Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
STRUKTURY REZONANSOWE 
Autor Wiadomość
Post STRUKTURY REZONANSOWE
nie potrafie sobie poradzic z pisaniem struktur rezonansowych :( czy jest jakis "przepis" jak to raobic?? nie wiem, moze ktos ma jakąś ksiązkę, xserówki, stronkę internetowa?? :( gdzie wyjasnione jest "krok po kroku" jak to robić??
bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam

17 lut 2006, o 23:57

ja to zawsze robie na "czuja" - nie wiem po prostu wypisuje :D
a McMurry lub Boyd ?
2pio

18 lut 2006, o 00:50

mogę dać Ci małą radę: pisząc struktury rezonansowe, pamiętaj o właściwej wartościowosci każdego atomu oraz o tym, że jak atom przyjmuje pare elektronową, to ma znak (-), a jak oddaje, to ma ich za mało, więc znak jest (+). Poza tym jeśli jest jakiś podstawnik, to pomyśl, czy ma on charakter elektronobiorczy, a więc ściąga ku sobie elektrony, czy może elektronodawczy, czyli odpycha, oddaje elektrony sąsaidowi.

18 lut 2006, o 12:58
w McMurrym patrzylam, ale niestety ten rodzila wogole nie jest opisany, tzn sa tylko podstawowe pojecia :(
siedzie i nie wiem od czegozaczac :( potem jets juz latwiej, ale najgorzy jest poczatek, nigdy nie wiem co zrobic "w podstawniku" dolączonym do pierścienia :
Qrcze, a w sobote zaliczam :(

21 lut 2006, o 17:40

nigdy nie wiem co zrobic "w podstawniku" dolączonym do pierścienia

To jest ładnie rozpisane przy rekacjach benzenu jak i podwstionego benznu tam są wsztkie struktury rezonawswe byłoby dobrze jeśli byś je przenalizowała strukutra rezonawa bednzie zależała od podswanika a są 3 grupy
- wcyągajace kierujące w położenie meta (np. -NO2, -HSO3)
- wyciągjace kierujące w położenie ort i para ( -Br -Cl)
- aktwyujące kierujaće w położenia orto i para (OH, -CH3)
zobacz sobie strony McMurry 546-458 :D
bo zadużo bym musiał pisać :P
ale wrazie czego możęsz sie jeszcze pytrać :D
Pozdrawiam
2pio

21 lut 2006, o 23:27
coś źle podałeś mi striny, ale znalazłam :) oki, to juz rozumiem (mniej wiecej) ;) jak to jest z podstawnikami w pierścieniu. No dobrze.... a teraz wytłumaczcie mi jak to jest w łańcuchu prostym, co jesli np mam jednocześnie w łańcuchu grupe ketonową i atom chloru?? ale Was pomęcze :) ale juz troszkę rozumiem... :)
POzdrawiam i czekam na pomoc :)

22 lut 2006, o 21:54
@ADMINISTRATOR

Zajrzyj tutaj:
http://www.chemik.vitnet.pl/articles.php?id=78
Tam w ramach wplywu podstawinikow na kolejne podstawienie w pierscieniu aromatycznym troche o str. rezonansowych jest jakby ujete.

Pozdro
Tchemik

22 lut 2006, o 22:03
dzięki wam wilkie :) z napisaniem każdej kolejnej struktury radze sobie coraz lepiej, ale wszelka pomoc mile widziana :)

23 lut 2006, o 22:25
Qrcze juz po, wlasnie wrocilam ze szkołki. Nie wiem to bedzie ale wydaje mi sie ze zrozumialam :) albo ze mielismy takie ltwe przyklady, bo zrobilam wszystkie :) dzieki Wam serdeczne :)
pozdrawiam :)
roxana

26 lut 2006, o 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]