Czyżby obalenie starego mitu o atomowej jednostce masy??
Autor
Wiadomość
Anonymous
Czyżby obalenie starego mitu o atomowej jednostce masy??
W książce CHEMIA W GIMNAZJUM wydana przez WSiP na stronie 217 jest błąd (tak mi się przynajmniej wydaje). Cytuje 1g=6,02*10^23u oraz 1u=1,66*10^-23g. Błąd polega na tym, że jeśli pierwsze równanie jest prawdziwe, drugie jest fałszywe-sami sobie obliczcie-bo mi wychodzi 1u=1,66*10^-24 a więc masa molowa byłaby przez to (przez ten błąd w książce) 10 razy większa liczbowo niż masa cząsteczkowa/atomowa. Bardzo proszę o zweryfikowania mojego postu, bo jeśli jest to prawda (że istnieje błąd w książce) to może dostane coś z chemii dodatkowo za zauważenie błędu.[/code]
7 cze 2005, o 14:30
2pio
TO jes 1,66 * 10^-24 = 0,166 * 10^-23 Napewno
_________________ Pozdrawiam
2pio
7 cze 2005, o 16:51
Anonymous
Jak można robić takie błedy w książkach
No powiedzcie, jak mozna robić takie błedy w podręcznikach do nauki chemii. Przecież my się z tego uczymy a i dajemy ciężkie pieniądze za książki a oni robią takie rąbane błędy. Pomożcie mi zgłosić do WSiP-u, że jest błąd w książce.
8 cze 2005, o 11:26
Anonymous
Chyba sobie nie zdajesz sprawy ile jest błędów generalnie w książkach. I to nawet tych na najwyższym poziomie.
8 cze 2005, o 11:31
2pio
Knesos nawet w swoim podpisie zrobiłe błąd bo po przetłumaczeni powinno ci wyjść:
Są 10 rodzaji ludzi ci którzy rozumieją system binarny i ci którzy go nie rozumieją - inaczej jest niepoprawne językowo Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości