Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Kule mielące w młynku kulowym 
Autor Wiadomość

Mój młynek pracuje dopiero 3 dni. Użyłem w nim kulek 25mm, 20mm 15mm i 5mm. Bardzo dobrze mieli==> uzyskałem bardzo drobny pył węglowy po 7 godzinach mielenia.

4 lut 2006, o 21:46

ja używam młyna kulowego własnego pomysłu. a mianowice zrobiłem specjalne mieszadło zamiast ostrzy w młynku do kawy, zwiększyłem jego pojemnosć poprzez dospawanie większego bębna. Działa to mniej wiecej tak: Wrzucam materiał do zmielenia, np. węgiel drzewny, wrzucam kule, zamykam bęben i naciskam przycisk (włącznik) po 10 minutach mam taki pył jak po 8 godzinach mielenia w tradycyjnym młynie kulowym. fakt mieszadło sie trochę zużywa, ale używam już go ponad 2 m-ce i ani razu nie musiałem wymieniać mieszała chociaż sie na to zapowiada :P.

Taki młyn ma jedną podstawową zaletę:
-Jest niesamowicie szybki a zarazem skuteczny.
-Pobór prądu jest niebotycznie mniejszy niż w wypadku długotrwałego mielenia zwykłymi młynami

Wady:
-większa amortyzacja niż w niemodyfikowanym młynku do kawy
-demolka młynka do kawy (do niczego sie potem nie nadaje jak to mielenia składników piro)

GG:3716505

4 lut 2006, o 22:12

Od zawsze uzywam kulek do lozysk .Mam ich 30 szt 10 o srednicy 25mm i 20 szt15mm .Polecam patent z ruzna wielkoscia sprawdza sie wysmienicie .Wilgotny Pcz mieli sie moim zdaniem tez doskonale (ale nie przasadzajcie z woda ,to niemoze sie przelewac

Ja myśle (nie mam praktyki) że nawet lekkie zawilgocenie PCz to nie najlepsze pomysł, bo saletra sie lekko rozpuszcza, a jak wyschnie to tworzy małe kryształki (a nie proszek), które prawdopodobnie będą przylepione do ziarenek siarki albo węgla
Ja sie nie bawie w te wszystkie młyny, węgiel kupuje... przepraszam kolega kupuje {patrz podpis} węgiel przez internet, a inne żeczy - mój moździerz wystarczy w zupełności :wink:

5 lut 2006, o 00:23

Wlasnie o to chodzi zeby saletra przylegala do ziaren wegla masz 2 w 1 od razu nastepuje przegryzanie .Jakosc Pcz widac doskonale po jego kolorze dobry ma kolor szary ,a nieprzegryziony jest duzo ciemniejszy.

5 lut 2006, o 11:21
a co myślicie o urzyciu piłeczek golfowych nie chodzi rzeby w młunku kulowym miały być came takie piłeczki ale morzna dorzucić kilka są one bardzo wytrzmałe wiec powiny sie sprawdzić :D

10 lut 2006, o 13:46
Ja myślę że warto iść do sklepu Wszystko po 5 zł i kupić sobie paczuszkę szklanych kul (takie kolorowe, duże) każda waży 19-20g (w paczce jest 14 albo 28 kul
POZDRO

10 lut 2006, o 13:56
Jak nie macie łożysk to od biedy można skoczyć do komputerowego i popytać o zepsute myszki ."Obiera"sie potem takie kulki z gumy i chyba mogą być

13 lut 2006, o 16:58

Tyle zachodu z tymi kulkami ja w swoim mlynku mam kamyki ze strumienia tw.otoczaki :D fakt faktem iskrza ale AA miela cudnie :D :wink:

wlasnej duszy kapitanem

13 lut 2006, o 20:34
W moim małym młynie kulowym używam 3 obranych z gumy kulek od myszek i jednej od łożyska, proch czekoladowy z małych grudek w 5-6h
zmienia się w absolutny pył :P i mi to wystarczy.

22 lut 2006, o 20:34
Zasłużony dla forum

a ja na allegro kupiłem ostatnio kulki o średnicy 15mm z łożyska. Cena = 1zł za 10 kulek....

Ponieważ mam ich 50 sztuk to chętnie wymienię się na kilka sztuk większych - do mielenia grubszych bryłek.

3 mar 2006, o 22:43

Mam drobny problem :cry: Otórz robie młyn kulowy ale nieco inny niż wszystcy.Moj bedzie maił pod spodem magnesy które beda dodatkowo przyciagać kulki.Beben w całosci wykonany jest z kwasówki.Wszystko już gotowe.Długosc robocza bebna wynosi 250mm a ja zakupiłem 2 szt magnesów Alnico o wymiarach 100-50-20mm.Wiem ze to sa niezbyt mocne magnesy i powinienem zainwestowac w neodymowe ale sa jakie sa i już kupione nic nie zmienie.Jak juz pisałem długosc robocza bebna wynosi 250mm a magnesy mają tylko 200mm wymysliłem sobie ze teraz zakupie neodyma 50-50-20mmi umieszcze go miedzy tymi dwoma alnico.Problem w tym ze alnico sa sporo słabsze i tu moje pytanie czy czesc energi z neodyma przejdzie na te alnico oczywiscie wszystko sie bedzie stykac nie bedzie zadnych przestrzeni miedzy nimi.Chciałbym aby nacisk wszedzie był jednakowy i nie sciagło mi kulek na srodek(to wydaje mi sie mało prawdopodobne kule maja po 20mm śr wiec gdyby jedna wchodziła na druga znacznie oddaliła by sie od magnesu).Jeszcze jedno pytanko na Allegro pojawiły sie kule magnetyczne moze te by sie lapiej sprawowały zamiast tych stalowych które posiadam?Tytlko nie moge sobie wyobrazić jak by sie zachowywała taka kulka.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi i pozdrowionka :wink:

5 mar 2006, o 11:21
Zasłużony dla forum

jak chcesz mieć równomierne pole magnetyczne to stosuj takie same magnesy. a kulki chyba niezbyt maja możliwość "wchodzenia na siebie" - raczej będą obok siebie...

5 mar 2006, o 17:49
Magnetyczne kulki by sie same do siebie przyciągały, więc by sie nie toczyły, tylko w jedno by sie zlepiły, więc nie polecam

8 mar 2006, o 16:54

Ja mam taji problem że zbudowałem mały młynek (z klocków lego) jako bębna używam słoiczka po nutelli, z dwoma walcami za stali( śr 15mm dł ok 3cm) ale jak staram się coś zmielić to walce nie toczą się po mieszance, tylko razem z nią "podjeżdzają" kawałek do góry, po czym wszystko zjeżdza w dół bez zmiany "struktury". Nie jest to spowodowane zbyt szybkim obracaniem bo dzije mi się to nawet przy wolnym obracaniu w dłoniach przy praktycznie każdej ilości substancji. Co robić? :(

11 kwi 2006, o 14:24

Ja mam taji problem że zbudowałem mały młynek (z klocków lego) jako bębna używam słoiczka po nutelli, z dwoma walcami za stali( śr 15mm dł ok 3cm) ale jak staram się coś zmielić to walce nie toczą się po mieszance, tylko razem z nią "podjeżdzają" kawałek do góry, po czym wszystko zjeżdza w dół bez zmiany "struktury". Nie jest to spowodowane zbyt szybkim obracaniem bo dzije mi się to nawet przy wolnym obracaniu w dłoniach przy praktycznie każdej ilości substancji. Co robić? :(

Moze masz za male walce?? Tak apropos ile czasu mieliles ta substancje??

11 kwi 2006, o 15:53
Zasłużony dla forum

a ja do mielenia używałem nakrętek od śrub chyba 17-stek :)

11 kwi 2006, o 21:25

a co myślicie o urzyciu piłeczek golfowych nie chodzi rzeby w młunku kulowym miały być came takie piłeczki ale morzna dorzucić kilka są one bardzo wytrzmałe wiec powiny sie sprawdzić :D

Też myślałem o piłeczkach golfowych, tylko uważam że przez to że nie są gładkie sa do kitu :D Teraz myślę nad pingpong'iem a w nim, grunt wędkarski z ołowiu 100g. Cena takiego gruntu to ok. 1.60zł tylko znowu problem w tym że nie da się tego gruntu równomiernie rozmieścić w piłeczce, no chyba że w piasku, ale znowu niepokoi mnie to że piłeczka jest z plastiku :? :D Młyn już całkowicie gotowy, tylko te piłeczki :evil:

Pozdrawiam!

30 kwi 2006, o 14:26

Młyn mam już zupełnie gotowy, a jako części mielące używam jednego zawiasu do drzwi. Ma on średnicę 2,5cm, i składa się z dwóch części po ok. 4,5cm. Ja skleiłem dwie części kropelką a potem uszczelniłem wikolem, i mam teraz jeden wielki wał, który super pasuje do mojego bębna i jest naprawdę bardzo ciężki :D Oczywiście zawiasy są różnej wielkości, i są łatwo dostępne. Rzadko na złomie, za to bez problemów na składzie budowlanym lub sklepach typu castorama. Za swój zapłaciłem 8zł. Naprawdę polecam :wink: !!!

6 maja 2006, o 12:11
dobra by byly chyba tez duze sruby (takie nie ostre na koncowkach i z kwadratowymi lebkami). ja kupilem 2 takie w sklepie z czesciami do maszyn rolniczych. srednica ok 1,5cm, dlugosc ok 10 cm. katowka scielem lebki i pasuja do mlynka (tylko ze mlynek cos szwankuje :? trzeba bedzie w koncu sie wziac z niego :P )
za 2 sruby zaplacilem 6 zeta (na wage sprzedaje a one sa ciezkie :? 2 wazyly ok 0,5kg

6 maja 2006, o 12:36

Też chcę zrobić młynek (a zarazem grindera).
Mój tata ma full czcionek (może odsprzeda (Gliwice))
No forma ??
Pingpong(lub inne kulki), olej, gips, pudełko!!

12 maja 2006, o 20:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2