Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Pierwsze zakupy piro :-) 
Autor Wiadomość

Post Pierwsze zakupy piro :-)
Po dogłebnym przejrzeniu forum doszedłem do wnisku że na początek należy sie zaopatrzyć w (dla innych osób podaje ceny i czystosć z B&K chemik.aip.pl):
kwas siarkowy (VI) H2SO4 95% cz 13 zł/l
kwas azotowy (V) HNO3 65% cz 11 zł/l
kwas solny HCl 35% cz 8 zł/l
siarka S proszek tech 9 zł/kg
azotan potasu KNO3 tech 5zł/kg
peryhydrol H2O2 tech 35% 9zł/l
urotropina ~18zł/kg
nadmanganian potasu KMnO4 25zł/kg
aluminium porszek 99% 14zł/200g
chloran (V) potasu KClO3 tech 20 zł/kg
Dekstryna nie wiem po ile coś koło 10zł/kg (nie pamiętam)
Aceton C3H6O (cena zależy od sklepu) 4zł/0,5l
może jeszcze Nafta

i oprócz tych podstawowych do piro inne do robienia doświadczeń lub innych żeczy
fenoloftaleina C20H14O4 7 zł/10g
oranz metylowy 9zł/25g
kwas mrówkowy HCOOH 15 zł/l
aldechyd mrówkowy (formalina) HCHO 15zł/l
kwas octowy CH3COOH lodowy 99% 11zł/l
dwuchromian potasu

Czy cos jeszce mi sie przyda na początek i "średni poziom zawansowania" ? (bende miał przypływ gotówki)
A wolałbym zamówić wszystko naraz.
Pozdrawiam

Edited:
Jakieś zasady by się przydały?? hmmmm.....

Cynk Zn pył 15zł/500g - to sie przyda ?

//edit k-x

6 kwi 2005, o 15:00
Jak na pierwsze zakupy, to ja bym w ogóle nie kupował kwasów, urotropiny, formaldehydu itp.

Rób najpierw mieszanki, ucz się, czytaj, rób eksperymenty, a dopiero potem przejdź dalej. Tak będzie lepiej i bezpieczniej :wink:

6 kwi 2005, o 20:41

Szczerze to jak narazie mam dużo większe doswiadczenie z kwasmi i wogule chemią roztworów nież z mieszninami piro :-) a kwasy i tak bendom potrzebne wcześnie czy puźniej a niechce nic kupowac do czerwca :-)
Większosć żeczy bende robiłe w weekendy w ten weekend ide zobaczyć jak wyglonda nyły poligon wojskowy lub znaleźć inne miejsce do wysadzania.

Pozdrawiam wszystkich :-)

Edited:
JA muszę zacząć więcej myśleć przeciesz wszystko jest w FAQ'u :-)
ale dzinki bardzo za pomoc.

A teraz inne pytanko czy:
25kg KClO3 za 6 zł to drogo czy tanio - (tech) :-)

6 kwi 2005, o 20:51
Rozumiem, ale chemia roztworów to jedno, a chemia MW, to drugie :wink:

ILE?? 25 kg?? za 6 zł??

7 kwi 2005, o 20:51

Tak na 90% dwa razy sie pytałem faceta :-)
Jak kupie (chyba w sr) to powiem czy napewno ! :-)

7 kwi 2005, o 21:36

ja kupowałem kilo za 20 zł (KClO3) a tak w ogóle to jeszcze bym ci proponował zaopatrzyć sie w pożądną wage elektroniczną(taką z dużą czułoścą min. 0,1 g) Rurki termokurczliwe - najlepsze do spłonek, no i lonty ale to juz chyba wiadome, lecz moze wolisz sie bawić w elektronike ??
P.S. Pisz wolniej a dokładniej zeby nie było literówek - wygodniej(znacznie) sie czyta

8 kwi 2005, o 11:49
O Jaaa ... :szok: Po co kupować tyle na jeden raz ? Zakładam (choć może się myle) że nie zamierzasz produkować jakiś skomplikowanych związków tylko normalnie wziąść sięz pirotechnike, chemie MW i jakieś doświadczeniea Kwas solny racze ci się poza doświadczeniami nie przyda (przynajmniej do MW). Kwas mrówkowy i octowy możesz urzywać doświadczalnie do produkcji estrów i nie ma sensu kupować obu bo po co ? Octowy jest podobno mniej żrący. Zamiast fenolaftaleiny (nie nadaje się do "szukania" kwasów) i oranżu metylowego (jakieś takie marchewiaste to na chemii najczęściej było), proponuje np. błękit tymolowy (nie wiem jednak ile kosztuje) lub zwykłe papierki wskaźnikowe, tyle że np. z papierkami nie bedzie takich trików jak zmiana zabarwienia roztworu wodnego wskaźnika wraz z dodawaniem np. kwasu. Ja mam papierki w skali 1 - 10 - i tak najczęsciej musimy odkwaszać otrzymane MW. Aceton możesz kupić w budowlanym (po co płacić za wysyłke ?) tylko zapewne nie jest tak czysty jak z chemicznego.
Druga sprawa to to że przed MW przydałaby się "wprawka" w postaci mieszanin, ktorej ty (być może się myle - z góry przepraszam) zapewne nie masz. Nie masz gdzie się śpieszyć. Pamiętaj że dłonie dwa razy nie rosną :wink:
Co do zakupów to zapytaj się o ceny w REKO (http://www.chemik.terramail.pl/odczynniki_chemiczne.html). Kwasy techniczne mają tam na serio tanio 5 zł/1 l (kupowałem 2 tygodnie temu :wink: ). Nadmanganian też taniej bodajrze 16 zł/kg (ja za 500 g dałem 9 zł). Mam do tego sklepu tylko jedno zastrzerzenie ...
Zamawiałem ostatnio u nich spoor odczynników ... Paczki doszły i brakowało tam kilogramu azotanu baru. Odczynniki były nawet ładnie zapakowane i miały przyzwoite opakowania.
Wysłałem do nich mail'a że zapomnieli mi przysłać. Bez protestu wysłali. Otwieram paczke a ta wśród styropianu foliowy (dziurawy) worek (taki jak na zakupy :szok: ). Część wysypała mi się na stół, na którym jem. W sumie to ztraciłem 50 g azotanu.
Co do stopnia czystości kwasów to widziałem dzisiaj fajne zdięcie: dwie zlewki a w nich mieszaniny nitrująca peanterytryt do PETN - jedna z kwasami tech. a druga z cz. Ta z kwasami cz. była biała (tak być powinno) a ta z tech. ... żółta :? Zresztą ostatnio w czasie nitrowania, NC zrobiła się różowa (kwasy tech.) :wink:
Co do http://www.chemik.aip.pl, to jest to firma do której mam 100% zaufanie.

9 kwi 2005, o 21:02
Zasłużony dla forum

1) NaOH, KOH itp
2) KI, (COOH)2 [bardzo przydatny na wszelkie plamy na rękach], azotany, np strontu, baru, chlorek miedzi, litu itp [do barwienia płomienia], pył Fe (ładny w mieszankach), hmm, magnez, gliceryna, woda amoniakalna, jod, fenol, benzen itp...
PS: No i oczywiście chlorek cyny, wszyscy wiemy po co...

PS2: Jak się jeszcze ie zajmowałeś MW/piro w stopniu zawansowanym, to polecam najpierw robić rzeczy łatwe, o rosnącej złożoności i trudności wykonania...

9 kwi 2005, o 21:14

Znalazłem bardzo miły sklep niedaleko gdzie mieszka :-) i bardzo fajne ceny :-)

kwas siarkowy (VI) 95% cz 1L 6.5 zł
Kwas azotowy (V) 65% cz 1L 5 zł
kwas solny HCl cz 1l 4.5 zł
peryhydrol tech 35% 1L 8zł
kwas mrówkowy 1L 9zł
kwas octowy lodowy 99% 1L 9 zł
aceton 1L 5zł

siarka tech 5kg (proszek) 1Kg 2zł
urotropina 1kg 12zł
chloran (V) potasu tech worek 25kg 6zł
nadmanganian potasu 1Kg 9zł

Jeszcze musze się dowiedzić ceny/czy wogóel mają

Nafta
dwuchromian potasu 0,1-1kg (zależy od ceny)
azotan strontu
wodorotlenek sodu
azotan baru
denaturat
Glikol
gliceryna

Jeszcze się dowiem cen tego co mi podaliści:
azotan litu
KI
(COOH)2
KOH
woda amoniakalna
chlorek miedzi
chlorek cyny
jod
fenol
benzen

hmmmm..... zobacze jak wyjde z kasą przedewszystkim musze kipić podstawy.
List się morze jeszcze zmienić ale to co jusz jest z cenami to na 95% kupie :-)

Pozdrawiam i dzienkuje wszystkim za szybkie odpowiedzi!
Ps. wage mam :-) szkło w większosci takze. :-)

10 kwi 2005, o 11:10

Jak podstawy to dopisz sobie do tej listy Azotan Potasu, Węgiel, Azotan Baru i jakąś zasade do płukania np. HMTD (Wodorowęglan sodu)

P.S ---> Sprawdz prywatne wiadomości

10 kwi 2005, o 17:48

maja azotan potasu czsa 31zł/kg :-) lol wienc pozostaje ogrodniczy :-)

10 kwi 2005, o 22:09
maja azotan potasu czsa 31zł/kg :-) lol wienc pozostaje ogrodniczy :-)

Nie ma co się dziwić że tyle kosztuje - w końcu to cz.d.a. Ja jak chciałem kupić w POCHu dekstryne to mieli tylko cz. czy też cz.d.a. i chcieli 140 zł za 250 g :) Za saletrą potasową (azotan potasu :wink: ) porozglądaj się po małych sporzywczych. Będzie zdecydowanie czystsza od tej z ogrodniczego - nawet po "filtrowaniu" ogrodniczej (sączek) będą w tym związki rozpuszczalne w wodzie. Najlepiej żebyś zobaczył czy na opakowaniu pisze "zawartość saletry potasowej". Ze sporzywczego to jest o czystości spoż. - oznacza to brak trujących związków, ale nie oznacza że jest czysta - po prostu zanieczyszczenia nie są trujce. Ja kiedyś miałem bodajrze 99,8 %. Ostatnim razem płaciłem za saletre (nie znam jej czystości) 12 zł/kg. Ewentualnie możesz kupić w http://www.chemik.aip.pl tech. 5 zł/kg. Cz.d.a. mają już 29 zł/kg.

12 kwi 2005, o 14:41

chloran (V) potasu tech worek 25kg 6z³
:roll:

co¶ mnie tu jadzie.............

pozdr. K-x

14 kwi 2005, o 08:54
Tak, zapomniał sprostować, że wychodzi po 6 zł netto za kilo, jak kupujesz worek.

14 kwi 2005, o 10:06

Tak Chosen ma racje a teraz chce kupić na "współe" poszukuje chętnych

A oto ceny jaki mi podali cena netto zł za kg/L

kwas siarkowy (VI) 95% cz 6.5
Kwas azotowy (V) 65% cz 5
kwas solny HCl cz 4.5
peryhydrol tech 35% 1l 8
kwas mrówkowy 1l 9
kwas octowy lodowy 99% 1l 9
aceton 1l 5
siarka tech 2
urotropina 1kg 12
chloran (V) potasu tech worek 25kg 6 zł/kg
nadmanganian potasu 2kg 9
oranz metylowy 25g 17
dwuchromian potasu 10
azotan strontu 29
NaOH 4.5
azotan baru 60
gliceryna 18
KI 75
(COOH)2 13
KOH 6.5
woda amoniakalna 2.5
chlorek miedzi 45
chlorek cyny 30
jod 90
fenol 20
benzen 13
aluminium porszek 40
aldechyd mrówkowy (formalina) 9

A oto dane sklepu (pod Poznaniem)
Aktyn - Suchy Las, ul. Stara Droga 16,
Godz. otwarcia: 8
Godz. zamkniêcia: 16
Telefon (061) 811 71 55
Fax (061) 811 71 55
[email protected]

Radze dzwonić najpierw powiedzieć co chcecie a potem po to przyjechać to napewno będzie. Ja jutro z rana odbieram. Napisz czy wszystko jest w porządku ! :-)

14 kwi 2005, o 15:41

wszystko jak narazie ok.
Wszystko było w butelkach lub plaskikowych opakowaniach.
tylko Siarka workach (tych hermetycznie zamykanych :-)

http://www.aktyn.poznan.pl/ - jendak mają www :-)

15 kwi 2005, o 15:36

nazwa cena za kg/l netto
Siarczan VI miedzi 8
Mg 25
Al 40
Mocznik 7
Glikol dietylenowy 13
Glikol etylowy 9
Wodorowęglan sodu 10
Fenol 17
Toluen 10
Mannit 55
Ksylen 8
Azotan baru 38
Baru chlorek 30
Azotan strontu 30
Azydek sodu 270
A obsługa w tym sklepie jest genialan Polecam
ps. jak ktoś będzie w P-ń lub jest z P-ń to moge załatwić odczynniki ale musze widzeć pare dni wcześnie tym bradzie na odczynniki ekskluzywne :D
!! nie bende odsprzedawał wysyłkowo !!
Pozdrawiam
2pio

29 cze 2005, o 12:09
Post dichromian potasu ??
Zagrożenie pożarowe: Substancja stała, niepalna, utleniająca.
Zagrożenie toksykologiczne: Pył i mgła dichromianu potasu działają żrąco na skórę i błony śluzowe dróg oddechowych. Wywołują silne porażenie i zmiany zapalne skóry i błon śluzowych. Rakotwórczy. Toksyczny. Niebezpieczny dla środowiska.
Zagrożenie ekotoksykologiczne: Dichromian(VI) potasu działa toksycznie na organizmy żywe, w szczególności organizmy wodne i glebowe. Dichromian(VI) potasu zakłóca funkcjonowanie wszelkich form życia. Szczególnie szkodliwy dla ssaków i ryb

to taki mały cytat z http://www.am.wroc.pl/bhp.html przed zakupami poczytaj, i dołącz do listy zakupów jakieś środki ochrony osobistej...

ja tak z "dobego serca" ;))

22 lip 2005, o 22:15
Post odp.
No jak na piewsze zakupy do piro to niezle kupiłes :roll:
z tym że wiele niepotrzebnych , sorka ale po co ci mannit :szok:
jesli takie sa podstawy zaopatrzenia u ciebie to ciekawi mnie twoje podejscie do piro za dwa lata czego ci życze napisz nawet Braylem
ps. to nie sa sklepy godne polecania
eko.

4 paź 2005, o 23:31

Post Re: odp.
eko osiem napisał(a):
No jak na piewsze zakupy do piro to niezle kupiłes :roll:
z tym że wiele niepotrzebnych , sorka ale po co ci mannit :szok:
jesli takie sa podstawy zaopatrzenia u ciebie to ciekawi mnie twoje podejscie do piro za dwa lata czego ci życze napisz nawet Braylem
ps. to nie sa sklepy godne polecania
eko.

Mannit akurat wtedy nie wziołem :D teraz widze że nie tą lista przekopiowałem :D
Aktyn ? czemu nie ? Acid-drinker :D pwiedz jaka miła obłsuga jak jestem ja a jak ty :D
pozdrwaim
2pio

5 paź 2005, o 00:05

Obsługa w Aktynie rzeczywiście bardzo dobra najlepiej jednak wcześniej zadzwonić i powiedzieć co się chce. Bardzo polecam ten sklep jest jak najbardziej godny uwagi :D

Co do podejścia obsługi to proponuje się jakoś normalnie ubrać i zabrać jakiś plecak bez naszywek bo najwidoczniej sprzedawca nie za bardzo przepada za metalowcami itp. (w tym chyba za mną) :cry: a szkoda bo to większość nas z forum, natomiast 2pio obsłużył bezproblemowo z uśmiechem na twarzy :D cicha woda z naszego 2pio :twisted:

Pozdro
A-d

5 paź 2005, o 22:42
Post odp.
Niewiem acid-drinker jaka jest wiekszośc na forum ale nie sadze że jest tak jak napisałes, mnie nie licz nie jestem metalowcem itp.
a co do sklepu to powód mojej opinii mam jeden, szanujacy sie sklep niepowinien brac pod uwage wygladu osoby kupujacej tylko przestrzegac prawa ,żenujace jest to ze idac do sklepu idziesz w przebraniu bo co jest tego wykładnikiem ,pan sprzedawca nie lubi takich a takich i to niby jest najlepszy sklep !! ,nie tedy droga podmiot gospodarczy musi przestrzegac ustaw panstwowych a nie widzimisie sprzedawcy.po to są ograniczenia może i bzdurne ale są.
nie podam innych niby lepszych sklepow bo nie jestem z Poznania
eko

6 paź 2005, o 00:36

hehe :D wttedy weszlismy i się spytaliśmy czy mrozna kupić 6l sirkowac i 2l azotowca a facet powiedział ze sprzedaje tylko na firmy... nichceiał mieć problemów :D
Pozdrawiam
2pio

6 paź 2005, o 18:40

Też uważam że nie powinni zwracać uwagi na wygląd klijęta no ale czasami poprostu sprzedawca nie hce mieć kłopotów (np ktoś kupi kwas a potem nim kogoś obleje :? )

Co do tego że ten sklep jest bardzo dobry , chodzi mi przedewszystkim o to że mają dużo odczynników dobrej jakości i po niskich cenach :D

ps. a tego sprzedawce przy okazji trzeba rozmową zaciekawić zeby się przekonał że ma doczynienia z pożądnymi ludźmi :wink:

ps2 co do większości na forum to była pewna dyskusja w której okazało się że spora część forumowiczów jest metalowcami itp :twisted:

ps3 jeśli chodzi o przebieranie się, masz racje jest to żenujące ale czasami od tego zależy czyjeś mieć albo nie mieć

Pozdro
A-d

6 paź 2005, o 21:02
Post Zakupy
Chciałbym poprosić was o radę - co potrzebuję kupić za pierwszym razem jeśli chcę zrobić doświadczenia z forum i vortalu - nie wydając fortuny
I jakie szkło - bo jestem zielony
Pozdrawiam

no pomóżcie mi

Ostatnio edytowano 27 paź 2005, o 16:43 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

26 paź 2005, o 07:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona