Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Otrzymywanie azotanu srebra z... 
Autor Wiadomość
Zasłużony dla forum

Post Otrzymywanie azotanu srebra z...
Witam,
mam mały problem,
bede miał w najbliższym czasie około 100m :roll: :wink: starych błon fotograficznych. Gdzies czytałem....właśnie nie wiem już gdzie...że można z nich odzyskać azotan srebra lub jakieś inne sole tegoż metalu. Macie może gdzieś artukulik dotyczący tej syntezy, problemu nie będzie z roztworzeniem, tylko nie wiem jak sie do tego zabrać, co z czego zdjąć w czym roztworzyć itp. nie wiem co tam się może znajdować. Pwtarzam - sa to strare błony.
Pozdr.
matey23

5 kwi 2006, o 17:32
@MODERATOR

moczysz klisze, zdrapujesz wierzchnią warstwę (aż taśma będzie przezroczysta), zdrapane gluty zalewasz azotowcem aż nic czarnego nie będzie,potem można trochę proszku do pieczenia dodać :) (syp do czasu jak przestanie się pienić) a jak nie chcesz marnować dobrego proszku do pieczenia to zobojętniasz w jakikolwiek inny sposób, sączysz, lejesz do przesączu roztwór jakiegokolwiek rozpuszczalnego chlorku (najlepiej posolić :) ) do czasu aż przestanie wytrącać się biały osad, osad kilka razy przemywasz czymkolwiek (najlepsza destylowana ale kranówa też dobra), przemyty osad zalewasz czymś co ma trochę haceelka (mogą być nawet niektóre odrdzewiacze ale najlepiej jednak kwasior techniczny - czystszych szkoda a "wynalazki" zawsze mogą zrobić psikusa) i walisz tam kawałki aluminiowego czegokolwiek (sprawdź wcześniej czy użyty materiał rozpuszcza się w kwasiorze "na czysto" czyli bez pozostawienia jakiegoś syfu na dnie - jak nie to kiepsko. trzeba szukać innego "aluminiowego czegokolwiek", jeśli syfów nie widać to do dzieła), trochę mieszasz od czasu do czasu i czekasz aż nic białego nie będzie widać a cały glin zniknie (jak coś to dolać kwasiora i dosypać złomu). to czarne świństwo na dole jest nad podziw czystym srebrem.

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

Ostatnio edytowano 5 kwi 2006, o 18:59 przez nicnowego, łącznie edytowano 3 razy

5 kwi 2006, o 18:43
**

Post Re: Otrzymywanie azotanu srebra z...
matey23 napisał(a):
Witam,
mam mały problem,
bede miał w najbliższym czasie około 100m :roll: :wink: starych błon fotograficznych. Gdzies czytałem....właśnie nie wiem już gdzie...że można z nich odzyskać azotan srebra lub jakieś inne sole tegoż metalu. Macie może gdzieś artukulik dotyczący tej syntezy, problemu nie będzie z roztworzeniem, tylko nie wiem jak sie do tego zabrać, co z czego zdjąć w czym roztworzyć itp. nie wiem co tam się może znajdować. Pwtarzam - sa to strare błony.
Pozdr.
matey23

Przepis znajdziesz w książce S. Sękowskiego pt. "Pierwiastki w moim laboratorium". Poszukaj e-booka na forum bo gdzieś widziałem :)
Nie chce mi się przepisywać :lol:

5 kwi 2006, o 18:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]