Banalne zadanie, a jednak zonk w stężeniach
"Do reakcji wzięto 740g roztworu 1% wodorotlenku wapnia i 500cm3 0,2molowego kwasu solnego.
Oszacuj środowisko po reakcji."
Chcialbym się dowiedzieć o rozwiązanie tego banalnego zadania bo zrobiłem, na 90% byłem pewien, że mam dobrze, a tu lipa(czegoś zabrakło)....chyba jednej linijki.
Poprawiłem dane jeszcze mase roztworu :] Bo była 740 a nie 74 :]
_________________ Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB Kontakt na PW :]
Ostatnio edytowano 17 lut 2006, o 19:43 przez Spirol, łącznie edytowano 2 razy
Cp=ms/mr *100 %
ms=Cp*mr/100
ms=1 *740/100
ms=7,4 g
Teraz liczymy ilość moli Ca(OH)2 (masa molowa 74 g/mol)
M=m/n => n =m/M
n=7,4 g : 74g/mol
n=0,1 mola
dalej liczymy mole HCl
Cm=n/V
n=Cm*V
n = 0,2 mola/dm3 * 0,5 dm3
n= 0,1 mola
Mamy już mole, reakcja przebiega tak :
Ca(OH)2 + 2HCl --> CaCl2 + 2H2O
Czyli reagują w stosunku 2 do 1, a patrząc na mole to mamy obu substancji w stosunku molowym tyle samo, ale kwasu trzeba dwa razy wiecej żeby zobojętnić zasadę, a kwasu mamy o połowe za mało, czyli środowisko zasadowe
Proszę kompletne rozwiązanie, czyli ryba ze sklepu
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
17 lut 2006, o 23:35
Spirol
No i jezdem w szoQ bo miałem tak zamo rozwiązane może chodziło o to że nie napisalem ze
Cytuj:
Czyli reagują w stosunku 2 do 1, a patrząc na mole to mamy obu substancji w stosunku molowym tyle samo, ale kwasu trzeba dwa razy wiecej żeby zobojętnić zasadę, a kwasu mamy o połowe za mało, czyli środowisko zasadowe
Tylko od razu że "Wodorotlenek jest w nadmiarze wiec środowisko jest zasadowe" Czyli bedziem sie qcić albo jesce raz pisac w poniedzialek zaliczenie ehh....
Dzięki
_________________ Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB Kontakt na PW :]
To na zaliczeniu są takie zadanka?? z czego to zaliczenie?
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
18 lut 2006, o 10:43
Spirol
Examin z chemii ogólnej i nieogranicznej po pierwszym semestrze, na zaliczeniu z ćwiczeń byl troche bardziej rozbudowane Za to teoria byla obszerniejsza :] Bo na examinie masz teorie + zadanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości