Hej!
Czy wie ktos jakie sa sposoby syntezy białka w warunkach laboratoryjnch. Bardzo potrzebuje tych informacji, zgory dziekuje za pomoc.
24 mar 2006, o 20:04
blady
Zasłużony dla forum
Nie wiem bo ja trochę zacofany jestem ale czy w ogóle komuś udało sie ? Bo z tego co mi sie wydaje to nikt jeszcze nie wyprodukował białka zaczynając od chemii nieorganicznej a na białku kończąc.... Jakieś proste aminokwasy to chyba jest problem a białko to chyba niemożliwe... ? Tzn. białko z gotowych aminokwasów oczywiście się da ale tak jak mówię nie od podstaw. Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu jak źle mówię....
24 mar 2006, o 20:24
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Chłopaki białko zsyntezować byłoby raczej ciężko z takiego błachego powodu:
Gdyby nie to, że CZĄSTECZKA białka jest taka wąska (0.7 nanometra) widać by ją było POD MIKROSKOPEM.
Wzór białka w mleku (jednego z całej masy) ma wzór:
C1864H3012O576N468S21
i Weź to spróbuj zsyntezować - białka są substancjami tak skomplikowanymi, ze zostały przeanalizowane chemicznie dopiero w 1954 r.
Zrobił to Linus C. Pauling i z tego co wiem, nikomu nie udało się dokonać syntezy jakiegokolwiek białka w laboratorium, gdyż poddać syntezie musiałby dokładnie 21 cząsteczek aminokwasu. Weź tyle odmierz...
pozdro Lewar\
24 mar 2006, o 21:25
Anonymous
NIe, synteze białka mozna zrobic.... ale jeszcze dłuuuuuuuuugo potrwa zanim nauczymy sie ten prces ściśle kontrolowac ( proces łączenia sie aminokwasów w konkretnej kolejności)
Duzo lepszym i tańszym rozwiązaniem jest zaprzegięcie do roboty bakteri czyli biotechnolodzy - do roboty
Zrobił to Linus C. Pauling i z tego co wiem, nikomu nie udało się dokonać syntezy jakiegokolwiek białka w laboratorium, gdyż poddać syntezie musiałby dokładnie 21 cząsteczek aminokwasu. Weź tyle odmierz...
Dlaczego niby odmierzyc 21 czasteczek? O co Ci chodzi?
Bo jak będzie ich więcej to pozlepiają sie nie tak jak trzeba ?:) poza tym jak pozlepiać aminokwasy aby stworzyły długi cieni łańcuch a nie inny kształt ?:) trochę to trudne ....
25 mar 2006, o 15:15
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Żeby nie popieprzyć kolejności ustawienia aminokwasów w białku
25 mar 2006, o 15:18
blady
Zasłużony dla forum
Z około 21 rozmaitych aminokwasów mogą powstać wprost nieograniczone struktury, kombinacje, zestawienia. Precyzyjne ich ułożenie decyduje o rodzaju białka. Odkryto dotąd 80 rodzajów aminokwasów. Jednak tylko 21 z nich możemy znaleźć w białku. Różne
kombinacje tych aminokwasów w łańcuchach polipeptydowych, tworzą różne białka. 5 aminokwasów może utworzyć 120 odmian białek, a 10, aż 3 628 800 odmian. Po raz pierwszy w 1953r. amerykański naukowiec - Stanley Miller stworzył 3 najprostsze aminokwasy. Otrzymał je z prostych gazów, takich jak: wodór, amoniak, metan i para wodna, na drodze podgrzewania i poddawaniu działaniu iskry elektrycznej. Inni naukowcy poszli za jego śladem i otrzymali kolejne aminokwasy, a nawet proste nukleoidy. Ale z tego co mi wiadomo w białku są tylko aminokwasy lewoskrętne a Stanley Miller otrzymał też prawoskrętne ( racemat ) - które nie wchodzą w skład białka.....
Aminokwasy występują w dwóch konfiguracjach (izomerach), oznaczanych jako L (lewoskrętne) i D (prawoskrętne). W wyniku syntezy laboratoryjnej otrzymuje się mieszaninę obu form, czyli izomerów D i L. W organizmach żywych występują prawie wyłącznie L-aminokwasy. Wyjątek stanowi kilka D-aminokwasów znajdowanych w antybiotykach wytwarzanych przez grzyby.Racemat to mieszanina form lewo- i prawo skrętnych. Obie te formy są chemicznie identyczne. Różnią się tylko kształtem optycznym tak jak lewa ręka różni się od prawej. Nie jest więc możliwe, aby rozdzielić je od siebie za pomocą samej chemii. Aby tego dokonać, trzeba użyć zewnętrznego źródła informacji, które dokona odpowiedniego rozdzielenia obu form. Takim czynnikiem jest DNA, ale DNA do tego celu, czyli do produkcji białek, samo potrzebuje już istniejących białek...
Ostatnio edytowano 25 mar 2006, o 15:42 przez blady, łącznie edytowano 3 razy
Czy wy prowadziliście kiedyś syntezę bardziej zaawansowaną od C2H5OH metodą biotechnologiczno-chałupniczą?
Od czego grupy zabezpieczające, synteza na fazie stałej etc?
25 mar 2006, o 15:27
Anonymous
Juz istnieja calkiem wydajne metody otrzymywania polipeptydow (sadze, ze do 20 sminokwasow powinno pojsc w miare dobrze). Zaczyna sie taka synteze "podczepiajac" aminokwas N-koncem (koncem aminowym) do struktury polimerowej. Nastepnie bierze sie kolejny w kolejnosci aminokwas, zabezpiecza jego C-koniec (koniec karboksylowy) i wrzuca na polimer z podczepionym poprzednim aminokwasem. Poniewaz N koniec 1 aminokwasu jest zabezpieczony (podobnie jak C-koniec 2 aminokwasu), jest tylko jedna mozliwosc ich reakcji. Kolejny krok to odbezpieczenie C-konca otrzymanego peptydu... i wrzucenie kolejnego C-zabezpieczonego aminokwasu. Kroki te mozna powtarzac dobudowywujac kolejne aminokwasy do polipeptydu.
25 mar 2006, o 15:56
Anonymous
NIby tak, ale i tak uważam, że mechanizm z użycie bakterii jest duuzo porstszy i pewniejszy.....
To tak jak z produkcją spirytusu.... mozna bawić sie w katalityczne uwodnienie etenu.... ale po co, skoro mamy metode 1410
Malachiasz -> automatyczne maszynki do polipeptydow juz sa dosc sprawne, juz w 1969 maszynka taka pan Morrifield zrobil rybonukleaze - enzym zbudowany z 124 reszt aminokwasowych.
25 mar 2006, o 21:37
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
a poza tym, drogi malachiaszu, spróbuj przeprowadzić takie reakcje w domku
25 mar 2006, o 23:09
Anonymous
kocham_BHP napisał(a):
z tego co wiem, nikomu nie udało się dokonać syntezy jakiegokolwiek białka w laboratorium, gdyż poddać syntezie musiałby dokładnie 21 cząsteczek aminokwasu.
Ja tylko pisze, ze owszem, udalo sie zsyntetyzowac, a nie, ze kazdy to moze zrobic w swoim domu Przyjeto, ze bialka zaczynaja sie od 100 aminokwasow, wiec te 21 czasteczek by nie wystarczylo, lecz tak jak pisal kropla, nawet 120 aminokwasow jestesmy w stanie zrobic calkiem wydajnie.
26 mar 2006, o 08:41
kocham_BHP
no tak, ale jeszcze sporo czasu minąć musi, zanim ludzie zaczną kontrolować ten proces i nauczą się, jak konstruować białko z różnych aminokwasów, a nie tylko tych z jedego rodzaju. Trzeba pamiętać ze wiązania polipeptydowe też mają swoje własne prawa i nie zawsze sie zachowują tak, jakby naukowcy tego chcieli.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości