Witam, jestem elektronikiem, a nie chemikiem, dlatego pytanie być może trywialne dla chemika: jak łatwo w domu postarzyć uchwyty meblowe z mosiądzu? -jeżeli się da...
Googlałem patynowanie mosiądzu ale wyniki takie sobie :/
Czym jest mosiądz, jest stopem miedzi. A jak wiemy miedź pokrywa się patyną.
Ale od czego patynieje miedź? Od CO2 i H2O zawartego w powietrzu, czyli można powiedziec że od kwasu węglowego (IV). Tworzy się kompleks [Cu(OH)]2CO3. Jest to proces który trwa. Czyli na moje wystaczy kąpiel w kwasie węglowym, jednak jest on niestały i sie rozpada na CO2 i H2O. Więc nie mama pojęcia jak to wykonać, sprubuj potrzymać te klamki, prez jakiś cza w zamkniętej butelce wody mocno gazowanej. I najlepiej trzymaj to w ciepłym. Po tygodniu powinno się coś dziać. LAe nie daje głowy to śa tylko moje przypuszczenia.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
28 lut 2006, o 17:16
Acid-drinker
Dołączył(a): 27 gru 2004, o 22:40 Posty: 138 Lokalizacja: nie pamiętam
Witam Tu zapodaje opis patynowania brązu jest to wycinek z książki S.Sękowskiego ,,Galwanotechnika domowa"
_________________ Wszystko co napisałem na tym forum jest całkowicie zmyślone a ja nie posiadam żadnej wiedzy pirotechnicznej a tym bardziej praktyki....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości