teraz to piszesz?! ale zdjecia doglebnie poruszaja zucam piro
Rozsądna decyzja.
Widzisz, czasem tak to bywa. BHP....
Swoją drogą, z tego co pamiętam, ostatnie zdjęcie ładnie pokazuje, co mogą zrobić metalowe odłamki z ciałem....
17 sie 2005, o 19:35
elektryk
Taa, odłamki. Fala go rozerwała. Nawet stosowanie papierowych obudów nie daje gwarancji, że nie będą cię zbierali na kocyk. BHP tylko zwiększa twoje szanse (i dlatego należy przestrzegać BHP).
17 sie 2005, o 23:24
Anonymous
Nie, elektryk. On, z tego co pamiętam, bawił się "rura-bombą", a sam efekt, to właśnie pocięcie na kawałki przez odłamki, chociaż fala też miała swój DUŻY wkład, bo widać było obszary spalone ciała oraz wyraźnie zgniecione.
Dlatego, pamiętać o BHP, bo..... sami widzicie. Nieważna przyczyna, ale skutek...
17 sie 2005, o 23:35
elektryk
Uważasz, że gdyby użył rury papierowej (to ci dopiero rura-bomba) to pozostałby w jednym kawałku?
18 sie 2005, o 00:15
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Elektryk, zauważ że jak by dostał sama falą uderzeniową to by go zmiażdżyło, połamało całkowicie kości. A widać takie poszarpane mięcho przy nogach. Szrapnele z metalowej rury go pocięły.
18 sie 2005, o 00:23
Anonymous
Taak faktycznie fotki dają dużo do myślenia, szczeze to mi się nie dobrze zrobiło jak to zobaczyłem, proponuję je wstawić na stornę główną.
16 wrz 2005, o 21:19
Anonymous
taka komnata (skutki nieprzestrzegania bhp) byłaby moim zdaniem jak najbardzej na miejscu. Z tym jest tak samo jak z chemią. Trudno ci pojąć diopóki nie zobaczysz. Sytuacja podobna do tej z filmu "Bowling for Columbine". Dużo krwi i zmasakrowane efektem nieprzestraegania zasad BHP + głupotą (po co komu robić naraz 1kg HTMD lub innego hiperniebezpiecznego materiału wybuchowego) zawsze zadziała lepiej na umysł niż zwykłe ostrzeżenia.
16 lis 2005, o 20:31
Anonymous
Czasami jak sobie człowiek zaduma nad tym to sobie pomysli a nuż sie coś stanie przy wkładaniu spłony do 100g miedziana albo że to takie niebezpieczne. Refleksja w końcu przychodzi i człowiek wie ze to niebezpieczne myśli o tym jednak nie przestaje bo mysli że uda mu sie żyć bez wypadku. Jednak czasami można sie przeliczyć...
17 lis 2005, o 20:09
Thranduil
Brrr... Zdjęcia obleśne i drastyczne...
Cytuj:
Ja od siebie dodam zdjecia mojego pieca (a dokładniej drzwiczków), w którym wybuchło 150g ANFO ze splonnka z HMTD
Czytam pierwsze kilka słow i myślę "gościu przegrzał amonówkę jak suszył", potem czytam o spłonce z HMTD... możesz wyjaśnić Bo z tego co czytam wnioskuję, że celowo umieściłeś ładunek ze spłonką w metalowym korpusie, w domu...
_________________ - Polacy zajeli zaszczytne 2 miejsce, Brazylia w tym meczu byla przedostatnia...
Ostatnio edytowano 11 sty 2006, o 18:23 przez Thranduil, łącznie edytowano 1 raz
15 gru 2005, o 17:15
Elmo
@MODERATOR
Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
jezus maria!!!!! to ohydne!! Nie zasne dzisiaj przez to!!!! Po ogladnieciu pierwszych dwoch zdjec wole na nastepne nawet nie patrzec! Cholera i co ja mam teraz zrobic! Przeciez nie porzuce piro ot tak! K...a! A z tymi nerwami to apeluje by napisac o tym juz w pierwszym poscie!
15 gru 2005, o 17:31
ethernity
@MODERATOR
Thranduil: kolega opisał wszystko w temacie "wypadki"
BTW wpadka jaką pewnie będzie pamiętał do końca życia
15 gru 2005, o 22:52
Thranduil
Ja to rozumiem, ale dlaczego tam umieścił spłonkę Przez przypadek
_________________ - Polacy zajeli zaszczytne 2 miejsce, Brazylia w tym meczu byla przedostatnia...
16 gru 2005, o 16:38
ethernity
@MODERATOR
widze ze nie chce sie czytać: kolega pojechal do lasu, bylo duzo ludzi, przywiozl ladunek [ uzbrojony] do domq, postanowil odpalic kolejnego dnia. W miedzyczasie rodzina uznala ze to śmieć i dala do spalenia w piecu.reszte znasz...
16 gru 2005, o 18:35
Thranduil
O kurde nie polecam - jak nie masz 18 lat to NAPRAWDĘ NIE WCHODŹ
PS. ALE SYLWEK XD XD XD XD
31 gru 2005, o 23:51
Andrew
hehe ja mam powyzej 18 lat i polecam ogolnie wogole nie wchodzic tam ;]
31 gru 2005, o 23:58
eko osiem[*]
odp.
Odkopię ten temat bo jest w zakresie mojego zaiteresowania powinien ten temat byc przestrogą nie tylko dla nowych z tego co czytam,
lecz wielkim smutkiem nad ludzką głupotą i niedoswiadczeniem nie douczonych zasób wiedzy choć by w Vortalu czy forum jest duży banalne jest nieprzestrzeganie podstawowych zasad BHP i P.POŻ
Młodym sie nie dziwie ale moderator i jeszcze sie tym chwali Dajcie spokój chyba sie cofamy, jak słusznie kolega z sasiedniego forum napisal poziom forum spada wnioski sami wyciągniecie P.S. Najgorsze jest to że ktoś kto niema pojecia o BHP własnie je promuje i jak ma być dobrze eko.
22 lut 2006, o 02:48
Afgan
chwali sie?nieeee. teraz moze niektórzy lepiej pomysla nad tym co ich rodzice moga robic z tym co na ich biurkach lezy...ja moich nauczyłem xD
22 lut 2006, o 15:24
Anonymous
Chosen napisał(a):
Nie, elektryk. On, z tego co pamiętam, bawił się "rura-bombą", a sam efekt, to właśnie pocięcie na kawałki przez odłamki, chociaż fala też miała swój DUŻY wkład, bo widać było obszary spalone ciała oraz wyraźnie zgniecione.
Dlatego, pamiętać o BHP, bo..... sami widzicie. Nieważna przyczyna, ale skutek...
ja tam nie wierzę że to była zwykła bomba rurowa może w srodku był petn a tylko obudowa z metalu więc tak napisali. mysłe raczej że zwykła b.r. urwała by tylko reke , wypaliła oczy i mocno pokaleczyła
23 lut 2006, o 11:21
Thranduil
Cytuj:
ja tam nie wierzę że to była zwykła bomba rurowa może w srodku był petn a tylko obudowa z metalu więc tak napisali. mysłe raczej że zwykła b.r. urwała by tylko reke , wypaliła oczy i mocno pokaleczyła
No to szczęście, jeszcze morda pozostaje do przypominania o BHP PS. <look down>
25 lut 2006, o 21:45
Anonymous
kilka pierwszych zdjęć i myślałem że mnie coś trafi :/
25 lut 2006, o 21:57
Anonymous
bez przesady, mnie to jakoś tam nie rusza nic
1 mar 2006, o 09:21
Vaster
No fakt, zdjęcia są jak najbardziej brutalne i prawda jest pokazana bez ogródek. A co do ostatniego zdjęcia - jeśli ta ruro-bomba była z metalu i miała MWk w srodku to ja się jak najbardziej nie dziwie. Kawałek metalu o wymiarach 3cm na 4cm zatrzyma się pewnie dopiero na trzeciej osobie po wybuchu więc nie ma co się dziwić.
Zrobiło z kolesia normalne puzzle echh...
Wole nie myśleć jak to wyglądało w chwili wybuchu (lecące kawałki kończyn i litry krwi wkoło).
Daje do myslenia troche, szczególnie młodsze/początkujące grono pirotechników powinno to zobaczyć więc zastanowią się 5 razy zanim władują P.cz do metalowej rury hydraulicznej.
Ps. Dobra robota, sam myslalem o zalozeniu takiego topica ale jak widac ktos mnie uprzedził.
Pozdrawiam, Vaster.
26 kwi 2006, o 11:51
mumin54
Piro
Zdjęcia są okrutne, ale może to uświadomi amatorom pirotechniki, że najpier trzeba dokładnie przeczytać zasady BHP i przemyśleć czym może grozić posługiwanie się MW (Ja mam swój patent na wkucie BHP, mianowicie wydrukować te najważniejsze punkty, oprawić w ramkę i powiesić tam, gdzie się eksperymentuje lub sporządza MW)
_________________ Zdziwienie, zaskoczenie jest początkiem zrozumienia
Jose Ortega y Gasset
31 maja 2006, o 16:57
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Ale to się tyczy nie tylko młodych. Zresztą jakby nie patrzeć osoba, która dopiero zaczyna zabawę "MW" bedzie dmuchała i chuchała na wszystko. Ale taka wprawiona już osoba (jak wielu z was), która w życiu zrobiła wiele MW będzie do wszystkich czynności podchodziła rutynowo, pewniej i przez to mniej ostroznie. Było wiele przypadków przecie, że doświadczonym saperom urywało rękę, czy nogę. Osobiście nie bawię się MW ani piro, a wam tylko życzę zdrowia i przestrzegam, byscie nie popadali w rutynę
31 maja 2006, o 19:38
DJ MHz
**
Dołączył(a): 12 kwi 2005, o 10:29 Posty: 391 Lokalizacja: Polkowice
osoba ktora miala wypadek z mw owiele lepiej przestrzega BHP potem. amator puki nie zdarzy mu sie cos zlego to mysli ze wszystko potrafi i ze wszystko mu wolno i potem sie tak konczy...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości