Mam problem. Szukałem po całym internecie wzdłuż i wszerz i nie znalazłem przepisu na sól Mohra, ałun żelazowo-amonowy i ałun żelazowo-potasowy, a chciałbym je uzyskac. Pomóżcie!
29 sty 2006, o 13:36
dexterkrak
podaj ino wzory to postaram sie cos podpowiedziec.
Robiłam sól Mohra w zeszłym roku na pracowni na ocene. Mam jescze zeszyt to ci przepisze wykonanie.
Otrzymywanie siarczanu żelazowo-amonowego z żelaza metalicznego.
Do reakcji kwasu siarkowego z metalicznym żelazem uzywa sie żelaza odtłuszczonego w postaci drutu, opiłków lub małych gwóźdzków. Reakcja przebiega w dwóch etapach.
Fe + H2SO4 --> FeSO4 + H2
FeSO4 + (NH4)2SO4 -->(NH4)2Fe(SO4)2
W metodzie tej kwas siarkowy i siarczan amonu stosowane sa w lekkim nadmiarze.
Wykonanie:
Do zlewki zawierającej 50cm3 ok 3,6-molowego H2SO4 dodać 10g żelaza i ogrzewać niezbyt mocno, aż żelazo nieomal zniknie (na dnie zlewki pozostaje zwykle czarny osad nierozpuszczonego wegla). Roztwór przesączyc na goraco, ogrzać prawie do wrzenia i dodać do niego goracego r-ru 25g (NH4)2SO4 w 50 cm3 wody. Klarowna ciecz pozostawic do krystalizacji.
Powstałe kryształy siarczanu żelazowo-amonowego odsączyc na lejku sitowym lub na lejku z porowata płytka szklaną, przepłukac około 80% alkoholem etylowym i wysuszyc w temperaturze pokojowej. Zageścic przesącz i wykrystalizowac druga frakcję. Obydwie frakcje zwazyc i obliczyć wydajność.
(Ryszard Lewandowski - "Pracownia Preparatyki Nieorganicznej")
Ostatnio edytowano 30 sty 2006, o 02:05 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 19:34 Posty: 2 Lokalizacja: Prawie Poznań;)
Ten przepis na sól jest dobry;). Dzisiaj na laborkach z nieorgana miałem otrzymywanie tej soli, no i muszę przyznać, ze przepis w 100% sie sprawdził. Oby więcej takich ciekawych rzeczy było na tym forum:)
Załączniki:
Komentarz: A tak wygląda sól Mohra po procesie krystalizacji;) 6.JPG [ 29.57 KiB | Przeglądane 6429 razy ]
Komentarz: Tak wygląda sól Mohra po przesączeniu. Musi się jeszcze skrystalizować i będzie si;) Sol Mohra.jpg [ 32.62 KiB | Przeglądane 6445 razy ]
Ostatnio edytowano 22 gru 2007, o 13:52 przez Westbam, łącznie edytowano 2 razy
13 gru 2007, o 19:39
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
co do ałunów to wspólna krystalizacja mieszaniny K2SO4 z Fe2(SO4)3 oraz (NH4)SO4 z (Fe2(SO4)3
ale szczegóły nie teraz
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
14 gru 2007, o 02:32
ExCeL
Dołączył(a): 2 wrz 2006, o 08:59 Posty: 13 Lokalizacja: Goleniów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości