Ja perhydrol dostałem w NOMI również jest tam H3PO4 30% i inne(nie pamietam... )
Ponadto Tą sode kaustyczną o której pisał shadow45 na etykiecie napisane jest 100% NaOH pozatym jest świetna do wszystkich doswiadczeń, ja też mam te sodę tej firmy
23 mar 2006, o 23:22
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Pasterz napisał(a):
koleś którego pytałem w castoramie o perhydrol mówił, że z powodu jakiegos prawa dotyczącego narkotyków wycofany został H2O2 oraz aceton ze sprzedarzy
Aceton może być sprzedawany, pod warunkiem, że kupujący wypełni oświadczenie o przeznaczeniu. Regulują to przepisy w sprawie prekursorów narkotyków, a aceton jest w grupie IIB-R, a z nim razem: kwas siarkowy (VI), kwas solny, manganian potasowy (wg nowej nomenklatury IUPAC, a nie nadmanganian potasowy), toluen, keton etylowo-metylowy, aldehyd benzoesowy.
Niestety takie przepisy musza być, kupić można i w/w prekursowy czyste jak i w mieszaninach, np. farbach, rozcieńczalnikach, pod warunkiem wypełnienie oświadczenia (dotyczy do firm i osób prywatnych).
Pozdr, Artur
_________________ gg: 1460353
24 mar 2006, o 00:47
palasz
cocaine napisał(a):
Idź do sklepu z artykułami mysliwskimi. Mówisz, że do wyprawienia skóry i sprzedadząc Ci bez problemu
W sklepie myśliwskim widziałem kiedyś też perhydrol z przeznaczeniem "do wybielania poroży zwierząt"... więc kupić można.
Artur
24 mar 2006, o 00:49
palasz
Richy napisał(a):
Pierwsze slyszę, żeby w aptece moznabyło kupić 30% perhydrol...
Niektóre apteki sprzedają, ja na przykład na szybko też potrzbowałem kiedyś AgNO3 i pani w aptece: 1) nie wiedziała co to jest za związek, 2) na słowo "lapis", co jest popularniejszą nazwą AgNO3 w farmacji, zrobiła taka minę, że już wolałem wyjść z tej apteki,.. jak się potem okazało.. była to kierowniczka apteki, po farmacji.
Cóż... jak to mówią "nie wszystko można wiedzieć"... Ale bez przesady!
Artur
24 mar 2006, o 00:52
eko osiem[*]
odp.
Co do lapisu wiadomo nie jest to czysty AgNO3 ale nie zawsze potrzebny jest czysty idac tropem marketow i Hipermarketow nasuwa mi sie mysl
Widzialem wiele prep. o różnych nazwach hee hee i np. jako baza Chloru do piro jest np. Hexachloroheptan czyli wypas pomijajac tox. lub pentachlorofenol pomjając tox. wszystko znajdziecie w dziale ogród-środki ochrony roslin co do cen nie wypowiadam się
ale zawsze legalny zakup za kilka złotych
pozdro.
eko.
24 mar 2006, o 01:46
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
marchfa666 napisał(a):
PERHYDROL 35% MOZNA KUPIC W SKLEPIE FRYZJERSKIM ! Kosztuje okolo 8zl / litr =]
a Pani we fryzjerskim to wie co to jest perhydrol czy czeba jej mówić że płyn do zamieniania brutetek w blondynki...
To jak ide do fryzjera i mówie prosze o perhydrol przeciez to nie sklep
24 mar 2006, o 08:13
eko osiem[*]
odp.
Pewnie chodzi o sklepy czy hurtownie gdzie zaopatrują się salony fryzjerskie-/nie u fryzjera/,tam bez problemu kupisz perhydrol
eko.
25 mar 2006, o 03:53
matey23
Zasłużony dla forum
a no własnie tylko teraz sie zastanawiam gdzie u mnie będzie taka hurtownia bo ja nie mam pojęcia...
wczoraj sie byłem z ciekaweości zapytać w aptece, to jak mnie jakas stara farmaceutka nasiadła, że nie sprzedajemy bo to żrące, nawet na recepte i wogóle takich rzeczy sie nie sprzedaje bo już byś robił jakies narkoyki albo materiały wybuchowe...to mi sie zrobiło głupio że sie ludzie na mnie patrzą i wylazłem
25 mar 2006, o 11:35
Anonymous
Ja w aptece normalnie kupuję perhydrol 35% i formaldehyd 40%. Czasem bywa trochę problemów, ale prędzej czy później dostaję, czego chcę
25 mar 2006, o 20:29
Vader
to powiedz w ktorej i gdzie bo nie znam takiej apteki gdzie sprzedaja
25 mar 2006, o 21:10
Anonymous
Perhydrol to u mnie w każdej drogerii chemicznej bez żadnych kłopotów i nie pytają po co.
25 mar 2006, o 21:24
palasz
shadow45 napisał(a):
Perhydrol to u mnie w każdej drogerii chemicznej bez żadnych kłopotów i nie pytają po co.
Taka prawda, wszystko zależy jak kto przepisy zna i co mu się sprzedaje. Sprzedawcy nie znają przepisów, klient pyta, to zamawiają. Potem jest tylko zdziwienie jak wpada jakaś kontrola. Ale to można zmienić przez szkolenie handlowców, tylko pytanie... czy taki sprzedawca chce iśc na szkolenie?
Z ubolewaniem, tym razem na oporem na wiedze,
i pozdrowieniami dla chemików, Artur
25 mar 2006, o 21:33
Anonymous
w lider price można kupic 100% wodorotlenek-sodu.jest to preparat do udrożniania kanalizacji nazywa sie EFFEKT
26 mar 2006, o 17:45
matey23
Zasłużony dla forum
Potwierdzam, sam mieszkam koło Lider "szajsa"
ale denerwuje mnie u nich to ich rąbowate logo na każdym produkcie
26 mar 2006, o 18:11
noob
dodam ze w szajsie jest kret, jako zasada i w granulkach.
w lato bardzo tani wegiel drzwny, w biedronce tez.
do tego woda destylowana
minimal:takie fajne male palniki po 6zl na gaz do zapalniczek ok. 1300 stopni
w herbacie z szajsa byla cala tablica mendelejewa, ale zmienili producenta.
2 kwi 2006, o 15:30
Anonymous
to bardziej stężony bo już 30% dostaniesz w NOMI pod normalna nazwą... kwas ortofosforowy ( o ile mozna mówic ze to normalna nazwa) tylko nie wiem czy trza coś podpisywać bo nie kupiłem finalnie bo kasy zabrakło...
3 kwi 2006, o 18:30
sativ
Zasłużony dla forum
Lapis został wycofany z produkcji......
4 kwi 2006, o 22:27
Richy
Tak samo, jak nadmanganian potasu, a nadal go sprzedaja, bo apteki maja zapasy...
5 kwi 2006, o 14:13
eko osiem[*]
odp.
Prosty zakup siarczan amonu jako tzw. nawóz
krystalizowany cena ok.5zł w Castoramie za 2-kg.
amonówka hee hee 10zł za 5kg. -granulowana
polecam ale tą z anwilu-włocławek
eko.
ja kupuje kwas solny 15% za 6,50 w sklepie "1001 drobiazgów" nie pytają po co poprostu sprzedają, tak samo toluen, aceton, wodorotlenek potasu itp.
8 kwi 2006, o 08:50
palasz
Richy napisał(a):
Tak samo, jak nadmanganian potasu, a nadal go sprzedaja, bo apteki maja zapasy...
KMnO4 nie został wycofany z produkcji, tylko jako prekursor grupy IIB-R jest sprzedawany po wypełnieniu oświadczenia.
Artur
8 kwi 2006, o 09:46
Richy
Został wycofany ze sprzedaży w aptekach.
8 kwi 2006, o 17:30
palasz
Richy napisał(a):
Został wycofany ze sprzedaży w aptekach.
A z jakiego powodu?
8 kwi 2006, o 19:45
eko osiem[*]
odp.
palasz napisał(a):
KMnO4 nie został wycofany z produkcji, tylko jako prekursor grupy IIB-R jest sprzedawany po wypełnieniu oświadczenia.
Masz bardzo stare info. była nowelizacja tzw. prekursorów wiele znikneło z listy nawet nitroetan za który żadałeś oświadczenia od kogos tam nieważne, odświeżcie sobie info w tym coś tam gdzieś tam czyli koło Tarnobrzega chyba jest tam ktos kumaty.
eko.
8 kwi 2006, o 22:36
palasz
Re: odp.
eko osiem napisał(a):
Masz bardzo stare info. była nowelizacja tzw. prekursorów wiele znikneło z listy nawet nitroetan za który żadałeś oświadczenia od kogos tam nieważne, odświeżcie sobie info w tym coś tam gdzieś tam czyli koło Tarnobrzega chyba jest tam ktos kumaty. eko.
Sory, ale my szkolimy w zakresie prekursorów narkotyków w zakresie chemii organicznej (w zastosowaniu w przemyśle chemii farb i lakierów) i to my się mieścimy właśnie koło Tarnobrzega, a wcześniej mieścił się nasz ośrodek w Tarnobrzegu. Co do nowelizacji prekursorów i nitroetanu, nie żądałem oświadczenia nt. prekursorów, nitroetan jest tez w innych klasyfikacjach. A co do sprzedaży w aptekach... my się tym nie zajmujemy dlatego zapytałem, .. co spowodowało, że z aptekj wycofano, i to do wiadomości.. nie nadmanganian potasu a MANGANIAN POTASU (wg nowelizacji IUPAC).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości