Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
preparatyka Tiosiarczanu Sodu
interesuje mnie sposob otrzymywania tiosiarczanu sodu. a raczej czy można go otrzymać poprzez elektrolizę Siarczanu VI Sodu ?
wiem że tiosiarczan można otrzymać prażąc siarkę z siarczynem sodowym. aczkolwiek zbyt mozolna jest ta reakcja
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
4 wrz 2005, o 21:28
Anonymous
Nie da sie go otrzymac przez redukcje elektrolityczna siarczanu sodu ... a ta reakcja nie jest wcale mozolna i idzie bardzo szybko , wcale nie trzeba jej prazyc tylko do roztworu Na2SO3 dodaje sie siarke w proszku i zwilza 10% obj(roztworu Na2SO3) etanolem i gotuje chwile pod refluxem ... siarka(lepiej dac nadmiar) znika i ma sie tiosiarczan ...
4 wrz 2005, o 21:33
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
aha bo w preparatyce nieorganicznej pisali ze nawet 6 godzin sie gotuje ... mzoesz podać wiecej szczegolow tego przepisu ?
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
4 wrz 2005, o 21:36
Anonymous
... tak jak napisalem sproszkowana(bardzo rozdrobniona ... ) do roztworu Na2SO3(najlepiej stezony) + alkohol etylowy (denaturat moze byc) ... ja gotowalem ze 30 - 40 min tyle ze nie pod refluxem i dolewalem alkoholu bo odparowywal co chwile ... jak zobaczysz ze juz sie siark anie rozpuszcza to znaczy ze juz koniec ... daj tak 2 krotny nadmiar ...
4 wrz 2005, o 21:56
oliver
Czy można zrobić tiosiarczan sodu w reakcji NaS i Na2SO4??
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości