Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Otrzymanie perhydrolu z wody utlenionej 
Autor Wiadomość

ostatnio czytałem sękowskiego i było tam napisane jak to zrobć ale czy jest sens zatężać wodę utlenioną przecierz ta z apteki ma 3 % i jest jej mało a przecierz perhydrol nie jest aż taki drogi i nie trzeba zezwolenia

31 sty 2005, o 15:52
Wodoronadtlenek mocznika :arrow: Pertlenon :arrow: aptekaPo rozpuszczeniu w acetonie daje 100% H2O2 w wodzie około 3 % i zdaje się że nie pomoże tutaj dodawanie większych ilości. Apropo rozpuszczania w acetonie to ktoś na drugim forum pisał o tym że po rozpuszczeniu sproszkowanego pertlenonu w ogrzanym acetonie było wielkie BUM. Rozpuszczałem na dworze tabletkowany pertlenon w letnim acetonie i wybuchu nie było. Mimo wszystko uważam tego rodzaju doświadczenie za zbyt niebezpieczne do wykonania w domu.

Czy ktoś to wogóle próbował zrobić ??
Próbowałem rozpuszczać pertlenon w acetonie i nic.
Jak to ogrzałem to aceton odparował i pertlenon został w probówce.

26 cze 2005, o 14:15

a)rozumiem że zatężenie H202 30% do 90% to tylko metodom destylacji przy obniżonym ciśnienu :D
b) może ktoś narysować lub chociaż opisać jak skonstruować takie użądzenie to wytwarzani mniejszego ciśniena (~próżnie ??)
c) jeśli zrobił bym h2o2 o stęzeniu bliskim 100% to to sie detonuje lub jak to można zdetonować ?? czy tylko się spala ?
d) woda utleniona jest ponad 10x drożasz od prehydrolu :D
100ml 3% - 1 zł
1l 3% - 10 zł
a
1l 30% - 9,76 zł :D
wnioski chyba są oczywiste
Pozdrawiam
2pio

edit1&2: poprawiłem błędy - chociarz pare :D - sorki za taką pisownie i za kłopot ale jak to pisałem to podnięty :D no ale myśłe że teraz jest choć troche lepiej. 2pio

Ostatnio edytowano 28 cze 2005, o 09:12 przez 2pio, łącznie edytowano 2 razy

27 cze 2005, o 23:36

1) Kup sobie jakis podrecznik do ortografii bo tego sie czytac nie da :/
2) Proznie? No nie przesadzaj;) Moze jeszcze sie spytasz jak zrobic chromatograf gazowy z weza od pralki i komputera?

28 cze 2005, o 00:37
Post re
hmm panie Tweenk ta krystalizacja to sie nazywa : frakcyjna krystalizacja. i nadlenek wodoru zateza sie do niewysokich stezen przez ekstracje czystym eterem. do wyzszych stezen stosuej sie destylacje prozniowa a ta krystalizacja sluzy do otrzymywania stezen osiagajacych po 100%:)

15 sty 2006, o 06:04
Post poprawka
znaczy ta frakcjonujaca

15 sty 2006, o 06:07
Post re
MaLuTkI=

fakt ze zatezanie roztworu oplaca sie do doprowadzania wiekszysz stezen niz 30% i fakt potrzeba jakiegos nie amatorskiego sprzetu ale to jest spokojnie mozliwe. i osobiscie maja ten tlenek baru wolalby otrzymywac poniewaz jest wieksza gama do wyboru stezen " na zawolanie"

15 sty 2006, o 06:09
Post re
jak chcesz Malutki to moge wstawic te synteze na okreslone stezenie

15 sty 2006, o 06:11

a mi sie cos wydaje ze to co Wy mówicie o 100% H2O2 to głupota bo w rakietach do napędzania V1 chyba był perhydrol używany i nie mial 100%... nie ma 100% H2O2 bo by sie rozłozył, chyba zę sie go przetrzymuje nie wiadomo gdzie :):)

13 gru 2006, o 20:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2