Słuchajcie do wodnego rozttworu K2Cr2O7 dodaje H2SO4 i to samo dodaje do K2 CrO4 i kto mi powie co dzieje sie w probówkach czy barwa rozttorów ulegnie zmianie a jak tak to w której .Błagam pomocy
9 sie 2005, o 18:45
ethernity
@MODERATOR
w probówce z K2Cr2O7 powstaje H2Cr2O7- mieszaninka ta stosowana jest w laboratoriach do mycia szkła ( silne właściwości utleniające)...analogicznie w probówce z K2CrO4 powstaje kwasik chromowy VI H2CrO4. Z H2CrO4 mozezs spróbować zrobić nadtlenek chromu ( dzialanie perhydrolem w niskiej temperaturze)...wydaje mi się że pomarańczowy K2Cr2O4 ulegnie odbarwieniu ( aczkolwiek nie wiem jaki kolor dokladnie ma H2CrO40
9 sie 2005, o 19:15
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
ethernity napisał(a):
wydaje mi się że pomarańczowy K2Cr2O7 ulegnie odbarwieniu ( aczkolwiek nie wiem jaki kolor dokladnie ma H2CrO40
Eh, po zakwaszeniu H2SO4 chromian przejdzie w dwuchromian zmieniając swą barwę z żółtej na pomarańczową
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości