Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Błysk z probówki 
Autor Wiadomość
Post Błysk z probówki
W książce Sękowskiego pt. "Efektowna chemia" (str. 128-129) opisane jest następujące doświadczenie:
Cytuj:
Wkładamy okulary ochronne, po czym do probówki nalewamy możliwie jak najbardziej stężonego roztworu NaCl. Nalewamy go do połowy objetosci probówki. Następnie ostrożnie, po ściance probówki, wlewamy taką samą porcję stężonego kwasu solnego. Probówkę przenosimy do zaciemnionego pomieszczenia i energicznie nią potrząsamy.
W probówce pojawi się błysk światełka, po czym niebieskawa poświata wypełni na kilka sekund całą probówkę nad cieczą.

1. Robiłem to doświadczenie i nie wyszło. :(
Dlaczego ??

2. Według przepisu wypełniona będzie cała probówka.
Zatem o jakiej "probówce nad cieczą" jest mowa w ostatnim zdaniu ??

3. Mimo że dodaję HCl bardzo powoli, to strącają się jakieś białe kryształki (podejżewam, że jest to NaCl).
Czy to może być przyczyną tego, że doświadczenie nie wychodzi ??
Jeśli tak, to w jaki sposób można temu zapobiec ??

4. Dlaczego to doświadczenie powinno działać ??
Tzn. jaka jest teoria tego, że ma powstać błysk i ta niebieskawa poświata ??

3 lip 2005, o 01:44
Jesli chodzi o wychodzenie doswiadczenia, to jeszce nie znam ani jednej osoby, ktorej by to doswiadczenie wyszlo.

Jesli chodzi o wytracanie w roztworze to patrz regula Le Chateliera i Browna. Zauwaz ze masz nadmiar jonów Cl-, a wiec roztwor bedzie dazyl do zminiejszenia stezenia owych anionow.

3 lip 2005, o 02:24

3. Mimo że dodaję HCl bardzo powoli, to strącają się jakieś białe kryształki (podejżewam, że jest to NaCl).
Czy to może być przyczyną tego, że doświadczenie nie wychodzi Question
Jeśli tak, to w jaki sposób można temu zapobiec Question

Myślę, że roztwór po wlaniu HCl powinien stać się przesycony, a krystalizacja powinna nastąpić po wstrząśnięciu (nagle). Może roztwory NaCl i HCl należy przesączyć przed doświadczeniem (usunąć zarodki krystalizacji)?

PS: Mnie też to nie wychodziło.

3 lip 2005, o 12:17
po co przesączać roztwór HCl? nie sądzę, żeby miał krystalizować :)
a co do tego doświadczenia to też je robiłem i cała rozpuszczona sól mi się wytrąciła, zero śwatła, zero efektu...

3 lip 2005, o 13:47

W kwasie solnym też moga pływać jakieś pyłki.

3 lip 2005, o 13:56

ok, a wie ktos w ogole jak to doswiadczenie dziala? tzn dlaczego jest blysk itd?

4 lip 2005, o 16:17
@GŁÓWNY MODERATOR

Możliwe, że tu nie chodzi o HCl i NaCl, tylko o zanieczyszczenia zawarte w kwasie solnym i jodki z soli "spożywczej". Nie widzę dlaczego miałby pojawić się niebieski błysk po zmieszaniu tych rzeczy.

4 lip 2005, o 17:38
PROFESJONAŁ

Może trzeba tam dodać jeszcze jednego odczynnika, np. H2O2 - wtedy może powstać tlen singletowy, który świeci w ciemności. Z góry mówię że są to moje przypuszczenie i wcale nie jest powiedziane że się sprawdzą.

PS
A co o tym doświadczeniu jest napisane w książce Sękowskiego - dlaczego w probówce ma pojawić się świecenie ??

4 lip 2005, o 19:22
Napisane jest tylko to, co zacytowałem w pierwszym poście.
Nie ma tam żadnego wyjaśnienia tego efektu.

4 lip 2005, o 19:32

Wydaje mi się, że nie chodzi o zanieczyszczenia - to nie w stylu Sękowskiego, żeby nie podawać przyczyny opisywanego zjawiska - prawdopodobnie on sam nie wiedział :-) Pamiętam dobrze to doświadczenie, ale nigdy go nie zrobiłem. Może najwyższy czas..
Według mnie chodzi bardziej o oddziaływania fizyczne między molekułami, niż reakcje chemiczną - skoro poświata pojawia się nad cieczą to nieodparty jest wniosek, że świeci gazowy chlorowodór..

4 lip 2005, o 22:24
Może trzeba tam dodać jeszcze jednego odczynnika, np. H2O2 - wtedy może powstać tlen singletowy, który świeci w ciemności.

Raczej nie, ponieważ tlen singletowy świeci na czerwono, a nie na niebiesko.

5 lip 2005, o 17:29
PROFESJONAŁ

Eee tam moim zdaniem Sękowski o czymś zapomniał przy opisywaniu tego doświadczenia. W układzie NaCl/HCl nic nie będzie świecić. Nie ma szans - no chyba że ktoś poczyni jakieś zaklęcia nad tą probówką :D :D

5 lip 2005, o 18:04

a ja z innej beczki ... Zaciekawiło mnie to swiecenie tlenu Singletowego ... jak mozna go łatwo zsyntezowac ???
i na ile jest to bezpieczne ? ..

na 666 postach koncze pisanie siana :))

16 lip 2005, o 21:34
polecam "niezwykły świat chemii" H.W.Roesky K.Mockel :)

16 lip 2005, o 23:27

a ma ktos moze tego e boka ?? ... bo szukam w gogle i znalesc niemoge :(

na 666 postach koncze pisanie siana :))

17 lip 2005, o 09:55

http://www.chemmix.artnet.pl/index.php? ... 006&s3=009

17 lip 2005, o 12:00

Wracając do doświadczenia z Sekowskiego: może chodzi tu o tryboluminescencję. Gwałtownie powstające kryształy NaCl mają naprężenia wewnętrzne, pękaja i wskutek tego emituja światło.

17 lip 2005, o 12:39

O ile wiem Sękowski jeszcze żyje :lol: i współpracuje w dalszym ciagu z "Młodym Technikiem". Można by tam wysłać emaila z zapytaniem.
Też mi "to" nie wyszło(robiłem pięć razy) i chyba nie ma prawa wyść. Prawdopodobnie przepis jest zrąbany, bo co znaczy "...do probówki nalewamy możliwie jak najbardziej stężonego roztworu NaCl" ? Robi się roztwór nasycony i kropka. Być może chodzi o sól o znacznie większej rozpuszczalności, nie o NaCl. A może połowę doświadczenia wymyślili lub pominęli w drukarni, bo coś tam popieprzyli z tekstem. Może, może... Jeden email do pana Stefana i będzie wszystko jasne, jak ta poświata w probówce
:lol:

17 lip 2005, o 13:57

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kry ... Google&lr=
Właśnie sobie przypomniałem tę nazwę i to jest to!
Doświadczenie czasem wychodzi, ale trzeba mieć "wzrok absolutny" i prowadzić je w kompletnej ciemności, bo efekt jest bardzo nikły..

21 lip 2005, o 23:35

W opisie jest "kilka sekund" a to cała wieczność do obserwacji.
W którymś wariancie doświadczenie robiłem w kompletnej ciemności, po kilkuminutowym odczekaniu(maksymalna czułość oka), po omacku wlewając HCl do roztworu. I nic, a oko ludzkie jest bardzo czułe, wystarczy kilkadziesiąt fotonów na sekundę. Może jest jakiś bardzo ważny, a pominięty w opisie szczegół doświadczalny np. temperatura -5 C.

22 lip 2005, o 12:47
**

ja pisałem o tym doświadczeniu ale zamkneli temat... :roll:

22 lip 2005, o 13:15

Bo sęk w tym, że ono wychodzi tylko czasem! :-)
W każdym razie mechanizm jest taki, że NaCl pod wpływem kwasu solnego szybko krystalizuje (zmniejsza się rozpuszczalność) - i ta szybkość krystalizacji powoduje powstanie ogromnej liczby defektów krystalicznych, których energia naprężeń może teoretycznie spowodować emisję światła.

22 lip 2005, o 14:12

Tak mi się pomyślało - być może brakuje jakiejś substancji, stanowiącej zanieczyszczenie, ktora powoduje emisję światła w zakresie widzialnym ?
To tłumaczy słabą(żadną) powtarzalność wyników. Po prostu to co mamy jest zbyt czyste i emisja zachodzi - zgaduję - w bliskim nadfiolecie. Ale fajna teoria - co to człowiekowi w nocy do głowy przychodzi :szok:

23 lip 2005, o 01:10

To jest tak samo (tylko ze odwrotnie :) ) jak z rozcieraniem w szklance kryształków cukru :)

23 lip 2005, o 01:46

Po prostu to co mamy jest zbyt czyste i emisja zachodzi - zgaduję - w bliskim nadfiolecie.

Z obserwacją rzeczonych defektów związane jest inne ciekawe doświadczenie - chlorek potasu ani trójchlorek antymonu nie fluoryzują w nadfiolecie - w przeciwieństwie do ich mieszaniny (np. roztartej w moździerzu).
Teraz pamiętam, że pisał o tym p. Tomek Pluciński w swojej książce, którą pewnie wielu z Was ma.

23 lip 2005, o 12:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona