Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
1-acetylo-2-etoksymetylenohydrazyna 
Autor Wiadomość
Post 1-acetylo-2-etoksymetylenohydrazyna
Witam!!! czy ktoś mógłby mi podać wzór sumaryczny i strukturalny tego związku 1-acetylo-2-etoksymetylenohydrazyna??Z góry dziękuje

21 kwi 2006, o 11:35
Obrazek

21 kwi 2006, o 18:12
Jak dla mnie, nazwa zwiazku powinna wygladac tak:
N1-acetylo-N2-etoksymetylenohydrazyna. Nazwa 1-acetylo-2-etoksymetylenohydrazyna sugeruje, ze podstawnic acetylowy i etoksylowy sa przyczepione do lancucha weglowodorowego. W tym przypadku akurat taki zwiazek nie mialby sensu fizycznego, bo wegiel numer 2 nie istnieje, ale w przypadku
1-acetylo-2-etoksyetylenohydrazyny
jej wzor strukturalny wygladalby tak:
Obrazek

21 kwi 2006, o 19:32
Myślę, że problem tkwi właśnie w nie dokońca sprecyzowanej nazwie :roll:

EDIT: A tak apropos: w POChu oferują związek o nazwie 2,4-DINITROFENYLOHYDRAZYNA
Też nie bardzo sobie mogę wyobrazić jak jego wzór będzie wyglądał..

21 kwi 2006, o 22:08

Nom juz nie przesadzaj..;P 2,4 pozycje w pierscieniu benzenowym do pozycji 1 przyczepiona hydrazyna..

21 kwi 2006, o 22:24

21 kwi 2006, o 22:26
@GROŹNY WOŹNY

Pozdrowienia Kasiu ;)

25 kwi 2006, o 22:55
A możesz mi powiedzieć skąd Ci się wzięła grupa metylowa przy azocie??

25 kwi 2006, o 23:35
pessos, tak wygladalaby rzeczywiscie czasteczka, gdyby jej nazwa wygladala tak:
N1-acetylo-N2-etoksy-N2-metylenohydrazyna.
Jak sami wszyscy widzimy, od tego, gdzie umiescimy "Nx", zalezy naprawde wiele, wiec nie pozostaje mi nic innego jak tylko zapytac Katwii:
"Czy tam nie bylo zadnych N-ów"?

26 kwi 2006, o 07:03
@GROŹNY WOŹNY

A możesz mi powiedzieć skąd Ci się wzięła grupa metylowa przy azocie??

yyy z metylohydrazyny :roll: ?? :)

Link

26 kwi 2006, o 08:00
Ale tam nie masz Metylo, tylko Metyleno a to chyba nie to samo :roll: ?? :) Czy może chlorek metylu to to samo, co chlorek metylenu?? Moim zdaniem w tym przypadku metyleno-etoksy oznacza, że przed tym tlenem w grupie etoksy jest jeszcze CH2, tak jak to narysowałem w pierwszym wzorku.

26 kwi 2006, o 10:30
@GROŹNY WOŹNY

Hehe okej mi nie trzeba tak obrazować bo wiem ocb ;) Tylko że mi nazwę tego związku Kasia napisała na karteczce i ja mam metylo ot całe zamieszanie ;) Zaraz zagadam do niej na gadulcu i się dowiem jak to ma w końcu być ;)

26 kwi 2006, o 14:54
Witam Was:) mój zwiazek nazywa sie 1-acetylo-2 etoksymetylenohydrazyna <dla wyjasnienia całej sprawy:(()))dzieki wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam

27 kwi 2006, o 15:31
Wszelkie watpliwosci co do zwiazkow powinien rozwiac program SciFinder oferowany przez http://www.cas.org/ jest to towarzystwo ktore juz od 1800 ktoregos roku zajmuje sie gromadzeniem danych na temat zwiazkow chemicznych, jakis abonament tam jest (nie wiem jaki - sam proboje sie dowiedziec i sie zapisac po ten program) - dosc powiedziec ze to towarzystwo ma baze ponad 26 milionow zwiazkow organicznych i nieorganicznych, program ma bardzo fajne mozliwosci z tego co tam widzialem na ich stronie to mozna sobie narysowac zwiazek a program go znajdzie w bazie. Kazdy zwiazek ma przydzielony numer CAS (np. na www.poch.com.pl we wlasciwosciach odczynnikow tez podaja numery CAS zeby zidentyfikowac zwiazek w 100% poprawnie), krytykuja ta baze za to ze uzywa nazewnictwa niezgodnego z IUPAC, np. podaja podstawiniki w kolejnosci w jakiej sa przylaczone do glownego lancucha a nie jak to teraz jest w standardzie w kolejnosci alfabetycznej. Trzeba dodac ze sam opis zwiazku jest za friko (tzn. w cenie abonamentu) ale za artykuly w ktorych zwiazek ten jest omawiany trzeba juz zaplacic (cos kolo 1 - 3$ - strzelam ale wydaje mi sie ze wlasnie taka cene gdzies widzialem).
Sa dwie inne konkurencyjne bazy podobne do tej (nazw nie znam/nie pamietam) i wiele pomniejszych baz dzialajacych na tej samej zasadzie ale z duzo mniejsza liczba zwiazkow.

27 kwi 2006, o 15:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]