Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Octan Sodu, problem 
Autor Wiadomość
Post Octan Sodu, problem
Dziś otrzymywałem octan sodu zobojetniając ocet kretem (98% NaOH). Wszystko pieknie policzyłem, odmierzyłem, powstał przeźroczysty roztwór który postawiłem na kuchence do odparowania.
I tu się zaczyna koszmar, zagapiłem się i nieco sól pozostała po odparowaniu mi się przegrzała, wyskrobałem ją, zmieliłem i mam jasnoszary proszek, nie czuje (jak na razie) aby pachniał mi octem... To cos ładnie rozpuszcza się w wodzie, sprawia też, że woda nabiera koloru (niezwykle mało intensywnego) ciemniejszego, jakbym rozpuścił spalony karmel. Ale to naprawdę słabo widać....
Siedziałem nad tym cały dzień, miał to być odczynnik na doświadczenie szkolne: otrzymywanie metanu z octanu sodu i NaOH..... Nie wiem teraz czy mi sie to nada. Nie wiem nawet teraz co to jest. :(

18 kwi 2006, o 16:14

Nada sie. Ciemnienie octanu sodu przy odwadnianiu jest normalne. Wystarczy trochę za długo utrzymywać go w stanie stopionym.

18 kwi 2006, o 20:45

Metan? A może etan, można go trzymać z octanu sodu poprzez elektrolize...

18 kwi 2006, o 21:09
Mam jeszcze jedno pytanie: by otrzymać metan wystarczy aby dodać do octanu sodu NaOH?.

21 kwi 2006, o 17:49

22 kwi 2006, o 09:05
**

Ja otrzymywałem niedawno octan sodu z octu i wodorowęglanu sodu (sody oczyszczonej).

NaHCO3 + CH3COOH -> H2O + CO2 + CH3COONa

Wszystko przebiegło hmm.....sprawnie, po odparowaniu został biały, lekko pachnący octem proszek ("dziwny" :P w smaku). Czy ktoś robił już to doświadczenie z otrzymywaniem metanu. Ma ktoś szczegółowy przepis, reakcja jakie zachodzi? Myślałem o takiej:

NaOH + CH3COONa -> CH4 + Na2CO3

Kwazar napisał(a):
Możesz napisać, ile czego dałeś?

Ja mogę :) Dałem torebeczkę sklepową sody oczyszczonej i zalewałem to POWOLI kwasem, a gdy reakcja przestała "burzliwie" zachodzić to odparowałem wodę. Zawsze trzeba wziąć nadmiar kwasu bo kwas ci wyparuje z roztworu, a nadmiar sody już nie.
Pozdrawiam :wink:

23 kwi 2006, o 01:20
Kwas octowy ile procentowy? Zwykły ocet pewnie moze być, a ile trzeba go tam dać? Całą butlę?

24 kwi 2006, o 15:24
Dlatego lepiej kupić gotowy octan. To groszowy wydatek.

24 kwi 2006, o 21:48
Ale leprza jest satysfakcja jak się wykona samemu :) .

24 kwi 2006, o 23:33
**

Kwas octowy ile procentowy? Zwykły ocet pewnie moze być, a ile trzeba go tam dać? Całą butlę?

Jasne że zwykły ocet :) A musisz go dać tyle, aby przy dalszym jego wlewaniu do roztworu NaHCO3 reakcja zachodziła w minimum.

25 kwi 2006, o 08:30
Fakt, satysfakcja jest ważna, ale to nadal marnotrawstwo energii.
Żeby doprowadzić do wrzenia i odparować ilość wody (tj. około 6,52g) przypadającą na 1g octanu sodu , sporządzonego z 10% octu, potrzeba około 17 kJ energii (nie uwzględniając strat!) !

25 kwi 2006, o 17:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]