Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Świecąca rurka 
Autor Wiadomość
Post Świecąca rurka
Opis znalazłem w starej ksiażce od chemi zrobiłem to doswiadczenie i działa :D

Sprzęt i materiały potrzebne do doświadczenia: draska z pudełka po zapałkach, szklana rurka (długości 15 - 20cm), palnik. Zeskrob draskę z pudełka. Otrzymany proszek umieść w środkowej części rurkiszklanej. Zatkaj palcami oba końce rurki, a następnie zacznij ogrzewać jej środkową część. Po kilku minutach przerwij ogrzewanie. Idź do zaciemnionego pomieszczenia i odetkaj rurkę. Jej wewnętrzne ścianki zaczną świecić. Pod wpływem ogrzewania bez dostępu powietrza fosfor czerwony, będący jednym ze składników masy potarkowej pudełka po zapałkach, przechodzi w inną odmianę alotropową (o innym ułożeniu przestrzennym atomów) - fosfor biały. Biały fosfor w zetknięciu z tlenem zaczyna się powoli utleniać czego efektem jest świecenie (właśnie od fosforu pochodzi termin fosforescencja).

Uwaga: otrzymany w doświadczeniu fosfor biały jest szkodliwy dla zdrowia (nawet w małychilościach!), więc należy postępować z nim ostrożnie.

31 sty 2006, o 18:05
8) :wink: :twisted: :evil:

31 sty 2006, o 19:01
**

chyba zaraz to zrobie. Czy fosfor biały tak jak pisze że jest groźny dla człowieka to o co chodzi ?? że trujący czy że jak się zetknie paląc się ??

31 sty 2006, o 19:02

można prościej: nożem odcinamy z pudełka zapałek potarkę z jak najcieńszą warstwą papieru. zginamy ją w połowie i zawieszamy na ostrzu noża. Zapalamy potarkę i gdy płomień zgaśnie obserwujemy świecenie ostrza noża przez 2-3 s, gdy zgaśnie to pocieramy ostrze np palcem i znowu obserwujemy swiecenie :)

PS: chyba nie muszę przypominać że trzeba to wykonać w ciemności :)

Obrazek
weź udział:

31 sty 2006, o 19:05
DMchemik masz racje tak też mozna ale to jest słabszy efekt a sprubujcie zeskrobac te brazowe i włorzyc do małej szklanej rurki jak najwiecej tego i zatkać boki np korkiem zrobiłem tak i to tesz daje efekt ładniejszy i mocniejszy ;d

31 sty 2006, o 19:16

no tak bardziej dla tych którzy dopiero kompletują sprzęt :lol:

Obrazek
weź udział:

31 sty 2006, o 19:25
**

Dj mhz jasne, że biały fosfor jest trujący ok. 0.1g zabija dorosłego człowieka !! A doświadcznie kiedyś robiłem w probówce zatkanej korkiem i fajnie wyszło :wink:

31 sty 2006, o 20:01
**

a nie lepiej do probówki i zatkac korkiem gumowym ?

31 sty 2006, o 20:08
**

Ja tak robilem i napewno jest to wzgodniejsze niz sposub wymieniany wyzej !! Sorka za orty ale klawisze mi sie poprzestawialy :? [/list]

31 sty 2006, o 22:45
Zasłużony dla forum

zaje*** plagiat :roll: Chciałbym tak umieć.....

http://www.chemia.px.pl/roznosci/doswia ... a_swiecaca

N/C

31 sty 2006, o 22:49

31 sty 2006, o 22:50
**

robilem w probówce. starlem fosfor czerwony z draski. troche papieru tez sie zdarlo. wsypalem zatkalem szczelnie korkiem gumowym i podgrzałem na palniku. po pewnym czasie w probowce pojawial się dym (chyba z tego papieru). potem poszedlem do kibla ciemno jak w ... i otworzylem probowke i nic sie nie dzialo :( . kilka razy tak robilem i nic. moze tlen ktory byl w probowce spowodowal zapalene sie fosforu bialego i dlatego bylo widac dymek ?

1 lut 2006, o 15:59
A ja zrobiłem inaczej wziełem główki od zapałek wsypałem do probówki , ok pół probówki fosforu , zatkałem korkiem i zaczełem ogrzewać , nagle w środku wszystko się zapaliło a gaz powstajścy rossadził probówkę . nie radze tego robić dobrze że miałem maskę na twarzy i rękwice . .

21 kwi 2006, o 20:09

No bo trzeba wziąć draskę z pudełka od zapałek, a nie główki.
Następnym razem czytaj uważnie.

21 kwi 2006, o 20:48

no właśnie, uważne przeczytanie to podstawa...

poza tym jesli w opisie pisze , że należy wziąć tyle i tyli to należy tyle wziąć, dopiero po wykonaniu w podanych ilościach mozna stwierdzić, na ile skalę doświaczenia mozna zwiększyć....

Obrazek
weź udział:

22 kwi 2006, o 00:51
Tak żeczywiście swieciło się , wytworzył się fosfor biały , tylko było go bardzo mało , macie pomysł jak otrzymać go w większej ilości , np. pół łyrzeczki żeby było go widać .

22 kwi 2006, o 13:51
**

wtedy zmieszaj go z chloranem i poowoli ucieraj :D Tez mnie kiedyś zastanawiało jak przerabiają fosfor czerwony na biały :D wiem ze fosfor biały jest w trutce na szczury (przynajmniej był) i trutka świeciała w ciemności :D

Obrazek

22 kwi 2006, o 13:58
JAK ZMIESZAM GO Z CHLOREM I BĘDE UCIERAĆ TO CHLOR WYPARUJE ,a jak by się prażyło fosforan wapnia z piaskiem ??

22 kwi 2006, o 14:03

"Marc n" napisał żebyś zmieszał go z chloranem, a nie z chlorem.
Już Ci powiedziałem, żebyś dokładniej czytał.
Poza tym nie rób tego, bo to jest niebezpieczne.

A co do fosforu białego, to można go otrzymać w wyniku reakcji:
6 NaPO3 + 10 Zn --> 2 Na3PO4 + 10 ZnO + P4

22 kwi 2006, o 15:29
mam dostępny tylko fosforan wapnia , będe prarzć go z piaskiem znad morza , ciekawe czy mi się uda?

22 kwi 2006, o 18:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]