Dołączył(a): 2 sty 2004, o 20:06 Posty: 44 Lokalizacja: z dupy?;
chromatografia
--
Ostatnio edytowano 1 paź 2005, o 13:41 przez kubik, łącznie edytowano 2 razy
27 mar 2004, o 19:24
Barni
w dziale chemia analityczna, ogólnie opisane jest
25 lip 2004, o 11:55
pirot
chromatografia na płaszczyźnie to przedewszystkim obecnie cienka warstwa- płytka pokryta adsorbentem. Wiekszość oznaczeń w farmakopeach jest robiona na podstawie cienkiej warstwy. Parametry jakościowe to ułamek drogi odsyłam Kocjan, zaś ilościowe to intensywność barwy albo fluorescencji np.
wazny dział w cienkiej warstwie to densytometria odsyłam kocjan
31 lip 2004, o 16:40
Anonymous
Czesc,
Mam jedno pytanie: dlaczego czasem w TLC stosuje sie jako eluent mieszaniny rozpuszczalnikow (np. butanol + metanol 1:1) a nie jednego rozpuszczalnika?
Pozdrawiam
3 kwi 2006, o 14:38
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
Hmmm powiedzial bym raczej ze stosowanie pojedynczego rozpuszczalnika to rzadkosc.. chodzi o to aby zwiekszyc zdolnosc eluowania danej substancji...
3 kwi 2006, o 14:46
Anonymous
A dlaczego nastepuje zwiekszenie zdolnosci eluowania tej substancji? Czy z tego wzgledu, ze skladniki takiego 'mieszanego' eluanta maja rozna polarnosc (bo wlasnie o zroznicowanie polarnosci tu sie rozchodzi, prawda?), a zatem rozne powinowactwo do poszczegolnych skladnikow substancji, ktora chcemy rozdzielic? To te roznice w polarnosci lepiej rozdzielaja te substance?
Hm .. Tak sobie kalkuluje, ale nie wiem, czy odpowiednio .... "scisle" mysle :)
Dzieki
3 kwi 2006, o 20:00
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
No tak.. jesli dodamy troche bardziej polarnego rozpuszczalnika to otrzymujemy cos posredniego czyli mozemy tak dobrac mieszanke ze rozdzial bedzie idealny heh..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości