Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
krystalizacja kwasu cytrynowego 
Autor Wiadomość
Post krystalizacja kwasu cytrynowego
czy płynny kwas cytrynowy 99% idzie przekrystalizowac na krysztłki kwasku cytrynowego? jeśli tak to ile uzyskam kwasku z litra kwasu? Pod jaką nazwą idzie kupić kwasek w chemicznym? bo powinno byc taniej niz w spozywczym po pare gram

3 mar 2006, o 04:44

Systematyczna nazwa tego '' kwasku'' to : 2-hydroksy-1,2,3 propanotrikarboksylowy kwas. W sklepie z odczynnikami kupisz pod nazwą '' Kwas cytynowy'' C6H8O7. Ceny są różne. Zależy od czystości. Kwas 2-hydroksy-1,2,3 propanotrikarboksylowy rozpuszcza się całkiem dobrze w wodzie. W 100 st. C rozpuszczalność wynosi 525 g/ 100g H2O. A tak wogóle to po co Ci go krystalizować, jak możesz kupić cz.d.a ?

3 mar 2006, o 22:51
tylko ze w sklepach chemicznych jest C6H8O7 *H2O czyli z wodą i czy da sie go jakoś osuszyć

3 mar 2006, o 23:20

Raczej nie. Woda hydratacyjna jest wbudowana w siatkę krystaliczną danego związku chemicznego. W tym przepadku kwasu cytrynowego. Można ją jedynie usunąć przez prażenie w wysokiej temperaturze lub przez ogrzewanie. Kwas cytrynowy podczas ogrzewania rozkłada się. Topi się w temperaturze 153 st. C. Oddaje wodę powyżej 135 st. C. Według mnie, nie da się usunąć tej wody.

3 mar 2006, o 23:42

czy płynny kwas cytrynowy 99% idzie przekrystalizowac na krysztłki kwasku cytrynowego?

Coś mi się wydaj adass, że nie rozumiesz co znaczy ta cząsteczka wody we wzorze kwasu cytrynowego. Nie oznacza ona, że jest to roztwór ani tego, że jest to ciecz. Po prostu jest to woda zawarta w kryształkach kwasu cytrynowego. Tak samo jak pełny wzór siarczanu miedzi to CuSO4*5H2O - oznacza, że na 1 cz. CuSO4 przypadaja 5cz. wody krystalizacyjnej i dlatego CuSO4 tworzy niebieskie kryształy, bo bezwodny CuSO4 to biały proszek. Jeżeli sprzedawaliby roztwór to po wzorze nie byłoby tego widać. Napisaliby o tym osobno.

Da się usunąć tą wodę. Ogrzewając pod zmniejszonym ciśnieniem temp. oddania wody krystalizacyjnej powinna być znacznie mniejsza.

4 mar 2006, o 10:18

Krystalizuję właśnie sól kuchenną w słoiku z wodą(takie doswiadczenie z podstawówki).
1.Czy zmieniłoby sie coś jeżeli dodałbym do tej soli trochszkę kwasku cytrynowego?? ??
2. Czy wystapiłaby znaczna różnica jeżeli wsypałbym do tej wody więcej kwasku od soli?? ??

Dzięx za odpowiedź. Pozdro.

25 paź 2006, o 20:03
**

odpowiedź na twoje pytanie masz w poście, założonym przez ciebie w tym samym dziale !
zadajesz pytania w stylu "jeśli dodam szampon familijny do szamponu "Fructis" to lepiej umyje mi głowę ?

25 paź 2006, o 22:36

Ja już krystalizowałem kwasek cytrynowy (cz. spoż) ale czekałem 1 miesiąc. :D

26 paź 2006, o 14:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]