antocyjany - flawonoidy zawierające układ antocyjanidyny:
z kilkoma grupami hydroksylowymi, z których przynajmniej jedna jest połączona glikozydowo z jakimś sacharydem (1 lub 2 cz. glukozy, ramnozy, galaktozy lub gencjobiozy). Grupy hydroksylowe mogą być podstawione resztami kwasów alifatycznych, kw. benzoesowego, kw. cynamonowego.
Antocyjany przyjmują różną barwę w zależności od budowy, pH, a nawet obecności/nieobecności niektórych kationów.
przykłady:
Pelargonidyna - w kwiatach pelargonii, dalii, bławatka
Cyjanidyna
delfinidyna
(źródła:
1. Słownik botaniczny pod red. A. i J. Szweykowskich, Wiedza Powszechna, Warszawa 1993
2. Leksykon biologiczny pod red. Cz. Jury i H. Krzanowskiej, Wiedza Powszechna, Warszawa 1992 )
polecam też artykuł Tomasza Plucińskiego nt. antocyjanów jako wskaźników pH:
http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/kolory.htm