Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Fluoresceina 
Autor Wiadomość
Post Fluoresceina
FLUORESCEINA - piszcie wszelkie informacje na ten temat: właściwości, reakcje, otrzymywanie itp.

5 kwi 2006, o 19:55

Fluoresceina (C20H12O5), barwnik syntetyczny, pochodna ksantenu, czerwona substancja krystaliczna, trudno rozpuszczalna w wodzie, łatwo rozpuszczalna w gorącym kwasie mrówkowym lub gorącej anilinie, temperatura topnienia 314-316°C (podczas topienia ulega rozkładowi).

W roztworach zasadowych fluoresceina wykazuje zielonożółtą fluorescencję. Fluoresceina reaguje z wolnym bromem dając czerwony barwnik - tetrabromofluoresceinę (eozynę).

źródło: http://portalwiedzy.onet.pl

5 kwi 2006, o 20:04
Czyli skoro w roztworach zasadowych wykazuje zieloną fluorescencję to można jej uzywać jako wskaźnika. Ok. Ale czy da się zrobić jej roztwór tak jak innych wskaźników (fenoloftaleiny czy oranżu) aby faktycznie można było jej używać jako wskaźnika czy można ją rozpuścić tylko w kwasie mrówkowym lub anilinie?

5 kwi 2006, o 20:13

Fluoresceinę można otrzymać przez stapianie 1,3-dihydroksybenzenu z bezwodnikiem kwasu ftalowego. Jej raczej nie stosuje się jako wskaźnika pH. Jest ona stosowana w analizie chemicznej jako wskaźnik adsorpcyjny. Sól sodowa jest łatwiej rozpuszczalna w wodzie niż ona sama. Można ją jeszcze rozpuścić w steż. H2SO4.

6 kwi 2006, o 18:30
Można ją jeszcze rozpuścić w steż. H2SO4.

Dotyczy to fluoresceiny czy jej soli sodowej?

11 kwi 2006, o 23:05

co do fluorescencji, to jest zauważalna jeszcze przy rozcieńczeniu 1:40 000 000, czyli gram fluoresceiny w 40 m3 wody :)

Obrazek
weź udział:

12 kwi 2006, o 09:17
co do fluorescencji, to jest zauważalna jeszcze przy rozcieńczeniu 1:40 000 000, czyli gram fluoresceiny w 40 m3 wody :)

Nie no świetnie ;) Może kiedyś spróbuję ale najpierw muszę skądś wytrzasnąć 40 m3 wody :P

12 kwi 2006, o 16:54
Zasłużony dla forum

Hmm, mam taki pytanko- czy chodzi tu o fluorescencje w UV czy podobna jak ZnS z aktywatorami- po naświetleniu??

Pozdro

12 kwi 2006, o 17:00

w UV, a ZnS to bardziej fosforescencja niż luminescencja

Obrazek
weź udział:

12 kwi 2006, o 18:25
@GŁÓWNY MODERATOR

Fluorescein
CAS Registry Number: 2321-07-5
CAS Name: 3¢,6¢-Dihydroxyspiro[isobenzofuran-1(3H),9¢-[9H]xanthen]-3-one
Additional Names: 9-(o-carboxyphenyl)-6-hydroxy-3H-xanthen-3-one; 3¢,6¢-dihydroxyfluoran; 3¢,6¢-fluorandiol; 9-(o-carboxyphenyl)-6-hydroxy-3-isoxanthenone; resorcinolphthalein; D & C Yellow no. 7; C.I. Solvent Yellow 94; C.I. 45350:1
Molecular Formula: C20H12O5
Molecular Weight: 332.31.
Percent Composition: C 72.29%, H 3.64%, O 24.07%
Literature References: Prepd by heating phthalic anhydride with resorcinol: Fischer, Bollmann, J. Prakt. Chem. 104, 123 (1922); McKenna, Sowa, J. Am. Chem. Soc. 60, 124 (1938). Structure: Ramart-Lucas, Compt. Rend. 205, 864 (1937); Nagase et al., J. Pharm. Soc. Japan 73, 1033, 1039 (1953). Review of synthesis, properties and histological use: R. F. Steiner, H. Edelhoch, Chem. Rev. 62, 457 (1962). Use as label in immunoassays: E. F. Ullman et al., J. Biol. Chem. 251, 4172 (1976); Y. Suzuki et al., Japan. J. Exp. Med. 49, 179 (1979). Toxicity studies in fish: L. L. Marking, Progr. Fish Cult. 31, 139 (1969). Toxicity data: S. L. Yankell, J. J. Loux, J. Periodontol. 48, 228 (1977). See also: Colour Index vol. 4 (3rd ed., 1971) p 4424; H. J. Conn's Biological Stains, R. D. Lillie, Ed. (Williams & Wilkins, Baltimore, 9th ed., 1977) p 337.
Properties: Yellowish-red to red powder. mp 314-316° in sealed tube, with decompn. Insol in water, benzene, chloroform, ether. Sol in hot alcohol or glacial acetic acid; also sol in alkali hydroxides or carbonates with a bright green fluorescence appearing red by transmitted light. Absorption max: 493.5, 460 nm.
Melting point: mp 314-316° in sealed tube
Absorption maximum: Absorption max: 493.5, 460 nm

Jeśli chodzi o przygotowanie to 1,3-dihydroksybenzen to znana wszystkim rezorcyna ;) Fluorescencja fluoresceiny jest moezła do zademonstrowania na kółku chemicznym, szczególnie np. w roztworze dichromianu albo jakiegoś czerwonego barwnika, niektórzy początkowo zastanawiają się co się dzieje z ich oczami :P

13 kwi 2006, o 01:59
jakby kto chciał - ładnie opisana preparatyka ;-)

Cytuj:
Fluoresceina należy do tzw. barwników trójfenyiometanowych.
Tworzy ona żółte kryształy, które w roztworach zasadowych dają pomarańczowe zabarwienie z usilną, zieloną fluorescencją.
Odczynniki: bezwodnik ftalowy 0,75 g
rezorcyna 1,1 g chlorek cyniku ~(stopi~ony i sproszkowany na gorąco
bezpośrednio przed reakcją) 0,4 g kwas solny stęż.
Aparatura: mały tygiel porcelanowy, probówki ido wirowania, łaźnia alejowva, łaźnia wodna
Odważone ilości rezorcyny i bezwodnika ftalowego ogrzewa się w małym tyglu iporcedanowym na łaźni olej owej do temp. 180°C (temperatura mieszaniny reakcyjnej). Do otrzymanego jasnego roztworu dodaje się ~0,4 g odwodnionego chlorku cynku i ciągle mieszając podwyższa temperaturę do 210°C. Następuje przy tym zgęstnienie ciekłego stopu. Po około 30-40 min wyjmuje się tygiel z łaźni olejowej i rozprowadza zawartość po całej wewnętrznej powierzchni tygla. Po zestaleniu się mieszaniny oskrobuje Asię ją ze ścianki tygla łopatką i proszkuje pręcikiem szklanym. Żółty proszek przenosi się do probówki do wirowania, dodaje 100 ml wody i 0,5 ml stęż. kwasu solnego i Dogrzewa do wrzenia. Osad odwirowuje się, dekantuje przemywa 2-3-krotnie wodą, do zaniku reakcji kwaśnej. Po zdekantowaniu resztki wody odciska się zwitkiem bibuły do sączenia, a barwnik suszy na łaźni wodnej.
Wydajność: 1,5 g (85°/0)
Czas wykonania: 1,5 godz

Lieb H., Schoeniger W., Preperatyka organiczna na skalę półmikro, Warszawa: PWN 1985

13 kwi 2006, o 14:13
Pamietam jak kiedys syntetyzowalem fluoresceine, to potem nie moglem domyc kolbki i przez dlugi czas posiadala ona charakterystyczne "różowawe" zabarwienie. Polecam syntetyzowac ja we w miare nowych kolbkach, ktore nie sa porysowane, bo potem ich nie domyjecie.

14 kwi 2006, o 15:19
PROFESJONAŁ

Hmm, mam taki pytanko- czy chodzi tu o fluorescencje w UV

Pozdro

Fluoresceina fluoryzuje także w świetle widzialnym - na seledynowo.

18 kwi 2006, o 15:46
Zasłużony dla forum

Po naświetleniu jak rozumiem? Jak tak to kombinuje rezorcyne :wink:

Pozdro

18 kwi 2006, o 15:59
PROFESJONAŁ

Po naświetleniu jak rozumiem? Jak tak to kombinuje rezorcyne :wink:

Pozdro

Nie po naświetlaniu tylko w czasie naświetlania - tym się różni zjawisko fluorescencji od zjawiska fosforescencji.

18 kwi 2006, o 16:24

A co do jej roztworów wodnych to należy je przechowywać w ciemnym miejscu, bo się rozkładają i tracą barwę.

POST2:
Jak wcześniej wspomniano, roztwór fluoresceiny z dodatkiem czerwonego barwnika daje dziwny rezultat. Mianowicie, ostatnio zmieszałem fluoresceinę w roztworze i fiolet gencjanowy w małym stężeniu i wyszedł mi efekt podobny jak z tym czerwonym barwnikiem: zależnie od kąta pod jakim ogląda się ciecz w butelce i od natężenia światła widzimy różne barwy- raz ciemno, raz jasno fioletową; różne odcienie zieleni, czasem połączenie obu kolorów. Ciekawe jakie efekty da mieszanina z innymi barwnikami ?? Polecam, warto 8)

//opcja edytuj posta, albo wiadomo co będzie ;) o.r.s.

25 maja 2006, o 17:27
@MODERATOR

Może ktoś mi zarzuci, że odkopuję trupa ale szukałem informacji o pasmach, w których fluoresceina absorbuje. Nie znalazłem nic konkretnego w necie więc pogadałem z z kimś na uczelni i wrzuciliśmy fluoresceinę - sól sodową - na spektro UV-vis i: nie mam konkretnych wartości absorbancji od stężenia (brak czasu) ale mam długość fali światła, dla których można wyróżnić piki. Ma się to tak:
200 nm - tu absorbują układy benzenowe, dalej
239 nm, 282 nm, 324 nm, piki absorpcji w UV, trudno tu jednak mówić o czymś wyróżniającym się, od 239 do 282 nm mamy raczej pasmo o podobnej zdolności absorpcji, 324 tu bliski UV, tu jest niewielki ale nieco wyższy niż poprzednio i osobny pik, dalej około 490 nm, to światło raczej niebieskie, tu pik jest najwyższy (dwa razy wyższy niż dla 324 nm), osobny. jest jedno pasmo emisyjne o długości fali światła około 520 nm, to jest to zielonkawe światło.
Jako ciekawostkę ,której tu nie znalazłem podam, że fluoresceinę można zmusić do fosforescencji. Stapiając niewielką ilość tej substancji z boraksem, w możliwie niskiej temp, otrzymujemy masę, która naświetlona wyładowaniem lampy błyskowej świeci na zielono jeszcze przez kilkanaście sekund.
Podobne dane chciałbym znaleźć/uzyskać/zdobyć/skombinować odnośnie rodaminy i eozyny. Jeśli ktoś ma może się podzielić. Jeśli nikt nie ma, postaram się je zdobyć i tu opiszę co znalazłem. Będę również wdzięczny za więcej info o fluoresceinie pod kątem chemii kwantowej.
Pozdrawiam
Analityk

25 lis 2010, o 19:09

Post Re: Fluoresceina
Witam jestem Piotrek i to mój pierwszy post na forum. Nie specjalnie znam się na chemii, właściwie tyle co było w szkole. Mam pytanie dotyczące fluresceiny. Posiadam próbkę proszku o wysokiej czystości, prawie 100%. Jest ona bardzo trudno rozpuszczalna w wodzie, własciwie w ogóle nie chce sie rozpuścić. Wyczytałem i oglądałem na youtubie filmy (na przykład ten https://www.youtube.com/watch?v=1-OaL_4xt-M), że po dodaniu silnej zasady dużo łatwiej to się rozpuszcza. Moje pytanie brzmi, czy na tym filmie otrzymana fluresceina, to jest własciwie to samo co mój proszek? Czy jeżeli dodam silnej zasady (na przykład sody oczyszczonej, na filmie jest NaOH) do proszku-fluoresceiny i rozmieszam to dla przykładu w glicerynie, to otrzymam taki sam fajny efekt rozpuszczania się takiego roztworu w wodzie? Spytacie się pewnie na co mi coś takiego. Tu was pewnie zdziwię, ale jestem wedkarzem i chciał bym zrobić własną wersję takiego fajnego produktu https://www.youtube.com/watch?v=4MgXCkSUJiA
Liczę na odpowiedź i mam nadzieję, że nie nałamałem na dzień dobry wielu punktów regulaminu forum. Liczę na wyrozumiałość i odpowiedź na moje wątpliwości :)
pozdrawiam Piotrek :)

3 kwi 2013, o 02:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]