Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Diet Coke and Mentos..???? 
Autor Wiadomość
**

Post Diet Coke and Mentos..????
Znalazłem Ciekawe doświadczenie http://video.google.com/videoplay?docid ... 2177922792 jest to reakcja Coli i Mentosów... :roll: ciekawi mnie jakie konkretnie związki mogły wchodzić w przebieg reakcji.Wydaje mi się że mógł to być między innymi Kwas ortofosforowy lub..CO2 w coli. Pozdrawiam

1 sty 2006, o 18:02

1 sty 2006, o 18:07
**

No a co w mentosach może być takiego że tak gwałtowna reakcja przebiegła :roll: hmm Mam gume Winter**** no..ale ona niechciała z Colą reagować..tzn..coś tam było..ale to nie to co na filmie :roll:

1 sty 2006, o 18:43
Moim zadaniem to nie była reakcja chemiczna. Po prostu cukier z mentosów wywołał gwałtowne odgazowanie coli. Jak chcecie to zróbcie doświadczenie w szklance :) : nalejcie do szklanki coli i wsypcie cukier.

1 sty 2006, o 19:24
**

na 100% H3PO4 z coli jak juz wspomniano

H3PO4 jest juz w Coli...

1 sty 2006, o 19:40
Przychylam się do wypowiedzi Matacza... nie mielismy do czynienia z reakcją a z "zaburzeniem równowagi cieczy" że tak to nazwe, wydzielił się CO2 i tyle... Zauważcie ze ten kolo wpuścił do koli kilka drażetek... wątpie też by to było spowodowane cukrem.. mentos jest w takiej "glazurce"...

1 sty 2006, o 19:53

nie zgodzę się z wami że to zaburzenie równowagi cieczy. To nie były zwykłe mentosy tylko jakieś dropsy własnie bez takiej osłonki. miałem akurat w chacie butleke coli ale 0,5 i cukier w kostkach. Troche się spieniło ale nie było to takie gwałtowne jak na filmie czyli to napewno jakać reakcja tylko jaka :P

GG:3716505

1 sty 2006, o 23:19
Myślę że cudównie wymyślimy... musi to być reakcja w której powstają gazy ; ) Najpawdopodobniej mnóstwo CO2 bo cóz innego ? H ? O ? nie wiem... Wydaje mi się też to troche podjerzane... gdyby napił się koli i połknoł takiego "mentosa" ??? albo popił mentosa kolą ? a może na opakowaniu ostrzegając co moze się stać z żołądkiem jeżeli zjemy całą sztange dropsów i napiomy się litrem, dwoma coli ? ciekawa sprawa...

1 sty 2006, o 23:41
sekwenser tu akurat nic się nie stanie musiałbyś zjeść z kilogram mentosów i popić 5 litrami coli:P wtedy ilość gazów byłaby w stanie wypełnić żołądek ale zanim, by się to stało pacjent rzygał by jak kot (mechanizm obronny) inna kwestia że nie zdołałby wypić 5 litrów coli w przeciągu 10 minut:D :P

1 sty 2006, o 23:49
sekwenser tu akurat nic się nie stanie musiałbyś zjeść z kilogram mentosów i popić 5 litrami coli:P wtedy ilość gazów byłaby w stanie wypełnić żołądek ale zanim, by się to stało pacjent rzygał by jak kot (mechanizm obronny) inna kwestia że nie zdołałby wypić 5 litrów coli w przeciągu 10 minut:D :P

heh, ja tylko pytam i skłaniam do "refleksji" ; ) i powiem Ci że znam kogoś kto wypiłby 5 litrów koli mozę nie w 10 minut ale wypiłby i to bardzo szybko !
no cóż... standardowy człowiek to nie jest... wagę ma sporą i przez nią o życie już walczył, ale 5 litrów koli dl aniego to jak dla mnie jeden a sztanga dropsów to coś niegodnego uwagi... naprawde...

2 sty 2006, o 00:09
tylko ze Jego to nie ruszy bo ma rozciagnięty żołądek:D ale jakbyś sam spróbował to gwarantuje Ci zakwateriowanie na OIOMie, jak wiesz HCl jest żracy a narządy wolą środowinko obojętne lub lekko alkaliczne;D

2 sty 2006, o 00:12
Heh... nie zamierzam się przekomarzać : ) Zabawna ta rozmowa... Niezwykły ubaw.. może ktoś rozszyfruje tę zagadkę ? Pisać to my możemy, tylko po co...

testów ani na sobie ani na zwierzętach nie zamierzam przeprowadzać : )
zgadzam się co do znikomej szkodliwości zdrowotnej...
heh a PH mam w normie : )
śrowoisko które lubi mój organizm to ciepłe, wilgotne, bogate w hemoglobine i właściwą "cyrkulacje" ciecze : ) ph się reguluje automatycznie tak jak i temp. : ) jak dojdziesz do jakis wnioosków co do tematu to daj znać ...

Pozdrawiam

2 sty 2006, o 00:45

tylko, że perforacja żołądka na pewno doprowadzi do zapalenia otrzewnej, a póżniej do wstrząsu septycznego (sepsy) i śmierci. fajny scenariusz ?? :twisted: :wink:

2 sty 2006, o 15:47
@GŁÓWNY MODERATOR

Na 100% jest to nagłe odgazowanie coli. Nie wiem co konkretnie się tam dzieje - możliwe że zachodzi zjawisko analogiczne do nagłego odparowania całej przegrzanej cieczy po wprowadzeniu do niej zarodka fazy gazowej. Zresztą zobaczie ile on tam tego wrzuca. Moim zdaniem kluczowy jest sposób wrzucania tych dropsów, powoduje to wytworzenie pęcherzyków powietrza w niższych partiach butelki i wyrzucenie cieczy w górę.

2 sty 2006, o 18:32

Jest jeszcze inna możliwość :P To jest ściema po prostu i te rzeczy są modyfikowane w dropsach jest jakiś węglan a do koli dolał kwasu :P:P

2 sty 2006, o 18:37
**

Jest jeszcze inna możliwość :P To jest ściema po prostu i te rzeczy są modyfikowane w dropsach jest jakiś węglan a do koli dolał kwasu :P:P

Wątpie wielce..w dodatku tego kwasu w coli jest jak na lekarstwo,...

2 sty 2006, o 19:19

NO tak jest ale mi chodzi że koleś sam spreparował te colę, tam jest 50 % coli i 50% kwasu :P

2 sty 2006, o 20:03

A tak w ogóle to czy już ktoś próbował to zrobić???????? bo sam wątpię w to doświadczenie.

Obrazek
weź udział:

3 sty 2006, o 18:01

ja też :D ale tam pisze diet cola ;) chociarz wątpie czy to coś zmieni :roll: wyraźnie było widać że to były mentosy. a pozatym z tonikiem było podobnie tyle że mniej gwałtowna reakcja :?

4 sty 2006, o 21:15
**

Przed chwila to zrobiłem ale z tik takiem jednym i lemon napojem gazowanym. po wrzuceniu nakle pojawilo sie pelno bombelków potem juz wyleciały z napoju i "musowało" tik taka w napoju. według mnie tik tak reaguje z jakimś kwasem w napojach. np kwasem cytrynowym zawartym w "lemon". w dodali mentosów duzo zeby reakcja była gwałtowniejsza :P

9 sty 2006, o 19:08

Może temat to trup ale ze to mój pierwszy post to będzie tu:D

Doświadczenie to było przedstawione niedawno w programie POGROMCY MITÓW na Discovery. Sprawdzali tam co bardziej uwalnia CO2 z coli.

Po kolei dolewali osobno: kwasu, cukru, aspartamu (słodzik w coli diet) i kofeiny. Najwiecej piany szlo po H3PO4 i aspartamie. Potem zbadali mentosy, cukier, mentol, sorbitol. Nic oprócz cukru nie miało dobrego efektu.

Potem doszli do tego ze powierzchnia mentosa jest porowata i ma bardzo dużą powierzchnie co sprzyja powstawaniu "źródełek" CO2, czyli miejsc w których CO2 wytrąca sie z wody. Wszystkie składniki tworzące piane wywołują razem efekt kaskadowy i dlatego piany jest az tak duzo i szybko

21 cze 2007, o 00:17
@MODERATOR

Kiedyś słyszałem że chodzi w tym o tą substancję, którą pokryte są mentosy (guma arabska bodajże) i to ona powoduje uwalnianie CO2 rozpuszczonego w cieczy.

21 cze 2007, o 13:32
Chodzi o nukleacje i katalize powierzchniową taki mentos jest porowaty i na jego powierzchni tworzą się bombelki CO2 tylko jest ich tak dużo że momentalnie uwalnia się cały ditlenek i jest fontanna (ciekawe jak szybko by to przebiegło gdyby wsypać tam zeolit) A aspartam i H3PO4 też mają rolę jakiś tam przyspieszaczy , prawdopodobnie inne czynniki mogą też mieć wpływ ; temperatura, ruch itd.

21 cze 2007, o 21:27
**

man... aspartam to zalezy w jakiej coli bo w pepsi i coca-coli to normalny cukier sypią a nie slodziki :P w mentosach tez nie przypominam sobie zeby byl aspartam albo inny podobny syf...

21 cze 2007, o 22:49

22 cze 2007, o 12:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona