Nie chce mi się tłumaczyć, że mam rację. Poczytaj sobie:
Na początek takie coś ( z netu):
Doświadczenie 2
v temat:
Ř Badanie reakcji glukozy i fruktozy z odczynnikiem Trommera.
v sprzęt laboratoryjny:
Ř probówki, łaźnia wodna, palnik
v odczynniki:
Ř odczynnik Trommera, glukoza ( C6H12O6 ), fruktoza ( C6H12O6 )
v obserwacje:
Ř
Zarówno dla glukozy jak i również fruktozy efekt wykonywanej próby Trommera jest pozytywny – po ogrzewaniu nad płomieniem palnika zawartość w obu probówkach zmieniała zabarwienie z intensywnie niebiesko-szafirowej galaretki na pływający osad o barwie ceglasto-pomarańczowej.
v wnioski:
Ř
Z doświadczenia wynika, że zarówno glukoza jak i fruktoza wykazują właściwości redukcyjne.
v zapis reakcji
Ř Dla Glukozy reakcja ta przebiega według wzoru:
§ CuSO4 + 2NaOH č Cu (OH)2 + Na2SO4
§ Cu(OH)2 + glukoza č Cu2O + H2O + kwas glukonowy
A teraz poczytaj o reakcji Trommera:
Próba Trommera służy do wykrywania aldehydów. Ketony dają negatywny wyniki próby, z wyjątkiem cukrów ketoz, takich jak fruktoza. Jednym z niewielu cukrów, które nie dają tej próby jest sacharoza.
Odczynnik Trommera przygotowuje się, dodając roztwór wodorotlenku sodu do roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Otrzymuje się niebieski, koloidalny osad wodorotlenku miedzi(II). Osad ten ogrzewa się z próbką, w przypadku obecności aldehydów powstaje ceglastoczerwony osad tlenku miedzi(I).
Utlenianie aldehydu octowego:
2 Cu(OH)2 + CH3CHO + OH- → Cu2O + CH3COO- + 3 H2O
Modyfikacjami tej próby są próba Fehlinga i próba Benedicta.
