Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Mocz 
Autor Wiadomość
Post Mocz
Sorki ale chciałem sie spytać jaka rekacja zachodzi podczas odparowywania moczu[prażenia], bo nie chce sie zatruć czymś. Chce pozyskac biały fosfor ale nie wiem jakie sa oprócz niego produkty reakcji, bo mocz jest różnie zbudowany.Może wy wiecie?

16 sty 2006, o 15:19

ujjjjjjj stary ale Ty masz pomysly smierdzace :lol: :lol: a nie lepiej zeskrobac ta mase co jest na paczce zapalek i z tego pozyskac to co chcesz (ta masa to P czerwony i mielone szklo ) :D :wink: :lol:

wlasnej duszy kapitanem

16 sty 2006, o 15:46
Nie robi już sie zapałek na fosforze czerwonym bo były bardzo łatwo zapalne i odpalały od podrapania nawet muru. A mi potrzebny jest biały fosfor.
Hej jak prazyłem ten mocz to sie ulatniał taki smierdzący zapach?? Czy to nie był ulatniający sie fodfor bo czytalem że on smierdzi jak czosnek lecz to śmeirdziało torche inaczej. może to te związki aromatyczne które są w moczu albo mocznik??

16 sty 2006, o 16:00

oj chlopie czytaj uwazniej :lol: :lol: :szok: :wink:

wlasnej duszy kapitanem

16 sty 2006, o 16:06
**

ja kiedyś na wsi kilka kropel moczu wylałem na rozgrzany piec
FUUUUUUUJ jak to waliło !
nie róbcie tego !
bleeee...

16 sty 2006, o 16:38

Biały P lepiej uzyskać przez prażenie czerwonego fosforu bez dostępu powietrza. Białego jest w moczu baaaardzo malutko

16 sty 2006, o 16:56

Post ............
łeeeee.... ale dowaliles... juz sto razy latwiej bylo by ci to otrzymac z pierwszego lepszego nawozu fosforowego, bo w moczu napewno nie ma czystego fosforu..;) a fosfor dalej jest na pudelkach.. fosfor wchodzil kiedys w sklad glowek zapalczanych.

16 sty 2006, o 17:00
@MODERATOR

No wlasnie... A co teraz wchodzi w sklad glowek zapalczanych? Wiem ze nie siarka i nie fosfor to co? :roll:

Odp. Thinks

Ostatnio edytowano 17 sty 2006, o 22:59 przez Elmo, łącznie edytowano 1 raz

16 sty 2006, o 17:10

16 sty 2006, o 17:38

KClO3, siarka, pyl szklany, jakis tlenek typu ZnO, a moze MnO2... i jeszcze cos co to wszystko sklei

17 sty 2006, o 21:48
z fosforanu wapnia?? Można go kupić w ogrodniczym tylko skąd ja wezme sio2?? czy to jest piasek??

Czy w toku takiej reakcji otrzymam fosfor??
Ca3(PO4)2+5C+3SiO2->2P+5CO+3CaSiO3
Rozumiem że taką mieszanine należy ogrzać bo z takich stałych pierwiastków raczej nic nie zareaguje. A może węgiel będzie reduktorem i reakcja sama nastąpi po zmieszaniu składników??

CTX: Jak mam wytworzyć próżnie albo wyprzeć tlen z powietrza??

17 sty 2006, o 23:07

CTX: Jak mam wytworzyć próżnie albo wyprzeć tlen z powietrza??

Nie musisz sie jakoś specjalnie wyzbywać tego;) Najwyzej troszkę P się utleni ale to nie przeszkadza w dalszej przemianie :)

SiO2 to piasek. Ale zmiel drobniutko i przepłucz wodą. Nie miel tylko w młynku do kawy bo Ci ostrza "zje" :D

17 sty 2006, o 23:18
hehe nie musze wcale używać SiO2.wystarczy taka rekacja
Ca3[po4]2+5C=3CaO+1/2 P4+5CO
SiO2 był jest potrzebny tylko przy otrzymywaniu Ca3[po4]2. Zreszta SiO2 nie jest wstanie wyprzeć tlenku fosforu z fosforanów więc nie jest potrzebny w rakcji.Tylko CO jest niebezpieczne bo to czad. do czego sie może przydac biały fosfor?? A i w jakiej temperaturze trzeba to prażyć żeby powstał P biały

18 sty 2006, o 12:00

Przypadkowy odkrywca P białego w 1669r, alchemik H.Brandt otrzymywał go tak: zatężał duże ilości moczu zwierzęcego dopóki nie pozostał czarny osad, następnie ogrzewał go silnie z piaskiem w retocie bez dostępu powietrza. Na ściankach osadzał sie biały fosfor. Wydajność 10l moczu = ok.5g P.
Inni stosowali identyczną metode, ale dodawali jeszcze węgiel do mieszaniny.
W 1688r. B.Albinus oitrzymał P z popiołu gorczycy i rzeżuchy, a w 1743r. Marggraf wydzielił go z popiołu gorczycy, pszenicy, rzeżuchy, itp.
W 1771r. otrzymano biały P prażąc zwierzęce kości z piaskiem. Wydajność: z 1 kg kości = 60g P.

Wg: "225 doświadczeń chemicznych", K.Waselowsky

kości wyżarzyć, na 3g kości (można ewentualnie użyć fosforanu wapnia) dodać 0,5g Mg i silnie ogrzewać w probówce, widać jak wydzielony P spala sie w tlenie.
!!! WYDZIELA SIE TAKŻE SILNIE TRUJĄCY FOSFOROWODÓR PH3 !!!!
!!! PROBÓWKE NALEŻY BEZWZGLĘDNIE WYRZUCIĆ !!!!!

4 mar 2006, o 19:52

a fuj :P :P ... nie lepiej by było nabyć w sklepie z odczynnikami np. na Keten.org. zresztą jak chcesz zrobić zapałki co od muru sie odpalają to podam ci przepis...

7 mar 2006, o 16:20

Ja próbowałem zrobić fosfor w reakcji fosforanu wapnia, piasku i węgla.
jedyne co się stało to to, że cała miesznina stała się czarna. Co źle zrobiłem ??

7 paź 2006, o 17:53
PROFESJONAŁ

Ja próbowałem zrobić fosfor w reakcji fosforanu wapnia, piasku i węgla.
jedyne co się stało to to, że cała miesznina stała się czarna. Co źle zrobiłem ??

Za słabo ogrzałeś :) . Fosfor przemysłowo otrzymuje się w piecach ogrzewanych indukcyjnie (podobnie jak karbid) prażąc mieszaninę piasku, fosforytów i koksu, w temperaturze ok. 1400°C.

7 paź 2006, o 18:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]