Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Pierścieniowa budowa monosacharydów 
Autor Wiadomość
Post Pierścieniowa budowa monosacharydów
Witam.
Mam pytanie odnośnie dowodów na pierścieniową budowę sacharydów. Jakim reakcjom charakterystycznym dla aldehydów nie ulegają aldozy??
dziekuje z gory i pozdrawiam.

7 kwi 2006, o 14:06

Dowodem na budowę pierścieniową może być zbadanie skrecalności optycznej "świeżo" sporządzonego wodnego roztworu D-glukozy oraz tego samego roztworu po jakims czasie. Krystaliczna D-glukoza występuje prawie wyłącznie w formie pierścieniowej, a w roztworze wodnym - prawie wyłącznie w formie łańcuchowej :)
Aldozy nie odbarwią odczynnika Shiffa, czyli kwasu fuksynosiarkowego (IV), zas aldehydy odbarwią. Aldozy nie przyłączaja wodorosiarczynu sodu, a aldehydy przyłączają, tworząc bisulfity, mimo, że zarówno aldehydy, jak aldozy, zawierają karbonyl. Ponadto działając nadmiarem fenylohydrazyny na aldehyd otrzymasz fenylohydrazon (pochodną aldehydu) oraz jakąś ilość nieprzereagowanej fenylohydrazyny, a jesli nadmiarem tej ostatniej podziałasz na aldozę, to otrzymasz osazon.
Mam nadzieje, że troszkę pomogłam :)

8 kwi 2006, o 17:18
Dowodem na budowę pierścieniową może być zbadanie skrecalności optycznej "świeżo" sporządzonego wodnego roztworu D-glukozy oraz tego samego roztworu po jakims czasie. Krystaliczna D-glukoza występuje prawie wyłącznie w formie pierścieniowej, a w roztworze wodnym - prawie wyłącznie w formie łańcuchowej :)

Hm, raczej odwrotnie:

Krystaliczna D-glukoza występuje prawie wyłącznie w formie lancuchowej, a w roztworze wodnym - prawie wyłącznie w formie pierscieniowej (piranozowej).

11 kwi 2006, o 15:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]