Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
[info] Wiązania w ATP 
Autor Wiadomość

Post [info] Wiązania w ATP
Witam. Atp to związek o wzorze:
Obrazek
A teraz moje pytania. Jak nazywa się wiązanie pomiędzy grupami kwasu fosforowego? czyli pomedzędzy P. Czyli
P-O-P CZy jest to wiązanie bezwodnikowe? Czy jak to nazwać?
2 pytanie, dlaczego Atp jest uniwersaalnym przenośnikiem i akumlatorem energi? Myślke że jest to coś zweiązane w\z wiązaniami?
Pdzięki za odpowiedzi:)

Ps. Zna ktoś jakąś dobrą stronę o tematyce biologicznej? Może znacie jakieś ciekawe ksizki co się przydadzą na biolchem?
Dzięki:)

6 paź 2005, o 18:32
To ci ja moge podać - biochem to to co lubie :D

ATP jest uniwersalnym przenośnikiem energii, gdyż rozerwanie wiązania fosfodiestrowego wydziela baardzo dużo energi, która mozemy spokojnie wykorzystać. Z ATP powstaje nam ADP + P + ENERGIA :D

6 paź 2005, o 18:48

A te wiązania to fosfodiestrowe? Czy bezwodnikowe, gdzies tak w necie znalazłem.?

6 paź 2005, o 19:10
Fosfodiestrowe - tak podaje literatura.....

Bezwodnikowe - hmm... także myślę, że bedzie poprawne, ale jakos skłonniejszy jestem do fosfodiestrowego - ufam bardziej książce niz netowi.....

6 paź 2005, o 19:28
Rozerwanie wiązania bezwodnikowego również uwalnia z pewnością energię, ale wątpie, że ten proces jest wykorzystywany przez żywe organizmy.

Z definicji wiemy, że ATP => ADP + P

Między ADP, a P jest wiązanie fosfodiestrowe :)

6 paź 2005, o 20:04
Nie z definicji, ale z wielu lat badań i eksperymentów...

7 paź 2005, o 09:20
Nie z definicji, ale z wielu lat badań i eksperymentów...

Na podstawie których wysuwa się wnioski, a z nich układa się definicje :wink:

7 paź 2005, o 14:23
Na podstawie których wysuwa się wnioski, a z nich układa się definicje :wink:

W naukach ścisłych definicji nie układa się z wniosków; wniosek dlatego nazywa się wnioskiem, że się go wnioskuje z definicji/założeń - w przypadku nauk empirycznych jedynym założeniem jest "niesprzeczność natury", czyli to, że jest tak jak nasze oczy widzą, uszy słyszą itd. Stąd bierze się metoda naukowa (polecam Kartezjusza), eksperymenty, a z nich wyciąga się wnioski.

Definicje są zawsze aprioryczne, bo zauważ, że w ramach ludzkiej logiki nie potrafisz np. udowodnić, że w istocie natura jest niesprzeczna - możemy przecież żyć w Matrixie, co możesz sobie z resztą na potrzeby jakiejś swojej teorii spokojnie założyć i nikt Ci tego za złe nie będzie miał.

7 paź 2005, o 14:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]