Sluchajcie mam zrobic symulacje w Excelu na temat:
"Wartość dawki pochłoniętej promieniowania jonizującego w funkcji odległości od źródła promieniowania"
Są jakies wzory, jak to zrobic, w ogole tego nie rozumie, moze z symulacja bym sobie poradizl gdybym wiedzioał jak sie do tego zabrac!
Bardzo rposze o pomoc!
2 sty 2006, o 10:50
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Ponieważ żyjemy w trzech wymiarach, intensywność promieniowania padającego na jakiś obiekt będzie odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości i wprost proporcjonalna do intensywności promieniowania. Możesz wykorzystać analogię do natężenia światła padającego na obiekt w zależności od odległości od lampy (lub innego punktowego źródła światła). Musisz jednak uwzględnić także ograniczoną przenikalność promieniowania alfa i beta w powietrzu. Z tych źródeł promieniowanie powinno być odwrotnie proporcjonalne do czwartej potęgi odległości (bo maleje z kwadratem ze względu na trzy wymiary, a dodatkowo każda prostoliniowa wiązka słabnie z kwadratem ze względu na absorpcję, co daje nam odwrotność czwartej potęgi).
PS nie opieraj się zbytnio na mojej wypowiedzi, bo szczerze mówiąc to nie jestem pewien słuszności swoich wywodów.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Potrzebne Ci zaleznosci itp. znajdziesz np. w skrypcie ,,Zarys fizyki" A. Zastawnego, rozdzial 10.6 - efekty napromieniowania
2 sty 2006, o 19:42
Anonymous
Nie mam takiej książki
Dalej nie wiem jak sobei z tym poradzic,szukalem wielu informacji na temat wzoru ajkeigos jak sie ma to natezenie do odleglosci ale nic nie znalazlem, mzoe jesczze ktos pomoze, ale dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi,pozdrawiam!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości