HELP!!! Jutro mam laborki z chemi organicznej. Na ostatnich zajęciach doktor kazał mi wytłumaczyć na jutro dlaczego dodanie chlorku cynku do reakcji 37% kwasu solnego z 2-metylo-2-butanolem zwieksza jej szybkość i wydajność. Nigdzie tego znależść nie mogę. Pomóżcie bo jutro polece z laborek.
7 mar 2006, o 21:27
sativ
Zasłużony dla forum
Myślę że poprostu spełnia on rolę katalizatora........
Pozdro
7 mar 2006, o 21:35
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
zwieksza stężenie chlorków ponadto jest kwasem Lewisa
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
7 mar 2006, o 23:04
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 432 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Temat nieco nieaktualny, ale coś napiszę jeszcze.
Reakcja R-OH i HCl jest równowagowa, powtaje jako produkt m.in. woda.
Dodanie ZnCl2 powoduje wiązanie wody przez Zn(+2) i to jest głównym powodem takiego przebiegu reakcji tzn. w kierunku R-Cl. Zamiast ZnCl2 można zastosować CaCl2 czy coś podobnego. To najprostrze wyjaśnienie.
9 mar 2006, o 13:15
Anonymous
a pytanie z podobnej dziedziny: gotuje cykloheksanol z HCl. czy to jest reakcja Sn1 czy Sn2? natsepnie usuwam warstwe wodna i dodaje H2SO4. po co dodaje sie kwas siarkowy i jaka zachodzi reakcja?
22 mar 2006, o 15:20
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
cykloheksanol to alkohol drugorzędowy więc reaguje wg obu mechanizmów natomiast ten kwas siarkowy też mnie zastanawia, ja po prostu uzywałem chlorku wapnia albo siarczanu magnezu do wysuszenia przed destylacją, ale kwas siarkowy?????
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości