o mam pytanie jakie reakcje zachodza gdy wrzuci sie krysztalek jakiejs soli metalu ciezkiego do roztworu szkla wodnego? polecam ten eksperyment
// chłopie, jeszcze jeden taki off-top a dostaniesz ostrzeżenie. Temat podzielony i wyczyszczony o.r.s.
9 paź 2005, o 23:41
Owsiak
zadne reakcje nie zachodza... cisnienie osmotyczne... cokolwiek to znaczy
10 paź 2005, o 03:21
Anonymous
to sobie zobacz bardzo efektowne i piekny efekt, mozna postawic na polce jeko ozdoba sprobujce wrzucic krysztalek CuCl, FeCl, CoNO3 do rozcienczonego roztworu szkla wodnego
// CuCl albo CuCl2, FeCl2 albo FeCl3, Co(NO3)2 o.r.s.
10 paź 2005, o 18:29
Anonymous
Zapewne czytasz Młodego technika. Tam jest już drugi pod rząd artykół o tym. Po dodaniu któregoś z kryształków CuCl, FeCl, CoNO3 i innych do roztworu szkła wodnego powstają tzw chemiczne roślinki.
10 paź 2005, o 19:08
DJ MHz
**
Dołączył(a): 12 kwi 2005, o 10:29 Posty: 391 Lokalizacja: Polkowice
Akurat mialem to napisać. Chodzi o Chemiczny ogródek
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
dokladniej chemiczny ogrodek w ktorejs ze swoich ksiazek opisuje P.Sękowski , owszem jest to zabawa majaca zobrazowac cisnienie osmotyczne. Potem jesli nikt tego niezrobi przedemna postaram sie to wyjasnic
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
10 paź 2005, o 19:26
JoHn
**
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
Kwazar napisał(a):
CuCl, FeCl, CoNO3 i innych do roztworu szkła wodnego powstają tzw chemiczne roślinki.
Jak mozna otrzymac te substancje:
Fe3O4 + HCl -------> FeCl3 + H2O
jest jeszcze w takiej ksiazce opisane doswadczonko ze jak rozrzzony drucik miedziany włozymy do chloru to sie zapali
2Cu + Cl2 --------> 2CuCl2
Jakie sa inne substancje (chodzi o sole pewnie) które z eszkłem wodnym tworza chemiczne roslinki
_________________ Farmacja, UM Lublin
Ostatnio edytowano 11 paź 2005, o 16:20 przez JoHn, łącznie edytowano 1 raz
10 paź 2005, o 20:22
Anonymous
Trochę zbaczamy z tematu Ale jak jesteśmy przy chemicznych roślinkach, to jak zrobić lub kupić te szkło wodne? Fajne w tym jest to, że to jest trochę jak perpetum mobile. Cały czas roślinka będzie rosnąc a potem pękać i znowu rosnąć itd. Fajna ozdóbka
10 paź 2005, o 20:42
kliksiu
mno niestety zawiode cie przyjacielu ... kiedys skonczy rosnac i pekać , Reakcja dla przykładu na chlorku wapniowym wygląda tak :
2CaCl2 + Na2SiO3 ----> 2CaSiO3 + 2NaCl
Powstaje nam trudno rozpuszczalny krzemian wapnia i bardzo łatwo rozpuszczalny chlorek sodowy,
Reakcja w koncu się kończy i pozostaje nam tzw. roślinka. A efekt puchnięcia uzyskujemy właśnie dzięki temu że krzemian wapniowy zaczyna się tworzyć na warstwie kryształu chlorku wapniowego. Pan sękowski pisze jeszcze dokładniej czym jest owo rozrastanie. Polega ono na tym iż przez błony półprzepuszczalne przenika woda ale nieprzenika ani krzemian sodowy ani jego chlorek. jak wniknie dostatecznie duzo wody w strukturę chlorku wapniowego pokrytego cieniutką warstewką nierozpuszczalnego krzemianu to to pęka i tak w kolko .... (a czkolwiek kiedys sie skonczy ) no sory za tasiemca pewnie mozna prosciej ale .. juz taki jestem (zimny dran)
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
10 paź 2005, o 21:14
Anonymous
Uuu ja myślałem, że tak w nieskończoność Ale wiadomo nic nie jest wieczne.... Mam jeszcze pytanie. Dużo osób tutaj zgromadzonych czyta MT?
10 paź 2005, o 21:20
kliksiu
rozwin skrot ... / temat totalnie zmienil topic , proponuje czesc przeniesc zmienic tytul a reszte wyzucic
11 paź 2005, o 14:38
Anonymous
MT- Młody Technik- czasopismo o technice, chemii, i innych takich.
11 paź 2005, o 15:41
Anonymous
Jest to działanie ciśnienia osmotycznego, jak juz zostało zauważone. Jezeli wrzucisz kryształek soli do roztwory szkła wodnego z wodą, to wokól kryształku towrzy sie błona nierozpuszalnej soli w której znajduja sie pory. Są one tak małe ze 'przejdzie' przez nie tylko woda. Ta błonka sie napina i w końcu pęka. Kiedy peknie wylewa sie z niej sól, która wrzuciles do roztwory, która zaczyna reagować ze szkłem wodnym toworząc nowa połprzepuszczalna błone (ma pory przez ktore przedostaje sie tylko woda).
Mozna wrzucic rożne sole, z których wyrosna kolorowe 'roslinki'
CaCl2 - Bezbarwny
CaSO4 - różowe
FeSO4 - brunatny
NiSO4 - zielony
Oraz sole: CuSo4*5H2O, MnSO4, CuCl2 oraz sole niklu i kobaltu
11 paź 2005, o 16:00
Anonymous
Kwazar napisał(a):
Trochę zbaczamy z tematu jak zrobić lub kupić te szkło wodne?
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
a siarczan amonu tez da jakis krzyształ
_________________ Farmacja, UM Lublin
11 paź 2005, o 16:22
Anonymous
wydaje mi sie, ze nie gdyz obydwa produkty sa rozpuszczalne w wodzie.
NaSiO3+(NH4)2SO4 -> Na2SO4 + (NH4)2SiO3
Ale mozna wrzucic jeszcze ine sole:
Cu(NO3)2, FeCl3, Co(NO3)2, AL2(SO4)3, CoCl2, PbSO4
11 paź 2005, o 17:02
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Sole, ktore wrzucamy do szkla wodnego musza byc dobrze rozpuszczalne w wodzie, a moim zdaniem PbSO4 nie jest. Mozna uzyc Pb(NO3)2, ale powstala roslina bedzie bezbarwna. Siarczan amonu nie da zadnej rosliny. Szklo wodne firmy Dragon mozna takze kupic w niktorych kalafiorach (Carrefour) oraz we wszystkich sklepach typu Castorama, Obi, Praktiker itp., jest za cos kolo 5 zl za litr. Ja kupilem 5-litrowy baniak za 20 zl, ale lepiej kupic w przezroczystej butelce - mamy pewnosc, ze nic w niej nie plywa (w moim plywaja kawaleczki wegla drzewnego :/)
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
11 paź 2005, o 17:41
Anonymous
Tweenk napisał(a):
Sole, ktore wrzucamy do szkla wodnego musza byc dobrze rozpuszczalne w wodzie
Mi sie wydaje ze po wrzuceniu soli, jeden produkt musi być rozpuszczalny, a drugi nie.
PbSO4+Na2SiO3 -> PbSiO3 |+Na2SO4
Ale moge sie mylic, w koncu to rzecz ludzka
11 paź 2005, o 19:41
Anonymous
Skoro większość soli daje tak ciekawy efekt w szkle wodnym, to NaCl też zareaguje?
12 paź 2005, o 09:10
Owsiak
nie, patrz wypowiedz perhydrola
12 paź 2005, o 12:15
Anonymous
Dobra to ja się pochwale fotką...
12 paź 2005, o 14:28
Anonymous
To rośnie w wodzie czy na wodzie
31 sty 2006, o 13:43
Anonymous
W wodzie.
31 sty 2006, o 17:27
Anonymous
A do jakich rozmiarów dochodzi
31 sty 2006, o 17:41
Anonymous
Zależy jak wielki kryształ wrzucisz, jeżeli aby takie drobne kryształki to wyrośnie cii taka trawka, jak duży to coś w rodzaju drzewa/krzewu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości