Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
kwas 13-cis retinowy czyli izotretinoina 
Autor Wiadomość
Post kwas 13-cis retinowy czyli izotretinoina
Moje uszanowanie!
Panie i Panowie jak otrzymac izotretinoine? Oto jest pytanie nie cierpiace zwloki na koniecznosc ma powolane.

Wiec uklekne i poprosze o rade albowiem jestem idiota i bezradnie rozkladam rece przy strapionej minie.

8 lip 2005, o 12:20
PROFESJONAŁ

W reakcji beta-jonolu z 6-karboksy-4-metylo-2,4-heksadienalem w obecności bromku trifenylofosfiny.

8 lip 2005, o 12:59
W reakcji beta-jonolu z 6-karboksy-4-metylo-2,4-heksadienalem w obecności bromku trifenylofosfiny.
Nie wiem za bardzo o jaka "1 etapowa reakcje" ci chodzilo ? ... moze w skrocie o taka jaka ja sobie pozwolilem napisac , "sklejajac" te same fragmenty ...

1. Reakcja Appel'a
2. Reakcja 4-rzedowania fosfiny , z powstaniem ylidu
3. Reakcja Wittiga (tu moze wystapic problem ze stosunkiem izomerow cis/trans , gdyz tu uprzywilejowane jest wystapienie izomeru cis ... )

Obrazek

PS. Czasem strasznie dlugo szuka sie tych zwiazkow naturalnych z nazw zwyczajowych ...

8 lip 2005, o 14:53
Dla relaksu postanowilem nakreslic nastepujaca synteze ... zaczac od jononu i przeprowadzic synteze od podstaw wychodzac z prostego ketonu :wink: ...

W zasadzie reakcje sa "elementarne" jak poprzednio , dodac moge iz ostatnia reakcja nosi nazwe Wittig'a-Horner'a ...

Obrazek

PS. Wydaje mi sie , ze wczesniejsza synteza jest bardziej wydajna jesli chodzi o izomerie cis/trans ...

//To chyba temat z Chemia Organiczna ...

8 lip 2005, o 15:59
hejze hola a co z wersja dla glupola? :mrgreen:
powiem szczerze, iz nie rozumiem z tego za wiele (moze nawet niczego) a bardzo mi zalezy na tej substancji
wiec...
czy zna moze ktos gotowy przepis, cos a` la zrob to sam?
ewentualnie komu mozna zlecic spreparowanie?

ps. przepraszam przedpiszacych za ich niezrozumienie :cry:

9 lip 2005, o 19:24
PROFESJONAŁ

Dokładny przepis otrzymywania znajduje się w PHARMACEUTICAL MANUFACTURING ENCYCLOPEDIA.

11 lip 2005, o 11:39

n -> synteza laboratoryjna raczej nie bedzie tansza od kupienia gotowego Roaccutane (o to zapewne Ci chodzi) ;) A jesli chodzi o synteze domowa, to koszt zakupu szkla odczynnikow itp. pewnie przewyzszy cala kuracje, zreszta ja osobiscie mialbym pewne opory przed leczeniem sie lekiem ktory sam zrobilem (a nuz pomylilem probowki/ktoras reakcja poszla w inna strone i np. spali mi zoladek? :)) ;)

11 lip 2005, o 20:08
Dokładny przepis otrzymywania znajduje się w PHARMACEUTICAL MANUFACTURING ENCYCLOPEDIA.

mmm... NVX swietna lektura! :D

dla zainteresowanych:
http://rapidshare.de/files/1486421/www. ... utical.rar
(haslo do archiwum: www.AvaxHome.ru)

A oto przepis na TRETINOIN z powyzszej ksiazki:

Chemical Name: 3,7-dirnethyl-9-(2,6,6-trimethyl-l-cyclohexen-l -yl)-2,4,6,8-nonatetraenoic
acid

Raw Materiais:
Beta-ionol
Triphenylphosph ine hydrobromide
4-Methyl-1 -al-hexadiene-(2,4)-acid-(6)

Manufacturing Process:
100 parts of beta-ionol are dissolved in 200 parts of dimethylforrnamide and after the
addition of 165 parts of triphenylphosphine hydrobromide, stirred for 7 hours at room
temperature. Then 70 parts of 4-rnethyI-l-al-hexadiene-(2,4)-acid-(6) (melting point 177"C,
white needles from water) are added to the now clear solution. 150 parts of isopropanol are added and the whole cooled to -3O'C. Into this solution, while stirring vigorously,
190 parts by volume of a 30?6 solution of sodium methylate in methanol are allowed to
flow in. A vigorous exothermic reaction takes place and the temperature in the interior
of the flask rises to +5"C. It is stirred for another 5 minutes and neutralized with 10% of
sulfuric acid (until acid to Congo).
After stirring for 2 hours at room temperature, the mass of vitamin A acid has crystallized
out. It is sharply filtered off by suction and washed with a little ice-cold isopropanol.
From the filtrate, a further small amount of mainly all trans vitamin A acid crystallizes
out upon the addition of water. The filter cake is suspended in 600 parts of water and
stirred for 4 hours at room temperature; it is filtered by suction and the product washed
with water. It is dried in vacuo at 40' to 50°C and 115 parts of vitamin A acid are obtained.
The melting point lies between 146" and 159°C.
The mixture of the all trans and mainly 9,lO-cis vitamin A acid may be separated by fractional
crystallization from ethanol. All trans vitamin A acid has a melting point of 180"
to 182°C and 9,lO-cis vitamin A acid, which crystallized in the form of pale yellow fine
needles collected into clusters, has a melting point of 189" to 190°C.

12 lip 2005, o 00:00
n -> synteza laboratoryjna raczej nie bedzie tansza od kupienia gotowego Roaccutane (o to zapewne Ci chodzi) ;) A jesli chodzi o synteze domowa, to koszt zakupu szkla odczynnikow itp. pewnie przewyzszy cala kuracje, zreszta ja osobiscie mialbym pewne opory przed leczeniem sie lekiem ktory sam zrobilem (a nuz pomylilem probowki/ktoras reakcja poszla w inna strone i np. spali mi zoladek? :)) ;)

kropla nie marudź kwasem planuje zamach na bezwzględnego i krwiożerczego handlarza niewolników z Papui-Nowej Gwinei! 8)

12 lip 2005, o 00:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]