Siemka. Dlaczego po dodaniu alkoholu do wody, temperatura krzepnięcia wody się obniża?
Bardzo proszę o pomoc.
ps. Podobnie się dzsieje się z glikolem? Jakie zjawisko tam wystepuue?
14 wrz 2005, o 16:25
Anonymous
Poprostu temperatura krzepnięcia etanolu to -114,2 °C.
14 wrz 2005, o 18:59
Barni
***
Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22 Posty: 243
Czyli to tylko o to chodzi. A jak dodajemy do wody to w zalezności od stężenia etanolu, temperatura krzepnięcia wody bedzie się zminiała. Czyli załóżmy jak jest 50% etanolu to teperatura krzepnięcia będzie wynosłiła połowę krzepnięcia eatanolu?
14 wrz 2005, o 20:05
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
Nie. To nie jest liniowa zaleznosc. Poczytaj o tzw. KRIOMETRII, sa odpowiednie wspolczynniki dla danej substancji w roztworze tec. Duzo by gadac.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników