Autor |
Wiadomość |
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Działo plazmowe/jonowe ;)
Słyszałeś o palnikach plazmowych
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
3 mar 2006, o 20:02 |
|
|
Anonymous
|
Ale mi chodzi o to żeby plazma przelciała w formie kuli z 500m i potrafiła wypalić dziure[natychmiast]
Widziałem palnik plazmowy. U wójka w wojsku stosują jak muszą wolframowe lub tytanowe elementy pociąć.Ponąć wytwarza zimną plazme łukiem elektrycznym. Tak z kilkanaście tysiecy stopni to ma
|
3 mar 2006, o 20:07 |
|
|
kropla
Dołączył(a): 9 cze 2005, o 16:19 Posty: 304 Lokalizacja: Suchedniów, Poland
|
Istnieje kwas fluorowy(I), aczkolwiek jest nietrwały. Powstaje w wyniku dzialania fluoru na wode w 373K pod zmniejszonym cisnieniem (dostaje sie wtedy mieszanine HF, O2, OF2 i wlasnie HOF). W temperaturze pokojowej sie rozklada, polowa sie rozklada w niecala godzine:)
|
4 mar 2006, o 15:41 |
|
|
Anonymous
|
nie wiem czy słyszeliście(apropo utleniania), że jest coś takiego jak 04? hehe
|
11 mar 2006, o 23:39 |
|
|
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
|
Założę się że conajmniej połowa wie że jest.
Chociaż napewno nie jest najsilniejszym utleniaczem
|
11 mar 2006, o 23:45 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
)Mnie ciekawi nie czy, ale kiedy będziemy mogli polimeryzować O..... Potem tlen metaliczny i bajery wynikające z tego.... ( o ile przyp. naukowców sie sprawdzą Mam nadzieje ze dozyje
Pozdro
P.S nie zero cztery tylko O4 (nie 04)
|
12 mar 2006, o 00:09 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Hm szkodliwe skutki fantastyki i głupich gier Może działo jonowe jeszcze. Aczkolwiek! gdybyś znalazł sposób na to, by przyspieszyć plazmę do bardzo dużej prędkości (przypominam że plazma jest elektrycznie obojętna, więc elektromagnesy odpadają) i w jakiś sposób odizolować ją od otoczenia, by nie ochłodziła się nadmiernie szybko, to może dałoby się coś takiego zrobić. Działo jonowe jest zrobić w miarę łatwo, tyle że jego zasięg w powietrzu jest znikomy. Istnieją natomiast samoloty wyposażone w lasery do niszczenia rakiet balistycznych. Słyszałem też o izraelskim systemie ochrony wozów pancernych Trophy, który może niszczyć pociski przeciwpancerne ok. 10 m przed ich uderzeniem w chroniony obiekt (!)
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
13 mar 2006, o 20:04 |
|
|
Anonymous
|
Plazma jest elektrycznie obojętna Coś w tym jest ale nie do końca.....
Plazma nie jest do końca elektrycznie obojętna i mozna na nia wpływac magnesami - na poparcie mam artykuł z marcowego świata nauki o akceleratorach plazmowych
Chodzi o to, że w środku sa jony, a elektrony tworzą chmurę wokół tego skupiska jonów...... ale w ogólnym rozrachunku wychodzi że obojetna Tylko wewnątrz palzmy jest mała orientacja elemtromagnetyczna.
Fakt faktem, że działo plazmowe to obecnie wytwór fantastyki i na naszym pziomie technicznym nie do wykonania ( za bardzo )
|
14 mar 2006, o 18:14 |
|
|
simsigver
|
Jeśli chodzi o tą plazmę, proponuję pioruny kuliste, gdyby można je było łatwo wytwarzać do tego ustabilizować, dałoby się nimi miotać - I działo plazmowe gotowe .
Ale małe piorunki szybko traciły by prędkość z powodu silnego hamowania w powietrzu
|
2 wrz 2006, o 12:07 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
mi przyszło na myusl cos innego, ale równie nierealnego - pocisk z ukłądem elektronicznym który gdy znajdoewałby sie w poblizu wrogiej rakiety, generowałby napięcie kilku MV, a powstały łuk elektryczny niszczyłby wsyztsko na swej drodze.. Coś ala latający transformator tesli
// do tematu panowie ! latająca tesla ;) o.r.s.
|
2 wrz 2006, o 14:47 |
|
|
Mareo
**
|
co te posty powyżej mają wspólnego z najsilniejszym utleniaczem xD
niech ktoś wyczyści
pzdr
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
|
2 wrz 2006, o 17:46 |
|
|
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
plazma
Tweenk napisał: "Może działo jonowe jeszcze. Aczkolwiek! gdybyś znalazł sposób na to, by przyspieszyć plazmę do bardzo dużej prędkości (przypominam że plazma jest elektrycznie obojętna, więc elektromagnesy odpadają)"
Niestety mylisz się. Plazme w laboratoriach przyspiesza się do bardzo dużych prędkości właśnie przy pomocy elektromagnesów, a że jest ona elektrycznie obojętna to wiele nie szkodzi. Przez plazmę - znajdującą się między elektromagnesami - przepuszcza się impuls prądu z baterii kondensatorów i to właśnie oddziaływanie pola magn. elektromagnesów z polem magn. impulsu elektr. przepływającego przez plazmę nadaje jej prędkość.
Wracając do utleniaczy to najmocniejszym, jednak o bardzo ograniczonym zastosowaniu, będzie elektroliza. Przecież utleniacze chem. mają potencjał ograniczony do najwyżej paru eV, jak wiadomo energia elektryczna nie daje takich ograniczeń.
Pozdrawiam.
|
30 wrz 2006, o 09:44 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
Tylko ciezko jest wykonać przykładowo MW z utleniaczem elektrolizą. Przykłądowo:
mieszamy 10% C6H4(NO3)2 z 90% elektrolizy mieszamy i detonujemy od spłonki 1g HMTD.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
1 paź 2006, o 13:35 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
Jestem za bardzo obeznany w tych sprawach, ale jeżeli można przyśpieszać cząstki elementarne w akceleratorach, to można też i jony. Czyli działo jonowe na dobrasprawe to mozę być akcelerator tylko musiałby mieć małe rozmiary i rozpędzac te cząstki do jakiejś sensownej prędkości. Coś takiego jak dziąło magnetyczne tylko w wersji jonowej
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
4 paź 2006, o 14:34 |
|
|
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
akcelerator jonowy
W najprostszej postaci akcelerator jonowy nosi nazwe działo Marshalla, a konstrukcja tego jest dość prosta.
Składa się z dwóch równoległych szyn przewodzących prąd i kondensatora wysokiego napięcia o odpowiedniej pojemności. Kondensator podłącza się do szyn z jednej strony; od strony przyłączenia kondensatora następuje przeskok iskry i wyładowanie między szynami. Siły magnetyczne dążą do rozciągnięcia i wyprostowania całego obwodu elektrycznego, a ponieważ ze wszystkich elementów plazma ma najmniejszą mase i wytrzymałość mechaniczną tylko ona ulega przyspieszeniu i biegnie wzdłuż szyn. Acha wyładowanie musi nastąpić na początku tej strony szyn, do ktorej przyłączamy kondensator.
Na identycznej zasadzie działa akcelerator, w którym nie ma szyn tylko rura zewnętrzna, wewnątrz której koncentrycznie umieszczony jest okrągły przewodnik, w tym przypadku przyspieszany jest pierścień plazmy.
Z tym, że niepamiętam, który nosi nazwe działo marshalla: czy ten z szynami, czy ten z koncentrycznie umieszczonym przewodnikiem w rurze.
Pozdrawiam.
|
4 paź 2006, o 19:01 |
|
|
Spirol
|
Można by coś pokombinować na podstawie silnika napędu jonowego
Swoją drogą zbieram o tym informacje jak by ktoś miał plany takiego silnika itp bardzo prosze o kontakt ;] ... hmmm temat zaciekawił mnie więc przystępuję do myślenia
4 paź 2006, o 19:39 |
|
|
AzZazeL
|
Witam !
Niewiem co z silnika jonowego chcesz zrobić ale sądze że ci się to nieuda
To raczej kosmiczne technologie, ogólnie SILNIKI JONOWE są bardzo wydajne ale TEŻ BARDZO SŁABE rozpędzaja jak lokomotywy z kilometrowym taborem wagonów mogą dawać mały ciąg przez bardzo długi czas i zurzywac minimalne ilości paliwa którym jest/była kiedyś rtęć teraz jakiś gaz szlachetny chyba Ksenon. Idea jego działania nie jest jakaś bardzo trudna wręcz prosta ale żeby osiągnąc przyzwoite osiągi to piwnica i domowy budrzet chyba niewystarczy
To zależy co chcesz osiągnąc
_________________ My kingdom of heaven...
High Hopes
|
4 paź 2006, o 20:11 |
|
|
Spirol
|
azzazel większosc odkryć to przypadki, a spróbować czasem można jak się ma pomysła zgadza się paliwo to skroplony xenon (dlaczego? nie wiem JESZCZE ) a budowa tego silnika jest banalna z tego co znalazłem w necie mi chodzi o skupienie wiązki wylatującej z takiego silnika przy pomocy....no włąśnie nad tym myśle ("dyszy elektromagnetycznej" albo "mały akcelerator cząstek czy jak to sie zwalo na fizyce cyklotron chyba" ):P ale to SCIFI narazie chyba ale pomarzyć można
Ja bym dał temat do pogawendek bo jest ciekawy i można ciekawe rzeczy napisać a neibardzo chemia ogólna
dla ciekawych wstawiam zasadę dzialania silnika jonowego
Ostatnio edytowano 5 paź 2006, o 20:44 przez Spirol, łącznie edytowano 1 raz
|
4 paź 2006, o 21:41 |
|
|
simsigver
|
Tak wszystko jest piękne i proste, tylko zadam jeszcze prostsze pytania: w co tym strzelać, jaką miałoby mieć siłę, zasięg i w jakim środowisku - próżnia (najprostrze rozwiązanie dające się realnie zrealizować - dużżży zasięg) powietrze, woda
Silniki jonowe są używane jako wspomagające w małych przyrządach kosmicznych, użycie w masowych napędach wykluczone
No chyba, że byłaby w takim układzie wyzwalana wysoko wydajna energia jądrowa, którą można skoncentrować na małej masie (przyspieszanych jonów) poprzez enrg. elektryczną oczywiście z pewną stratą
|
5 paź 2006, o 19:11 |
|
|
AzZazeL
|
Witam !
NIe rozumiem tych słów
simsigver No chyba, że byłaby w takim układzie wyzwalana wysoko wydajna energia jądrowa...
O jaką energię jądrową ci chodzi
Silniki jądrowe już istnieją ale ich działanie jest troche odmienne od tego co piszesz.
Masz na myśli aby sam reaktor był silnikiem a rozpad atomów dawał pęd
Napisz dokładniej o co ci chodzi
Pozdrowienia
High Hopes
|
5 paź 2006, o 20:26 |
|
|
Spirol
|
Ja obstaje przy swoim że może za kilkadziesiąt lat jak japończyki pomniejsza akcelerator cern to może będzie możliwe "strzelanie" wiązką jonów mam nadzieje że to ujrzę bo wbrew pozorom wydaje mi się że sterować jonami całkiem prosto da się manewrować
5 paź 2006, o 20:48 |
|
|
AzZazeL
|
To napisz jeszcze po co chcesz strzelać do czego ?
To miała by być broń trochę rozpędzonej materi
Jakie to ma mieć zastosowanie Mi nic nieprzychodzi do głowy
Rozumiem jagby dało się stwożyć kulę albo strumień plazmy i ja jakoś ukierunkować Taki piorun kulisty .
Jakoś niewidzę tego żeby ktoś próbował silnik jonowy wzmacniać akceleratorem i robić z tego pistolet
Do Spirol
To prawda że sporo odkryc to przypadki ale nie tak wielkie jak Silniki czy inne urządzenia te przypadkowe odkrycia to są małe rzeczy które później składają sie na wielkszą całość. Obecnie wiele różnych urządzeń można by zrobić są na to matematyczne fizyczne podstawy modele ale technologia czasem (jeszcze) niepozwala
Pozdro
High Hopes
|
5 paź 2006, o 21:45 |
|
|
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
No niestety Panowie ale my już nic nie wymyślimy. Kiedyś wynalazki mozna było zrobic w domu. teraz wszystko odkryto i żeby odkryć coś nowego potrzeba całego sztabu naukowców i labów jakie Wam się po nocach nawet nie śnią.
Sorry za off
5 paź 2006, o 23:25 |
|
|
simsigver
|
Według mnie wszystkiego nigdy nie da się odkryć - największych dokonała tylko przyroda ożywiona
Dla człowieka nauki ważna jest inwencja twórcza i szybkie myślenie
A z tym zdaniem "wysoko wydajna energia jądrowa" - to chyba zrozumiały odnośnik jej dotyczący.
Silniki jądrowe posiadają duże ciągi, prędkość wylotową do 30 km/s dla wodoru, ale nie są używane
Z koleji jonowe mają dużą prędkość wylotową do 30 tys. km/s (typ akceleratorowy dałby wyższą), co warunkuje małe zużycie masy napędowej, aczkolwiek przy tych samych gabarytach (co silnik jądrowy), będzie o wiele dłużej napędzał masę "statku"
|
6 paź 2006, o 11:38 |
|
|
cocaine
|
Widze, że nie czytacie strony powerlabs, ostatnio zbudowali Rail gun-a 2.0 i osiągi są przywoite jak na dziś http://www.powerlabs.org/railgun2.htm
|
6 paź 2006, o 18:57 |
|
|