Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
kofeina 
Autor Wiadomość
Post kofeina
Czy podczas ekstrakcji kofeiny, można użyć kwasku cytrynowego, zamiast solnego, bądź siarkowego ? Jakie stężenie zastosować ?

13 lut 2006, o 20:58
@GŁÓWNY MODERATOR

W sumie można, jednak nie wiem jak będzie z rozpuszczalnością cytrynianu... Najlepiej zastosować ok. 5% roztwór i użyć go w nadmiarze.

13 lut 2006, o 23:35

surowiec ( 60 gr herbaty) gotowałem z 400 ml wody i 12 g CaCO3, na
wolnym ogniu około 1godz. Potem ekstrachowałe 3 krotnie 50 ml chlorku metylenu. Strasznie upierdliwy był węnglan, bo zbierał się na dnie rozdzielacza razem z chlorometylem. Przy perwszej ekstrakcji wyszła paskudna breja, która bardzo kiepsko filtrowała sie na sączku, koszmar :evil: . Pozostałe dwie ekstarkcje obyły się już bez tego gówienka.
Wyszło jakieś 120 ml zabarwionego na zielono rozpuszczalnika (reszta utkwiła we wspomnianej breji). Robiło się późno i nie miałem już cierpliwości czekać jak rozpuszczalnik sam odparuje, więc troszke mu pomogłem świeczką. Po odparowaniu resztki na szalce została ziolony osad przypominajacy wyschnięte wodorosty. Troche byłem zaskoczony myślałem że wyjdzie kofeina, najwyżej nieco zanieczyszczona a to paskudztwo wcale jej nie przypominało :( Rozpuszczalnik był cz. a woda destylowana
Mimo tego postanowiłem sublimować na szalce. Pogrzałem trochę palnikiem spiryt. i na pokrywce zaczeły się pojawiać kryształki kofeiny. Czyściutkie, bialutkie jak śnieg, kształtem przypominały malytkie piórka, albo listki paproci, piękny widok :D

14 lut 2006, o 03:36
i teraz zamiast pic kawe mozesz sobie "lyknac" pare krysztalkow :)

14 lut 2006, o 12:31
**

i teraz zamiast pic kawe mozesz sobie "lyknac" pare krysztalkow :)

jaasne a przedawkuj bo będziasz miał "jaja" :roll:

14 lut 2006, o 12:35
@ADMINISTRATOR

bez przesady jesli nie ma problemow z uk. krwionośnym to nie jest źle... Legalnie można zakupić odzywke dla kultusrystów o nazwie "Thermal Pro" w ktorej jest 250mg efedryny i 200mg kofeiny. Więc nie przesadzajmy z przedawkowaniem.

PS. Szczerze to nie wiem czy jeszcze mozna zakupic legalnie w polsce tego spalacza tłuszczu (dawno kupowalem) bo niby zostal wycofany z uwagi na zawartosc efedryny ktora "juz jest sterydem". Zza granicą oczywiscie mozna no i na allegro ;)

14 lut 2006, o 16:30

Ale i tak chyba trzeba uważać, bo kofeina b. szybko jest wchłaniana przez organizm...

14 lut 2006, o 16:43
@ADMINISTRATOR

nie powiedzialem ze nie trzeba uwazac. Ale dawka 200mg jesli jest sie zdrowym to nic nam nie zrobi...

14 lut 2006, o 17:10

Z kąd bierze się zielony odcień ekstarktu chloreku metylenu z rozpuszczoną w nim kofeinie ? Przecież sama kofeina ma barwę białą.

14 lut 2006, o 19:07
Post odp.
ekstrachowalem kofeine w wiekszych ilosciach i zawsze byla oki.
co do barwy to naturane jest zieląokawy kolor w chlorku metylenu, nie dziw sie !!
po ekstrakcji kryształy nabieraja barwy bialej ale trzeba je zmielić bo sa zbyt duze po krystalizacji co do brania to wystarczy max.500mg. by obudzić sie i doskonale pracować jesli jest czysta a taka uzyskalem :D
nadmiar jak wszystkiego szkodzi dawki pow 500mg. powoduja palpitacje serca jesteś na obrotach pow. licznika i łapska zaczynaja drganie
pozdro.
eko.

15 lut 2006, o 01:36

co do zielonej barwy, przecież do fazy organicznej przecgodzą też inne związki oprócz kofeiny :)

Obrazek
weź udział:

16 lut 2006, o 15:24

Jakiego mozna uzyc jeszcze rozpuszczalnika zamiast chlorku metylenu, chloroformu itp? Probowałem tez kiedys to ekstrachowac, tylko ze w ksylenie (u mnie ciezko z rozpuszczalnikami, nie wiem gdzie kupic chloroform, chlorek metylenu, toluen (lecz z tym to juz bardzio ciezko, jest zmieszany z acetonem w jakims rozpuszczalniku ale to mnie nie zadowala) itd... PS. wie ktos gdzie to w Gdansku kupic? :) ) - wyszła mi zielonkawa ciecz, lecz ksylen strasznie wolno mi parował... myslalemm go swieczka p[otraktowac lecz pary ksylenu nie należą do najzdrowszych, tymbardziej w kuchnii... Wiec: jak mozna odparowac ksylen, lub w jakich bardziej dostepnych rozpuszczalnikach wyszłaby ta ekstrakcja?

18 lut 2006, o 13:30
Post odp.
patryk_ja napisał(a):
ksylen strasznie wolno mi parował... myslalemm go swieczka p[otraktowac lecz pary ksylenu nie należą do najzdrowszych, tymbardziej w kuchnii...

Hmm :szok: pomysł do bani no chyba że chcesz sobie kuku zrobić.
eko.

18 lut 2006, o 15:24
@GŁÓWNY MODERATOR

Wycofali nie dlatego, że efedryna jest sterydem (bo nie jest), tylko dlatego, że można z niej bardzo łatwo zrobić metyloamfetaminę ;)

18 lut 2006, o 15:30
Post odp.
Wlasnie dla tego efedryna widnieje na wykazie prekursorow nar.
Dobrze ze o tym wspomniales Tweenk :wink:
eko.

18 lut 2006, o 15:42

Post .....
Hmm a na necie mnostwo tego thermal pro czyzby jaks sciema? chodzi po 130-150zl a pozatym tam jest 250mg ekstraktu 8% w przeliczeniu na efe 20mg heh zupelnie mija sie z celem operowanie tym w celu otrzymania metylo.... nie wiem skad ten mit;P pomijajac juz fakt ze to duzo mniej niz w innych i duzo tanszych legalnych srodkach.

Zreszta jest sporo odrzywek dla kulturystow zwierajacyh Ma huang tylko jaka oni luke w prawie wykorzystuja skoro jest wyraznie napisane ze nielegalne jest posiadanie prekursorow jak i produktow pochodzenia naturalnego je zawierajacych.. ehh krzywe to jak.. cos mi sie wydaje ze ludzie siedzacy w "temacie" maja wieksze pojecie o prawie niz niejeden urzedas.

18 lut 2006, o 15:45
@ADMINISTRATOR

Sprawa jest taka. Kupic mozna, OK, szczegolnie na necie (na allegro: 99zł) bo w sklepach nie dostaniemy juz thermala lecz jedynie burner pro (kofeina i inne bajery), lecz mowie ze zostala uznana jako steryd w federacji, tzn jesli sie startuje w zawodach np. trójbój, siłowych czy np. w olimpiadzie to zawartość efedryny jest juz uznana jako doping i sru... dyskfalifikacja ;)

19 lut 2006, o 01:31

http://www.cyberpaker.com/Katalog/kaizen/kaizen_ephedrin_page.html

Macie, kupcie se ;) efedryna byla uzywana do 2-5 lat wstecz, lecz zostalo zauwazone ze jest cos z nia nie tak i zostala wycofana...

A ja ponawiam swe pytanie, to z jakiego ogolnodostepnego rozpuszczalnika moge korzystac? Gdzie kupujecie chlorek metylenu, chloroform itp... ? :( juz nie wiem gdzie tego szukac... :( jedyny cacy jest aceton... ale on jest polarny... :(

19 lut 2006, o 11:24

19 lut 2006, o 19:10
@GŁÓWNY MODERATOR

Jedziesz do najbliższej hurtowni chemicznej i bierzesz dichlorometan (chlorek metylenu) powinni ci sprzedać bez gadania, ew. możesz z B&K kupić

24 lut 2006, o 22:13
Chce otrzymac czysta kofeine z leku Etopiryna badz tez Coffepiryne ich sklad to :
500mg kwasu acetylosalicylowego (aspiryna)
50mg kofeiny
i jakies tam wypelniacze talki zelatyny masy tabletkowe

Kofeina jest rozpuszczalna w chloroformie i benzenie zas aspiryna w eterze i alkoholu etylowym.Jak wyodrebnic kofeine z tych lekarst (niemajac chloroformu,eteru i benzenu) przy uzyciu artykulow powszechnie dostepnych ??

23 mar 2006, o 19:50

simo, ile kofeiny otrzymales z tych 60g herbaty ?

Idioci ciągle od nas odchodzą...

30 mar 2006, o 18:07
@GŁÓWNY MODERATOR

Jak wyodrebnic kofeine z tych lekarst (nie majac chloroformu, eteru i benzenu) przy uzyciu artykulow powszechnie dostepnych ??

Trzeba się zmniejszyć i odkładać cząsteczki kofeiny na jedną kupkę a aspiryny na drugą, resztę można zjeść albo wyrzucić.
A tak serio to pewnych rzeczy nie da się zrobić jeszcze prościej niż trywialnie, tzn. jeśli nie możesz kupić chloroformu lub innego z tych rozpuszczalników (tak naprawdę możesz, tylko ci się nie chce / boisz się jechać do sklepu chemicznego / jest on za daleko (no ale jest jeszcze sprzedaż wysyłkowa), to raczej tego nie zrobisz.

5 kwi 2006, o 15:33
moze ktos by napisal ogolnie najprostrze metody wyciagania kofeiny z roznych zwiazkow krok po kroku?? z uwzglednieniem dostepnosci substratow i jakims podsumowaniem ksoztu produkcji?
bardzo bym o to prosil gdyz zpraktycznych cwiczen jestem bardzo lichy...:/
pozdro

16 kwi 2006, o 19:35
@GŁÓWNY MODERATOR

http://www.vmc.org.pl/articles.php?id=110
Tu jest opis dla herbaty, powinien działać też dla innych substratów (można wtedy zmienić rozpuszczalnik)

16 kwi 2006, o 22:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona