Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w hybrydyzacji powłok elektronowych. Czytam sobie McMurrego i trafiłem na temat hybrydyzacji powłok elektronowych. Niestety z fizyki jestem taki sobie[co prawda mam 6 ale to 2 klasa gim] no i nie bzaradzo rozumie. Może ktos potrafi na chłopski rozum??
chodzi o utworzenie równocennych stanów kwantowych.
to znaczy jak masz np hybrydyzację sp2, jak w przypadku wody to tworzy ona 3 równocenne miejsca(czy tam stany kwantowe) czyli robią się brakuje mi słowa no trzy takie same miejsca jakby, na dwa z nich wwalają sie wodory a na jednym wolna para elektronowa. Jak masz hybrydyzację sp3 to tworzą ci sie 4 równocenne stany kwantowe z 3 miejsc na p i jednego na s. Czyli dany pierwistek mając hybrydyzajće sp3 moze przyłaczyć 4 inne pierwiastki, albo 3 i może mieć jedną parę elektronową lub więcej, która z kolei zmienia trochę ksztąłt czasteczki, poprzez odziaływania elektronów na pozostałe elementy cząsteczki. W każdym podręczniku do liceum na poziomie podstawowym masz o tym wpsomniane, na rozszerzeniu wytłumaczone dosyć dobrze.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
6 mar 2006, o 22:53
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Kein napisał(a):
chodzi o utworzenie równocennych stanów kwantowych. to znaczy jak masz np hybrydyzację sp2, jak w przypadku wody to tworzy ona 3 równocenne miejsca(czy tam stany kwantowe) czyli robią się brakuje mi słowa no trzy takie same miejsca jakby.
W cząsteczce wody występuje hybrydyzacja sp3, a te "takie same miejsca jakby" to orbitale.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
7 mar 2006, o 01:12
Anonymous
Hehe książki do liceum nie mam bo w bibliotece nie ma. Ale dzięki mniej więcej juz łapie o co chodzi.
chodzi o utworzenie równocennych stanów kwantowych. to znaczy jak masz np hybrydyzację sp2, jak w przypadku wody to tworzy ona 3 równocenne miejsca(czy tam stany kwantowe) czyli robią się brakuje mi słowa no trzy takie same miejsca jakby.
W cząsteczce wody występuje hybrydyzacja sp3, a te "takie same miejsca jakby" to orbitale.
Właśnie zabrakło mi tego słowa orbitale(zapomniałem), woda ma sp3? no tak w sumie cząsteczka ma kształt tetraedryczny. Czyli tworzą sie 4 zhybrydyzowane orbitale, na dwóch są wodory na jednym wolna para eletronowa a na 4???
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
no mi się wydaje że jest jedna ale to jest hybrydyzacja sp3 czyli są cztery orbitale. A woór na orbitalu chodzi mi o to że orbital s wodoru nachodzi na orbital hybrydowy i tworzy się para elektronowa o różnych spinach. jedne elektron od tlenu jedne od wodoru. w takim razie jak wygląda kwantowa budowa cząsteczki wody ?
Hm, jedna wolna para?
Czyli, że w tej wodzie tlen wziął sobie 2 elektrony od wodora, 2 elektrony od drugiego wodora i ma 2 luzem, czyli razem sześć. Ciekawa ta cząsteczka, panie;)
7 mar 2006, o 23:56
daniel90
hehe, dawno juz nie myslalem o orbitalach, wiec se przypomne
tlen hybrydyzuje sp3, tworza sie 4 orbitale, na 2 wskakują po 2 elektrony, a na pozostałe 2 po jednym elektronie od tlenu i po jednym od każdego z wodorów, i tam sie tworza wiazania
ja bym radził zabierać sie po koelei za chemie, a nie od razu za McMurrego, bo jest tam sporo rzeczy ktorych moznan ie zrozumiec
daniel90 a ja sie od dwoch postow mecze, zeby mu nie napisac na tacy, tylko zeby sam zrozumial gdzie robi blad a Ty mu dajesz rozwiazanie,eh
8 mar 2006, o 19:13
daniel90
łups
zawsze miałem ten sam sposób, ale jakoś mnie sie je***
obiecuje, że już nie będę (kogoś kiedyś, pamiętam opieprzyłem nieźle za to, że mi przerwał jak kogoś edukwoałem ), ale jakos tak dawno nie byłem na forum, że radość posiadania wiedzy po prostu - wiecie