Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
kwas szczawiowy 
Autor Wiadomość
******

Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30
Posty: 693
Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
Post kwas szczawiowy
Przeprowadziłemsynteze kwasu szczwiowego wg. przepisy z vortalu, tyle że dodawałem kwas po 5 ml (robiłem to w skali 1:10), zeby skrócić czas produkcji oraz dodawałem go zanim sie jeszcze nie zakończyla rakcja (jak sie jeszcze wydzielały tlenki azotu), żeby była utrzymana emperatura, bo nie mam wyciągu i nie chciałem zasmradzać domu. wiec reacja sie zakonczyła i mam w zlewce takie zółtawo-zielone gęste ciało płynne.
wstawiłe to do zamrażalnika ale jakoś nic nie chce cie wykrystalizowywać, czy coś zrobiłem nie tak i czy moje skróty mogły sprawić żę kwas sie nie wytrąci? Czy wogóle jest szansa że sie wytrąci? Robiłem to w skali 1:10 żeby mi sie nie zmarnowały odczynniki.

_________________
Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !


GG:3716505


9 lut 2006, o 16:36
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55
Posty: 524
Lokalizacja: z daleka
Post 
a jakie miałeś stężenie HNO3 ?? nigdy nie robiłem tej reakcji więc niewiem jak to wygląda ale może to resztki sacharozy które nie przereagowały. większe porcje kwasu raczej nie mają większego wpływu na efekt końcowy 8)

_________________
To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam


9 lut 2006, o 17:18
Zobacz profil
******

Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30
Posty: 693
Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
Post 
kwas 65%, a sacharoza to cukier puder

_________________
Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !


GG:3716505


9 lut 2006, o 18:00
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55
Posty: 524
Lokalizacja: z daleka
Post 
jak cukier puder ze sklepu to są tam antyzbrylacze i czasem aromaty :? . może też być pomieszany z mąką. a jeżeli sam mieliłeś cukier to już niewiem czemu ci nie wyszło.
PS:Jak znajdę trochę czasu to jutro spróbuję zrobić tą reakcję.

_________________
To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam


9 lut 2006, o 23:43
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 paź 2004, o 09:29
Posty: 50
Lokalizacja: Z nienacka:)!!!
Post 
Ja starałem sie zrobić kw. szczawiowy w ten sposób rok temu (też zimą) nie wiem jak ty to robił w domu bo powstaje tyle NO2 co w życiu nie widziałem musiałem wyjść na dwór. Tęż robiłem 1:10 :) Wyszło zielone coś i też nie chciało krystalizować. Więc postanowiłem to odparować. Po podgrzaniu zaczęło brązowieć i już wiedziałem, został nieprzereagowany cukier który zaczął karmelizować. W twoim przypadku jest pewnie podobnie. Ja z tej metody nie miałem ani troche kwasu może tobie się uda niech ktoś inteligentny Ci pomoże. Rada odemnie nie podgrzewaj do wrzenia.

_________________
"Z wielką wiedzą wiąże się wielka odpowiedzialność"!!!! Tym bardziej jeśli chodzi o Piro!!!!


10 lut 2006, o 09:41
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
no w przepisie pisze o temperaturze 70-80 deg C :) Skoro pozostał nieprzereagowany cukier to może wartoby się zastanowić nad zrobienien tego pod chłodnicą zwrotną :)

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


10 lut 2006, o 12:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..