Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
NIKOTYNA 
Autor Wiadomość
Post NIKOTYNA
Poniewaz nikotyna jest substancja plynna i dosc szybko sie ultenia, mam pytanie: czy przez zalanie lisci tytoniu zakwaszona woda(kwasem solnym), a nastepnie chloroformem otrzyma sie jej sol?
Jakie ilosci kwasu solnego, wody, chloroformu i innych substancji sa potrzebne do otrzymania zwiazku nikotyny ze 100g tytoniu?
W internecie szukalem, ale znalazlem tylko metody przemyslowe- dla mnie nieosiagalne.

30 gru 2005, o 16:46

Post ......
No niezle kombinujesz.... wcale nie wiem ze chodzi.. o E..;P no i w nagrode powiem ci ze substancje polarne nie rozpuszcaja sie w rozpuszczalnikach niepolarnych wiesz taka sentencja na dzis... "podobne rozpuszcza sie w podobnym..." czy jakos tak;) no i dalej kombinuj o co chodzi...

30 gru 2005, o 17:51

W formie czystej jest bezbarwną i bezwonną cieczą, szybko utleniającą się na powietrzu do brunatnego kwasu nikotynowego. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i można ją dość prosto wyodrębnić, z liści tytoniu, poprzez ekstrakcję wodną i destylację próżniową. Wypicie wywaru z 4 papierosów grozi śmiercią - nikotyna blokuje pracę mięśnia przepony, w efekcie człowiek umiera w skutek uduszenia często do ostatniej chwili nie tracąc świadomości.

Wzór sumaryczny: C10H14N2

Nazwa systematyczna: 3-[2-(N-metylopirolidyno)] pirydyna

źródło wikipedia :D

GG:3716505

30 gru 2005, o 18:39

proponuję rozdrobniony tytoń zalać wodą amoniakalną i dopiero ekstrahować a następnie prowadzić ekstrakcję kwasem solnym z fazy organicznej i krystalizować sól :)

Obrazek
weź udział:

30 gru 2005, o 19:44
Hehe no w sumie to nawet tak wyglada. Wnioskuje z tego, ze E... jest substancja zakazana, ale czy ktos moze mi powiedziec gdzie moge znalezc konkretny taki zapis? Poza tym E.... nie musze otrzymywac, jednak jestem zobowiazany do otrzymania alkaloidu z rosliny rosnacej w mojeje oklociy(ogrodek, las). Wybralem E... poniewaz znajduje sie w iglach cisu, ktory jest ogolnie latwo dostepny. Dlatego moze mi ktos poleci jakas inna rosline( najlepiej iglasta, bo teraz o liscie to troszke trudno), z ktorej bede w stanie wyodrebinc jakis alkaloid- najlepiej niestymulujacy, aby nie bylo kontrowersji.

Wracajac do tematu: moze ktos, kto juz otrzymywal sol nikotyny, powie jak to zrobic poniewaz sam robilem probe z 200g tytoniu, ktory musialem wyrzucic do klopa.......

Przepraszam za tyle pytan, ale otzrymujac kofeine z herbaty u ujscia rurki z rozdzielacza zawierajacego chloroform i "wywar" z herbaty wytracil sie bialo-zielony osad(nastepnego dnia). Czy to mogl byc juz zanieczyszczony zwiazek kofeiny?

31 gru 2005, o 00:42

hmm, co do tego asadu to mógł być związek kofeiny albo jakiejś innej zasady organicznej (herbata zawiera sporo adeniny)

a co do innych rośli to proponuję pokrzyk wilczą jagodę (rośnie w lasach) zawierający atropinę (daturynę), bieluń też zawiera atropinę i jej stereoizomer hioscjaminę ( tu będzie problem z rozdziałem), zimowit zawiera kolchicynę, te dwie ostatnie rośliny są często uprawiane w ogrodach :)

Obrazek
weź udział:

31 gru 2005, o 11:49

Atropa belladonna jest pod ochroną, nie niszczcie biednej przyrody:)

1 sty 2006, o 15:02

Zimowit jesienny (Colchicum autumnale) też, na szczęście jest rosliną często uprawianą i do kupienia w każdym ogrodni :) czym

Obrazek
weź udział:

1 sty 2006, o 17:16

Zimowit jesienny (Colchicum autumnale) też, na szczęście jest rosliną często uprawianą i do kupienia w każdym ogrodni :) czym

Obrazek
weź udział:

1 sty 2006, o 17:16
Co do tej nikotyny, to mam zalac tyton woda amoniakalna, potem kwasem solnym i na koncu chloroformem, czy najpierw chloroformem, a potem kwasem solnym?

1 sty 2006, o 19:04

najpierw ekstrahować z fazy stałej amoniakiem, potem chloroformem fazę amoniakalną i następnie fazę chloroformową kwasem solnym :)

Obrazek
weź udział:

2 sty 2006, o 20:08

Post nikotyna
jeśli kolega jest aż tak uparty to podam przepis wg którego udało mi się otrzymać troche krystalicznego chlorowodorku N. Tytoń zalałem wrzącym 50%roztworem NaOH i po godzinie oddestylowałem powoli parą wodna . Otrzymany destylat zakwasiłem HCl i zagęściłem przez powolne odparowanie wody w łaźni wodnej. Nie wiem jak czysty chemicznie był ale bez wątpienia był tym,czego chciałem, bo właściwości farmakopealne zachował. Ostrzegam jednocześnie że podany związek jest bardzo silna trucizna OUN.
pozdrawiam

5 sty 2006, o 20:28

Post .....
Hmm az sie troche przerazilem.... czy 50% procent to nie za duzo? aby otrzymac Ph 12 w ktorym to (chyba) wszystkie alkaloidy przechodza w freebase wystarczy rozpuscic 0,4g naoh w litrze wody.....

6 sty 2006, o 03:34

no własmnie, brzmi to nieco drastycznie!!!!!!!!!!

Obrazek
weź udział:

7 sty 2006, o 16:51

Post nikotyna
Być może ale ja zrobiłem tak i wyszło. Nadmiar NaOH wynikał raczej z konieczności posiadania pewności że uda mi się wyciągnąć z surowca wszystko co jestem w stanie a nie z konieczności takiej drogi przeprowadzenia procesu. Jak by nie patrzeć udało sie a chyba o to chodzi, nawet jeśli przesadziłem.

11 sty 2006, o 20:11
Zrobilem tak:"najpierw ekstrahować z fazy stałej amoniakiem, potem chloroformem fazę amoniakalną i następnie fazę chloroformową kwasem solnym", na koncu odparowałem chloroform i znowu nic mi na dnie nie wykrystalizowało. Juz nie mam pojecia co moglem zle zrobic.
Na samym koncu w rodzielaczu znajdoawala sie warstwa wodna(najciemniejsz), potem taka metna(brazowa) i chloroformowa(zolta).
P.s czy moglem do fazy amoniakalnej dodac chloroformu i kwasu solnego jednoczesnie? Czy po dodaniu chloroformu do fazy amoniakalnej mialem go oddzielic i tylko i wylącznie do fazy chloroformowej dodac kwasu solnego. Moze tu tkwil moj blad, ale sam juz nie wiem.

15 sty 2006, o 15:26

Post ........
Hmm jesli nikotyna ma odczyn zasadowy to powinno sie ja ekstrahowac r-r kwasu i dopiero kwasny r-r alkalizowac i ekstrahowac chloroformem....
pozatym ekstrakcje kwasnym r-r powinienes prowadzic przez odpowiednio dlugi czas (kilka godzin..?) aby jak najwiecej nikotyny przeszlo do r-r

15 sty 2006, o 17:27

sposób pewno też dobry, ja swój zaczerpnąłem z jednej książki o związkach naturalnych :)

Obrazek
weź udział:

15 sty 2006, o 19:33
A czy moze ktos powiedziec jak wyglada chlorowodorek nikotyny? Bo czarna jednolita "maź" to chyba raczej nie to - pewnie jakies zanieczyszcenia.

15 sty 2006, o 22:22

w kofeinie nie ma grup chromoforowych, więc pewnie będą to bezbarwne lub białe kryształy :)

Obrazek
weź udział:

15 sty 2006, o 22:26

Post Re: NIKOTYNA
Pora odkopać ten temat ;)

Znalazłem ciekawy przepis na ekstrakcję nikotyny z liści tytoniu:
Cytuj:
Materiały:
− wysuszony tytoń – 8.5 g
− 5 % NaOH – 100 ml
− eter etylowy – 120 ml
− metanol – 25 ml
− etanol – 15 ml
− kwas pikrynowy – około 1 g

Należy utrzeć w moździerzu 8.5 g, uprzednio wysuszonego przez co najmniej tydzień,
tytoniu. Pył tytoniowy umieszczamy w 400 ml zlewce i dodajemy 100 ml 5 % NaOH.
Zawiesinę mieszamy przez 15 minut, a następnie sączymy na lejku Büchnera pod
zmniejszonym ciśnieniem używając twardego i miękkiego sączka. Pozostały na sączkach
osad tytoniu przemywamy niewielką ilością wody i odciskamy korkiem. Osad zawracamy
do zlewki, dodajemy 30 ml wody, mieszamy i sączymy używając nowych sączków. Jeśli
połączone przesącze nie są klarowne to należy je ponownie przesączyć. Klarowny roztwór
przenosimy do 250 ml rozdzielacza i (...) czterokrotnie 25 ml porcjami eteru
etylowego. Dokładnie oddzielone od wody i emulsji ekstrakty eterowe zbieramy w suchej
kolby okrągłodennej o pojemności 250 ml. Eter odparowujemy na wyparce rotacyjnej pod
zmniejszonym ciśnieniem stosując łaźnie wodną o temperaturze otoczenia (nie wolno
stosować ogrzewania). Kiedy objętość roztworu będzie wynosić około 10 ml należy
przenieść pipetą ekstrakt eterowy do kolby o pojemności 50 ml, a starą kolbę przepłukać
starannie trzema porcjami po 5 ml eteru. Odparowujemy eter do sucha. Otrzymujemy olej
z częściowo wytrąconym osadem. Dodajemy 1 ml wody i intensywnie mieszamy do
rozpuszczenia otrzymanego osadu, następnie wlewamy 4 ml metanolu i sączymy przez
mały lejek z watą szklana umieszczoną w nóżce do małej kolby Erlenmeyera o pojemności
50 ml. Następnie płuczemy kolbkę okrągłodenną dodatkową 5 ml porcją metanolu, którą
również sączymy. Uzyskany roztwór musi być klarowny, wolny od osadów. Jeśli nie jest
należy go ponownie przesączyć. Do klarownego roztworu dodajemy 10 ml nasyconego
metanolowego roztworu kwasu pikrynowego. Bladożółty osad dwupikrynianu nikotyny
strąca się natychmiast. Wytrącony osad sączymy niezwłocznie na małym lejku Büchnera
i suszymy na powietrzu.
Ilość uzyskanej soli może dojść do 0.1 g. Wytrącający się z przesączu, przy
odparowywaniu metanolu, osad to kwas pikrynowy, który odrzucamy.
Wysuszony osad topi się w temperaturze 216-217°C. Po dobie temperatura wzrasta do
217-220°C.
Otrzymaną sól rekrystalizujemy w 50 ml kolbie Erlenmeyera stosując minimalną ilość
gorącej mieszaniny 1:1 (v:v) etanol-woda. Mieszaninę tą dodajemy do ogrzewanej na łaźni
wodnej kolbki dopóki nie rozpuści się cały osad dwupikrynianu nikotyny, a następnie
odstawiamy kolbę i pozwalamy je schłodzić się powoli do temperatury pokojowej. Może
być konieczne zamknięcie kolby i pozostawienie jej w temperaturze pokojowej do
następnych zajęć. Nie chłodzić w lodówce. Po krystalizacji otrzymany osad sączymy na
małym lejku Büchnera i pozwalamy mu wyschnąć na powietrzu, najlepiej przez noc.
Temperatura topnienia czystego dwupikrynianu nikotyny wynosi 222-223°C [1].

Jakże nie od dziś wiadomo, że kw. pikrynowy to MW, a raczej nie chciałbym go robić, chociaż, że tak się wyraże nie jest nie najniebezpieczniejszy. Stąd też me pytanie, czy nie uszłoby przeprowadzić tej krystalizacji /oczyszczania przez krystalizację - kw. siarkowym (VI)?
Druga sprawa czy eter można zamiennie (pod względem ilościowym) zastosować z np. dichlorometanem, gdyż bezpieczniej by było z nim pracowaać przy destylacji.

25 cze 2013, o 15:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]