Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
spektrometria a spektroskopia
Zakręciłem sie zupełnie i nie wiem czym sie różni pojęcie "spektroskopii" od "spektromertii". W internecie są one używane zamiennie, ale napewno nie oznaczają tego samego. Jeżeli ktoś wie to niech mnie oświeci postem lub jakimś linkiem
16 mar 2006, o 19:27
belzebub
tak ogolnikowo :
spektroskopia np mas sluzy do okrslania jak duza jest czasteczka, mozna uzyskac takze informacje dotyczace struktury nieznanego zwiazku poprzez pomiar mas fragmentow powstalych w procesie rozpadu wzbudzonej czasteczki (np poprzez jonizacje elektronowa). Natomiast za pomoca metod spektorskopowych okreslimy jakie znajduja sie grupy funkcyjne w danej czasteczce (IR), czy w czasteczce wystepuje uklad sprzezonych elektornow pi (UV), lub jak wyglada szkielet czasteczki zbudowany z atomow wegla i wodoru (NMR-> 13CNMR,1HNMR)
16 mar 2006, o 19:41
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
te pojęcia są używane zamiennie bo oznaczają to samo
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
17 mar 2006, o 09:20
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Dla mnie spektroskopia to dział fizyki, nauka zajmująca się oddziaływaniami pomiędzy promieniowaniem elektromagnetycznym i korpuskularnym a materią. Natomiast spektrometria to technika pomiarowa, wykorzystująca efekty pojawiające się przy tych oddziaływaniach.
17 mar 2006, o 09:22
Anonymous
Oba pojęcia są stosowane wymiennie. W chemii jest to interpretacja ilosciowa bądź jakościowa widm powstałych przez działanie na substancję promieniowaniem elektromagnetycznym (czasem innym np falami akustycznymi)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości