Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Dymiący płyn 
Autor Wiadomość

Post Dymiący płyn
Witam
Takiego tematu jeszcze chyba nie było.
Jak był to ten usuńcie i podajcie link do innego.
Wiec chodzi mi o taki bajer co to na filmach jak jest jakieś laboratorium chemiczne to z probówek czy innych naczyń taki fajny "wylewający" dym leci. Fajny to efekt.
Co to jest ?
Czy można coś takiego w domq wykonać ?

6 wrz 2005, o 19:29
Nalej do zlewu wody a potem dolej ciekłego azotu.... pójdzie wtedy taki zajefajny idący po ziemi dym :D:D:D Wiem bo widziałem cos takiego na UJ :D

UPDATE Sorki za pomyłke językową z kranem, ale byłem wymęczony i poltłem co mi ślina na język przyniesie.... :wink:

Ostatnio edytowano 6 wrz 2005, o 19:54 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

6 wrz 2005, o 19:34
Nalej do kranu wody

hmm... interesujące :D

6 wrz 2005, o 19:40

r-r H202 (bardziej stężony niż woda utleniona) + KMnO4

6 wrz 2005, o 19:41

Chyba nierozumiecie o co chodzi. r-r H2O2 (Perhydrol) + KMnO4 to daje dym a raczej pare wodą ale lecącą w górę, a mi chodzi o inny efekt.
Np. jest jakaś probówka a w niej jakiś płyn i z tego leci dymek w miare gęsty ale on sie tak jakby wylewa i opada ponizej probówki i potem znika i tak przez jakis czas. Jak to zrobić ? Jaki to mógłby być płyn ? Skład ?

6 wrz 2005, o 19:55
@MODERATOR

do gory to leciec nie bedzie, ale ciekly CO2 wyglada calkiem-calkiem :wink:

6 wrz 2005, o 20:01

Suchy lód czyli skroplony ditlenek węgla i sprasowany pod ciśnieniem. Wystarczy wrzucić go do kolby z ciepłą wodą.

6 wrz 2005, o 20:30
By otrzymać taki dym trzeba zachować dwie zasady:
gaz musi być albo cięższy od powietrza albo zimny no i musi być widoczny
oczywiście :D Zdaje się, że suchy lód to po prostu skroplony dwutlenek
węgla zamrożony do niskiej temperatury. Suchy lód daje temp. bliską -70 stopni.

7 wrz 2005, o 15:56
chemik89 dobrze mówi!!! W filmach najczesciej uzywa sie suchego lodu!!! Wrzucasz pare brułek do zlewki, czy tam kolby, czy słoika z wodą i wtedy sie tak ladnie CO2 wylewa!!! Tylko musi być dośc duzo tego wrzucone i drobne brylki!!!

Pozdro

7 wrz 2005, o 19:01

Może to głupie pytanie ale ten suchy lód to... jak zrobić ?
W domu da się ? Bo ja to raczej W Piro się bawie więc odczynników jakichś wymyślnych ani szkła niemam, ewentualnie to co w domu jest.

7 wrz 2005, o 19:55
**

Może to głupie pytanie ale ten suchy lód to... jak zrobić ?
W domu da się ? Bo ja to raczej W Piro się bawie więc odczynników jakichś wymyślnych ani szkła niemam, ewentualnie to co w domu jest.

:? :? :? :? :? :? nie zrobisz..fakt głupie pytanie :lol: :lol: byś musiał czysty CO2.. zresublimować..przy ciś. ok 70atm. przy obniżonej temp.sory jak coś pokręciłem :?

7 wrz 2005, o 20:04

Suchy lód otrzymuje sie w wyniku rozprężania ciekłego dwutlenku węgla.
W zależności od przeznaczenia suchy lód można formować w bloki lub granulat o różnej wielkości. Suchy lód w każdej postaci posiada tę szczególną właściwość, że sublimuje w powietrzu, tzn. przechodzi bezpośrednio z ciała stałego w gaz z pominięciem fazy ciekłej.Domowym sposobem nie da się go otrzymać.

7 wrz 2005, o 20:09

suchy lod mozna uzyskac z gasnicy co2:) wypuscic ja do jakiegos duzego sloja. na dnie powininna powstac mala ilosc stalego co2

7 wrz 2005, o 20:13
Pewnie można kupić przez internet. Ale wytworzyć takie coś to trudno.
Ten dymek to taki super ważny? Pewnie i by się znalazły jakieś domowe sposoby ale nie na suchy lód. Tak myślałem czy nie można by było takiego efektu uzyskać wykożystując dym który się "ściele" po podłodze. Taki dym jest czasem wykorzystywany w filmach.

7 wrz 2005, o 20:40
**

Pewnie można kupić przez internet. .
ależ z kąd :wink: suchy lud przestaje sublimować w ciś. 70atm.ok nie pamietam dokładnie :oops: a jak już kupisz..a pewnie większość ceny zapłacisz na ten pojemnik do tego..który bedzie izolatorem i wytrzyma takie cis. ..ja miałem raz sporo suchego.ale to trzymałem w specialnym pojemniku ze styropianynom..3 dni i suchego nie ma :roll: więc...ze szpitala skombinyl oni wysyłają zazwyczaj próbówki z różnymi choróbskami w takich pojemnikach..co mówiłem..po wszystkim suchy jej wywalany :cry: albo trafia do mnie :wink: fajna zabawa z nim jest :twisted:

7 wrz 2005, o 21:55
Ciężka sprawa jest z tym suchym lodem. Trudno się go przechowuje nie ma jak kupić, nie ma jak zrobić i nie ma jak zdobyć. Trzeba chyba o tym zapomieć

7 wrz 2005, o 22:04

8 wrz 2005, o 14:46
Być może gaz do zapalniczek byłby dobry. Ale oczywiście w postaci płynnej. Ja raz wylałem na kwiatka trochę to od razu zamarzł i się połamał. Ale niestety skończył mi się już więc nie mogę przeprowadzić próby. Widziałem na discovery jak gościu wlał do pojemnika trochę ciekłego tlenu i taki dymek się właśnie wydobywał.

8 wrz 2005, o 16:26

może być z tym gazem, jeżeli założymy, że gęstość jest wypadkową gęstości gazowych butanu i propanu i do zimnej zlewki wlejemy sporo tego i jeżeli będzie parował i ochładzał ciecz, to gęstość par jest powyżej 2 kg/m^3; czyli jest cięższy od powietrza i może będzie widać jako mgiałkę opadającą, tylko uwaga z ogniem w pobliżu !! tylko nie wiem czy jest widoczny jako biała mgła

Idioci ciągle od nas odchodzą...

8 wrz 2005, o 16:59
Powinno się coś widzieć. Czasem jak roztwieram zamrażarkę to pod słońce widać jakby biały dymek. To samo z lodem. Jak się spojrzy na ciemną scenerię to trochę widać. Ale trzeba pamiętać, że to jest temp. bliska zeru. Ja raz chciałem zobaczyć jaką osiągnę temperaturę z gazem. To wylewałem co trochę na termometr trochę propanu i osiągnołem -25 stopni. Nawet nieźle pewnie i byłoby więcej ale skończył mi się gaz. 8)

8 wrz 2005, o 18:21
kiedyś w programie 'kuchnia' pokazywali jak otrzymać stały co2 w warunkach domowych. Zdaje się, że to właśnie było coś z gaśnicą ale nie pamiętam nic więcej

9 wrz 2005, o 22:14
nic trudnego... gaśnica śniegowa, jakaś miska i wyobrazamy sobie, ze cos nam sie pali w misce no i gasimy to ową gaśnicą... a gdy sie juz ockniemy, to mamy miskę suchego lodu :P

9 wrz 2005, o 22:38
Za bardzo to się nie opłaca. Wymarnować całą gaśnicę dla 10 gram suchego lodu. A jeżeli będziemy chcieli więcej?

11 wrz 2005, o 10:18
a co z kultowym doświadczeniem z 35% HCl i 25% NH3aq
też fajnie dymi chlorkiem amonu :wink:

15 wrz 2005, o 16:23

No dymi pięknie ale chodzi o to żeby dymek wylewał się z naczynia i pełzał np po podłodze a NH4Cl unosi sie w powietrzu więc odpada :cry:

Pozdro
A-d

15 wrz 2005, o 16:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona