Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
octan benzylu 
Autor Wiadomość
Post octan benzylu
witam mam pytanie jaki bedzie mechanizm nastepujacej reakcji:
octan sodu+chlorek benzylu=(dodajemy jeszcze kwas octowy)powstaje octan benzylu+NaCl
C2H3NaO2 + C7H7Cl (dodajemy C2H4O2) = C9H10O2 + NaCl
przypuszczam że jest to substytucja nukleofilowa tylko Sn1 czy Sn2??
Mam jeszcze 2 pytanko po co w chłodnicy zwrotnej rurka chlorowapniowa podczas ogrzewania octanu sodu z kwasem octowym??
prosze o pomoc wesloych swiat dla wszystkich

15 kwi 2006, o 14:34
Rurki chlorowapniowe stosuje sie po to aby zabezpieczyć aparaturę przed dostępem wilgoci z powietrza...

16 kwi 2006, o 00:11
dzieks Marian za odpowiedz ale to jest najmniejszy problem bardziej interesuje mnie mechanizm probowalem go jakos przerobic z Sn1 i Sn2 aole nie za bardzo wychodzi w McMareyu tez nic nie znalazlem :/ pomocy ludzie

16 kwi 2006, o 08:45

No to bedzie reakcja wg. mechanizmu SN1. atom tlenu z anionu octanowego atakuje atom C w chlorku beznylu. Cl- to dosc dobra grupa odchodzaca, powstaje NaCl.
Nie wiem jaka role spelnia kwas octowy moze jest rozpuszczalnikiem.

16 kwi 2006, o 22:19
@GŁÓWNY MODERATOR

Sychu to co mówisz to jest reakcja Sn2. Tu mamy polarny rozpuszczalnik i jony wodorowe, więc będzie to reakcja Sn1, czyli:
PhCH2Cl -> Cl- + PhCH2+
PhCH2+ + CH3COOH -> PHCH2OH[+]COCH3
to ostatnie odszczepia proton i mamy octan benzylu. Może też reagować anion kwasu octowego. Mam nadzieję że rozumiesz ten ostatni wzór - to jest octan benzylu protonowany na atomie tlenu grupy estrowej

16 kwi 2006, o 22:26
Witam no nie ukrywam że ten wzór to musialem sobie przeliczyc atomy i dopasowac to do siebie ale jeżeli jest to Sn1 to juz jakos to przerobie czyli tak z chlorku benzylu tworzy sie karbokation nastepnie laczy sie z kw. octowym to po co dodajemy octan sodu?? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

16 kwi 2006, o 23:57
Mam jeszcze jedno pytanie w przepisie mam napisane ze w pewnym momencie sprawdzam odczyn i w razie potrzeby dolewam roztworu weglanu sodu do odczynu słabo zasadowego. Moje pytanie brzmi po co??????

17 kwi 2006, o 16:19

PhCH2(+)+CH3COO(-)==>PhCH2OOCCH3

natomiast z tym wodorowęglanem sodu to chodzi o przemywanie???? jeśli tak to chodzi o usunięcie resztek kwasu octowego z fazy organicznej przed destylacją :)

Obrazek
weź udział:

17 kwi 2006, o 19:07
No wlasnie nie wiem. Po 4h ogrzewania mieszaniny jak w reakcji nastepuje, cytat z przepisu: " Po ostygnieciu zestaloną zawartość kolby miesza się z około 34,7 cm3 wody po czym wlewa powoli do roztworu zawierającego 18,5g bezwodnego węglanu sodowego w 75 cm3 wody. Sprawdza się odczyn roztworu papierkiem wskaźnikowym i w razie potrzeby dodaje się roztworu węglanu sodowego do odczynu słabo zasadowego. Mieszaninę przelewa sie do rozdzielacza, a naczynie płucze 17,3 cm3 eteru." Dalej rozdzielam (...) jeszcze eterem. Wiec nie wiem czy to jest przemywanie ale nie wydaje mi sie.
Mam tutaj pytanie co autor mial na mysli uzywajac pojecia eteru ?? bo musze znalesc jego właściwości zagrożenia itp. a nie wiem jaki eter jak by ktos wiedział to prosze o pomoc.
Przepis wziołem z: Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Kiersznickiego "Preparatyka organiczna" cz.II "Przepisy i obliczenia" str.185-186(jest przeliczony na moje dane)

17 kwi 2006, o 21:42
@GŁÓWNY MODERATOR

Eter to oczywiście eter dietylowy. Ja myślę tak: początkowo jonów OH- musi być mało, bo powstawałby alkohol benzylowy zamiast estru - zatem bufor octanowy który tam powstaje utrzymuje pH na odpowiednim poziomie. Następnie dolewamy roztworu węglanu, aby zwiększyć stężenie OH- i jednocześnie zmniejszyć H+, by zapobiec hydrolizie powstałego estru. No i oczywiście usuwamy w ten sposób wolny kwas octowy przed destylacją jak powiedział DMchemik.

18 kwi 2006, o 15:25
mam pytanko jeszcze jedno te Ph we wzorach oznacza dalszy ciąg łańcucha?? bo musze to jakos narysowac w zeszycie do laborek
pozdrawiam

21 kwi 2006, o 18:32

Ph oznacza fenyl C6H5, natomiat już z opisu wiadomo po co ten węglan sodu: po to by pozbyć się kwasu octowego, który przecież węglanem można zobojętnić (policz sobie czy ilości kwasu octowego i węglanu są odpowiednie), eter służy do ekstrakcji estru rozpuszczonego w fazie wodnej oraz tego zemulgowanego czy osadzonego na sciankach, nie piszesz co dalej, ale pewno suszysz to CaCl2 albo MgSO4 (ew. NaCO3) i destylujesz :) Aha i to nie jest faktycznie przemywanie.

Obrazek
weź udział:

21 kwi 2006, o 18:49
A wiec tak dalej odzielam gorna warstwe dolna zas (...) jeszcze dwiema porcjami eteru. Połączone wyciagi eterowe suszy się za pomocą 5,76g NaSO4. Roztwor eterowy zlewa sie znad siarczanu do kolby Claisena zaopatrzona w deflegmator lub kolumne i oddestylowuje eter, stosujac aparature do oddestylowania nisko wrzacych palnych rozpuszczalnikow. Olej pozostaly po oddestylowaniu eteru destyluje sie pod zmniejszonym cisnieniem. Po malej ilosci przedgonu destyluje prawie do konca octan benzylu w temp 94-96/16 hPa.
to jest wszystko dzieki wielkie za pomoc
a tak to masz jeszcze pytanie z innej beczki mam do przygotowania jeszcze pojecie :azeotropia czytalem ze skryptu ale musze to powiedziec wlasnymi slowami tzn ona chce to tak na chlopski rozum hehe jak bys mogl to napisz
dzieki z gory pozdrawiam

21 kwi 2006, o 20:12
Zasłużony dla forum

Zjawisko polegające na tym, ze przy określonym składzie mieszaniny nie da sie jej juz dalej rozdzielać poprzez destylacje, poniewać mieszanina wrze w tej samej temperaturze.

To tak na "chłopski rozum" :wink:

Pozdro

21 kwi 2006, o 20:19

-azeotrop dodatni: temperatura wrzenia jest nizsza od temp. wrzenia bardziej lotnego składnika, np. spirytus
-a. ujemmy - temp wrzeniwa jest wyższa od temp. wrzenia mniej lotnego skłanika
-azeotrop homogeniczny (homoazeotrop) zarówno ciecz jak i para tworzą jedną fazę, np. spirytus, 20% HCl, ikład EtOH-benzen-woda (tak odwadnia się w przemyśle spirytus)
- azeotrop heterogeniczny: po ochłodzeniu pary tworzą dwie ciekłe fazy, np. benzen i woda :)

jak już sativ wspomniał azeotropu nie da rodzielić się na składniki poprzez destylację. Proponuję przyjrzeć się wykresom destylacji, zwłaszcza azeotropów, czyli tzw. rybkom :)

Obrazek
weź udział:

22 kwi 2006, o 00:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]