Zmieszałem to CuSO4+NaCl+ H2O2 3% (woda utleniona 3%) w kubeczku zaczeło się"chłodne wrzenie" i wonił zapach soli kuchennej a roztwór z niebieskiego zamienił się w.... seledynowy roztwór . Ten "napój" jest skuteczny do mycia szkła laboratyjnego jak wam taki osad na scianach zostanie co sie nie da go zmyć. CZY KTOŚ WIE CO TAKIEGO ODKRYŁEM?
P.S jak dodasz do tego Kwaśnego węglanu amonu to roztwór stanie się niebieski,
12 kwi 2006, o 09:46
Anonymous
płyn
jeśli to dobrze czyści to odkryłeś po prosty płyn do mycia naczyń labolatoryjnych(a może cos więcej)
12 kwi 2006, o 10:06
Anonymous
Teraz tym czymś myję wszystkie swoje naczynia laboratoryjne na których jest ten wstrętny osad
12 kwi 2006, o 10:08
black_coder
hmm... CuSO4 z NaCl tworzy chlorokompleks miedzi (w moździerzu rozetrzeć 1g CuSO4 z 1,5g NaCl - powstanie zielona papka), a H2O2 myje - moja tełoria
12 kwi 2006, o 12:04
Anonymous
Sama h2o2 nic mi nie myje .
Muszę zmieszać te 3 substancje to wtedy działa
Nie trzeba dodawać kwaśnego węglanu amonu wystarczy zwykła woda jescze ładniej to wygląda taki morski kolor ale później niestety zamienia się w taki zielono-niebieski
12 kwi 2006, o 12:22
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
Bosh ... Ludzie Reakcja wymiany,
Sod wypiera miedz Seledynowy odcien to poprostu barwa chlorku miedzi
2NaCl + CuSO4 -> CuCl2 + Na2SO4
na swojego pierwszego nobla jeszcze troche popracujesz kolego )
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
12 kwi 2006, o 17:21
Anonymous
Heh
12 kwi 2006, o 18:24
Anonymous
chlorkowy kompleks miedzi tłumaczy zmiane barwy, ale moim zdaniem nie tłumaczy tcy cudownych właściwosci myjących.
moim zdaniem miedź jest tu katalizatorem rozkładu H2O2, no i powstaje prawdopodobnie jakiś reaktywny syf przy tym (rodniki?) i ten syf atakuje brud.
to są tylko spekulacje, ale miedź lubi chyba różne takie rzeczy katalizować...
można takie doświadczenie zrobić:
porównać skuteczność mycia samym H2O2 ze skutecznością mycia H2O2 z miedzią, (ew robić też jeszcze woda utl + NaCl, samo NaCl)
12 kwi 2006, o 20:02
Anonymous
A nie czasem ten "wolny" tlen z rozpadu h2o2 utlenia związki oeganiczne. No bo jak cuso4 i nacl może coś zdziałać??
12 kwi 2006, o 21:54
Richy
Tylko jeśli miedź katalizuje rozkład H2O2, to po zmieszaniu tych wszystkich sładników nadtlenek sie w tym czasie rozłożył..... no cóż, tak na przykro, że twój rewolucyjny płyn do mycia wcale nie jest taki rewolucyjny... trauma...
13 kwi 2006, o 00:04
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Richy: Jeśli reakcja biegnie, to nie znaczy, że biegnie bardzo szybko... Katalizowanie reakcji przez miedź nie wyklucza tego, że ta reakcja biegnie powoli. Ja myślę że jony Cu2+ też mają jakiś w tym udział. Jaki osad tym myjesz? Po czym ten osad powstaje?
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
13 kwi 2006, o 03:11
Anonymous
wiem że solą z wodą(NaCl) się kiedyś czyściło stare monety a H2O2 też ma właściwości czyszczące.(spróbój bez CuSO4)
13 kwi 2006, o 09:53
Anonymous
Probowałem różnych kombinacji ale nie działaly dlatego ja muszę mieszać te 3 rzeczy.
13 kwi 2006, o 11:26
RADO
Dołączył(a): 12 kwi 2006, o 14:25 Posty: 18 Lokalizacja: Ternowskie Góry
Cytuj:
P.S jak dodasz do tego Kwaśnego węglanu amonu to roztwór stanie się niebieski,
Tworzy sie jon tetraaminamiedzi która ma gratanowy kolor...
13 kwi 2006, o 12:08
Anonymous
Tweenk:
no raczej masz rację, że jony miedzi robią tam coś więcej, niż tylko katalizowanie rozkładu H2O2, no bo przecież na to, co się dzieje w roztworze wpływa mnóstwo rzeczy, m.in. siła jonowa, a także to, jake jony tę siłę tworzą
pytanie jest tylko, na ile który z tych czynników jest istotny
no i ciekawe jest również, czy może jony SO4(2-), które jak dotąd pomijaliśmy w dyskusji, nie mają jakiegoś znaczenia... gdyby ktoś dysponował jakąś inną solą miedzi (II) niż siarczanem (VI) i mu szkoda go nie było i chciałoby mu się robić takie doświadczenia, to ciekawe by było, jak taka sól działa
Vanad:
powedz koniecznie jakiego rodzaju syf tym myjesz, to moze np. ja sobie taki z robie i poeksperymentuję z nim
I jeszcze: jakie masz odczynniki? cz.d.a, cz., techn.... cz.d.g. (czyste do garażu;-))? Może jakies zanieczyszczenia coś fajnego robią?
I jakie ilości tego wszystkiego dajesz?
Rado:
a czy tego nie trzeba zdeka zalkalizować? czy to bedzie dość alkaliczne samo w sobie?
13 kwi 2006, o 12:12
Anonymous
te po nadmanganie potasu osady a ilosć to soli dużo
13 kwi 2006, o 13:52
jaozyrys
@MODERATOR
Czy ty chłopcze any nie próbujesz sie pod kogoś podszyć?
A co do bomby atomowej, to ja mam już dwie w piwnicy, trzeciej mi nie trzeba
Wracając do mikstury myjącej, to ja osad z nadmanganianu potasu myłem czystą wodą z kranu, bez żadnych płynów, i schodziło jak złoto
17 kwi 2006, o 22:39
2pio
fajną masz wode skoro przy jej pomocy CI złoto schodzi...
miłych komipieli
a mu chodziło o MnO2 które powstej przy rozkładzie...
2pio
ps. szczawiowy rulez na ciepło szczególnie :8
_________________ Pozdrawiam
2pio
17 kwi 2006, o 22:45
Anonymous
MASZ ZAMIAR WYSADZIĆ PIWNICĘ...CZY CO??? ;]
17 kwi 2006, o 22:46
Misiek
2pio napisał(a):
fajną masz wode skoro przy jej pomocy CI złoto schodzi... miłych komipieli a mu chodziło o MnO2 które powstej przy rozkładzie... 2pio ps. szczawiowy rulez na ciepło szczególnie :8
Dobra, mój błąd,
późno jest niedoczytałem, ja myślałem o zwykłym osadzie z takiego ludzkiego nadmanganianu...
A co do wysadzania mojej piwnicy, to jej sie nie da wysadzić, bo ściany są z 269 milimetrowej warstwy tytanu wzmacnianego oranżadą wiśniową i powlekanego uranem coś jeszcze?
edit:
Przeczytałem i wnioskuje, że "taki osad na ścianach, co sie go nieda zmyć" nie koniecznie zostanie po MnO2...
A zresztą, późno jest, jutro sie o to pokócimy :Laughing:
Pozdrawiam :Smile:
edit2:
Przeczytałem topic o "Lokomotywie" i przyznaje 2pio racje, moja woda aż tak żraca nie jest
A na marginesie, tak jak już ktoś tam napisał, MnO2 powinno ładnie schodzić zwykłym kwaskiem cytrynowym (99gr za opakowanko)
A jeśli nie widać róznicy, to po co przepłacać?
17 kwi 2006, o 22:50
Anonymous
odkrcie??
Tą mieszaninie stosuje się do bardzo łagodnego trawienia płytek drukowanych (łagodniejszy od nadsiarczanu sodu czyli dokładniej nadtlenodisiarczaniu, nie caro patrz tu http://www.republika.pl/ewamalecka/zwiazki/kwsiark.htm)
Dawniej... jak nie było dostępnych wiele odczynników elektronicy amatorzy trawili tym miedź napylona na laminat - CuSO4 dostawali na grzybice, NaCl i H2O2 to wiadomo.
Jedyne wytłumaczenie, jakie kiedyś znalazłem opierało się na przeliczeniu stałej równowagi i wytworzeniu małych ilości H2SO4 (ale pocz: kw siarkowy trawi Cu - redox).
Jak znajdę ten artykuł to podeśle. Chybże ktoś sam ambitnie przeliczy
//Juto test gimnazjalny, pozdrowienia dla rówieśników/
25 kwi 2006, o 21:57
strzalka21
Moim zdaniem reakcja CuSO4 i NaCl z H2O2 przebiega następująćo
1. Najpierw reakcja wymiany"
CuSO4 + NaCl - CuCl2(seledynowy) + Na2SO4
2.Następnie CuCl2 reaguje z H2O2(silny utleniacz)
CuCl2 + H2O2 - Cu(ClO)2 + O2 + H2O
Podkreślony związek to tzw. podchloryn miedzi wg starego nazewnictwa
Podchloryny mamy we wszystkich srodkach bielących np. Ace, domestos.itd
I już wszystko jasne cze tak łatwo usuwa siębrud z naczyń !!!!!!!!!!!!
Tak naprawde mi sięto przyśniło!!!!!!1
15 maja 2006, o 10:48
strzalka21
Powstają jeszcz małe ilości choloru dlatego ten zapach soli kuchennej , a w podwyższonym ciśnieniu chlor wtdy reaguje z wydobywającym się tlene, i daje brunatny tlenekm chloru
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 35 gości