Witam. Może zaczniemy od nikloPodstawowym zwiazkiem z ktorego sporzadzs isę roztwór do niklowania jest siarczanVI niklu. Skład mieszanki galwanicznej:
NiSO4*7H2O -120g
NaCl - 10g
H3BO3 - 15g
Każda z tych substancji rozpuszcza się osobno w małej ilości goracej nastepnie miesza sie je razem i uzupełni do objetości 0,5 l. Kąpiel ta powinna być przeprowadzana w tem 50 stopni (około). Jezeli chcesz wiele razy niklowac anode musi stanowic blacha niklowa. Natomuiast jezeli kąpiel bedzie jednorazowan (kilka;)), anodę może stanowić grafitowa pałeczka.
Napiecie podczas niklowania wynosi 4-5V, zaś gęstość prądu 3A/DM3 pokrywanej powierzchni.
Chromowanie:
W warunkach domowzch raczej nie otryzmasyz pieknej chromowanej powłoki. Bdyie to raczej szara powłoczka szarego metalu.
Ale skład mieszanki do chromowania mogę Ci podać:
trójtlenek chromowy CrO3 -40g
H2So4 0,5g 98%
woda - 60cm3
Jako anode wykorzystaj pasek blachy ołowianej, zaś katodą przedmiot miedziany lub mosiężny. Katoda musi byc mała, gdyż musimy uzyskac duże natężenie pradu na 1cm3 przedmiotu.; Przedmiot który chcesz ochromować odłuśc i wyczyśc z brudu, po czym zanurz w mieszaninie sporządzonej wczesniej ( mieszanine podgrzej do temp 45-50 stopni, oczywiście przed zanurzeniem przedmiotu) i to wsio. Chromowanie to bardzo trudny proces, wymaga wprawy i sprzetu;) Powierzchnia musi byc idealnie wypolerowana, odtłuszczona, nie moze eposiadac porow.
Teraz kolei na miedziowanie:
Jest to trochę inna metoda niż wczesniej. Otóż mieszanian składa się:
15cm3 wody
2ml H2SO4
i 2g CuSo4
Do tak przygotiowanego roztworu zanurzamy stalowy przedmiot. Po chwili na nim osadza się miedź.
co do reakcji zachodzącej w przypadku miedziowania to bedzie ona wyglądach chyba rak:
CuSo4 +Fe ------- FeSO4 = Cu osad
Co do kąpieli galwanicznej to nie mam nigdzie dokładnego przepisu. Lae pewnie bdzie ona polegała na zasadzie jak chromowanie i niklowanie, z tym że mieszanina się zmieni. Uzywa się CuSO4 ale proporcje
Pozdrawiam serdecznie:) Myślę że przydadzą się informacje
ps. Informacje zaczerpnete sa z ksiązki pt Pierwiastki w moim laboratorium Pana Sekowskiego]
Do tego dodatkowa załanaczam sposóbn na srebrzenie bez pradowe:
oCzyszczony przedmiot zanurza się w tym rozworze.