Wiem że należy do właśnie tej dziedziny chemii:)Szukam materiałów na temat przygotowywania próbek do analizy XRF na spektrometrze, będę wdzięczna za każdy materiał-również o samej analizie rentgenowskiej
28 cze 2005, o 21:17
Anonymous
analiza rentgenowska kojarzy mi sie z badaniem struktury krysztalu za pomoca np. metody obracanego kryształu.Mamy tam wiązkę monochromatycznego promieniowania rentgenowskiego która pada na kryształ, który się obraca i na kliszy fotograficznej daje nam refleksy. z tych refleksów odczytujemy właśnie strukturę kryształu,
29 cze 2005, o 20:59
Anonymous
Tak, metoda obracanego kryształu, metoda proszkowa, metoda promieni przechodzących i odbitych, metody zaawansowane (np. badanie przemian polimorficznych, czyli metoda krystalografii wysokotemperaturowej i wysokociśnieniowej)
30 cze 2005, o 20:08
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Są jeszcze dwie ciekawe metody rentgenowskie, stosowane do badań morfologii polimerów: szerokokątowa syfrakcja rentgenowska (ang. skrót WAXD) oraz małokątowe rozpraszanie rentgenowkie (SAXS), zwłaszcza ta druga technika oddaje nieocenione usługi w badaniach morfologii (np. domen fazowych) we wszelkich wieloskładnikowych układach polimerowych.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości