Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
Nazwa (numeracja), potrzebuje pomocy
Pytanie kieruje do znajacych sie biegle na systematyce organicznej
Zwiazek taki:
Ma nazwe systematyczna: 2,7–bis–(2,3–dihydroksypropylo)benzo[lmn][3,8]fenantrolino–1,3,6,8–tetraon
W czym tkwi moj problem...
Opisuje widmo NMR i mam problem z numerowaniem zwiazku ;(
Wiadomo ze mamy tam uklad 1,7-fenantroliny, ale jak numerujemy pierscien "benzo".
Jak ktos moze mi to ponumerowac bede wdzieczny
... jak dla mnie jest to bis-N,N'-(2,3-dihydroksypropan)diimid kwasu 1,4,5,8-tertakasboksynaftoesowego ...
31 sie 2005, o 16:51
Tchemik
@ADMINISTRATOR
acetate napisał(a):
... jak dla mnie jest to bis-N,N'-(2,3-dihydroksypropan)diimid kwasu 1,4,5,8-tertakasboksynaftoesowego ...
Zwyczajowo tak, niestety systematycznie to ppochodna fenentroliny.
Ale dodatkowe pytako mam... Jak numerujemy wegle wewnatrz pierscieni?? Bo jak mowilem musze napisac jakie to na NMR'ze.
Tak czy inaczej dzieki i licze na dalsza pomoc.
Mam takie widmo:
i musze je opisac. Piki prz 130-126 to wegle pierscienia
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Re: Nazwa (numeracja), potrzebuje pomocy
Tchemik napisał(a):
W czym tkwi moj problem... Opisuje widmo NMR i mam problem z numerowaniem zwiazku ;( Wiadomo ze mamy tam uklad 1,7-fenantroliny, ale jak numerujemy pierscien "benzo".
Tchemik
Tutaj mamy do czynienia z układem 3,8-fenantroliny
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
31 sie 2005, o 18:23
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Fakt, walnelem sie piszac, wczesniej dobrze nazwe podalem.
Ale czy ktos mi moze powiedziec jak ponumerowac tamte pozostale wegle.
Jeśli w cząstecze związku aromatycznego znajdują się więcej niż dwa popdstawniki, pozycje tych podstwaników zaznacza się, numerując kolejne atomy węgla w pierścieniu w taki sposób, aby atomy węgla z podstwnikami miały jak najniższe numery. Postawniki wymienia się w nazwie zwiazku w kolejności alfabetycznej. Dlatego np.
Br_/\_CH3
l 0 l
\/-Br
nazywa się: 1,4-dibromo-2-metylobenzen ,a nie nazywa się 1,4-dibromo-3-metylobenzen
Pozdrawiam
1 wrz 2005, o 13:05
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dobra... To chyba kazdy wie, a juz absolwent wydzialu chemicznego tym bardziej.
Chodzi mi o to jak ponumerowac atomy wegla znajdujace sie wewnatrz pierscieni, te ktore sa wspolne dla 2 i 3 pierscieni...
Pewien doktor z mojego wydzialu powiedzial ze jest zwyczaj numerowania w taki sposob.
Co wy na to??
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Też potwierdzam ten sposób numeracji, bo znalazłem ale w starych książkach do chemii organicznej - w nowych niestety takich rzeczy nie ma.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
1 wrz 2005, o 19:46
Tchemik
@ADMINISTRATOR
A wieta co jest zabawne Znalazlem numeracje antracenu, gdzie pokolei leca: 1-10 a te wegle laczace to 11, 12, 13, 14 naprzeciwlegle. czyli 11 i 12 przy tej sanej scianbie i 13-14 tez... Ale z tego co sie zdarzylem zorienowac taka numeracja jest niepraktykowana.
Mysle ze ten metat mozna zostawic "dla potomnych"
Pozdro i dzieki wszystkim ktorzy chemi pomoc lub pomogli ;) - wlasnie skonczylem pisac dyplom, teraz do poprawek, recenzji i czas sie obronic ;P
Tchemik
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości