dzisiaj przeglądałem encyklopedię i zainteresował mnie temat generatora elektryczności statycznej było tam zdjęcie japońskiej dziewczynki która dotykała dłonią średniej wielkości metalowej kuli a jej wszystkie włosy staneły dęba.Czy któś wie jak i czy można zrobić taki generator domowym sposobem i ile to w przybliżeniu to by kosztowło
16 kwi 2006, o 13:18
piotrb
Jeżeli chcesz taki efekt jak na zdjęciu to nie da się niczym zastąpić generatora van de Graffa. Ja swego czasu kupiłem taki na allegro za 70zł. Działa świetnie. Iskra jaką wytwarza ma długość 4cm. Osobiście wolę maszynę elektrostatyczną Wimshursta ( długość iskry 7cm ) i induktor Ruhmkorffa ( kilkanaście iskier różnych długości ). Te dwa ostatnie dostałem w szkole. Niestety, tymi urządzeniami nie da się zrobić tego efektu z włosami, ale z bibułowymi paskami wychodzi bardzo ładnie. Nowy generator kosztuje ok. 1250zł. Samodzielnie też można taki zbudować:
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości