Dzisiaj sobie ide do ogrodniczego zaopatrzyć się we wszystko co do szczescia potrzebne, niestety karbidu nie bylo. Ide dalej, patrze, nawóz "Superfosfat". Pisze ze zawiera X % P2O5 rozpuszczalnego w wodzie, X % P2O5 rozpuszczalnego bodaj w kwasie cytrynowym/cos takiego ( w pon. sprawdze bo akurat karbid bedzie ), X % SO3 rozpuszczalnego w wodzie. Tych % to tam bylo po 20-30. Mam rozumiec że to 50kg kwasów czy co ? O_O
A drugie pytanie - jaki jest efekt elektrolizy MgSO4 ?
21 kwi 2006, o 22:31
kzp5
Dołączył(a): 15 gru 2005, o 17:46 Posty: 88 Lokalizacja: bardzo lubie ciasteczka
widocznie to jakiś środek do zakwaszania gleby a na drugie to nie wiem sam
_________________ ja
21 kwi 2006, o 22:33
kzp5
Dołączył(a): 15 gru 2005, o 17:46 Posty: 88 Lokalizacja: bardzo lubie ciasteczka
a nie... raczj z elektrolizy to wydziela się MgO i SO3 ale wątpie żeby ci sie to udało bo temp. topnienia jest wysoka
przy okazji magnezu pytanie: czy można w jaki ś sposób wydzielić Mg z MgSO4????
_________________ ja
21 kwi 2006, o 22:37
SUMAR
kzp5 napisał(a):
widocznie to jakiś środek do zakwaszania gleby a na drugie to nie wiem sam
tu chodzi o pierwiastki przyswajalne w zwiazkach np P w P2O5 itd....
a nie zadne zakwaszanie gleby najbardziej zakwasza glebe to co lubicie AA ale tez najbardziej pedzi rosline do gory a na kwaśna glebe dajemy wapno proste jak pier******
_________________ niewazne jak wąską furtką przeciskac sie mam co spotka mnie z litanii kar sternikiem wlasnych losow jestem sam wlasnej duszy kapitanem
21 kwi 2006, o 22:49
Ciaputek
Dołączył(a): 25 paź 2005, o 17:01 Posty: 64 Lokalizacja: Warszawa
Co do tego drugiego, powiedziałbym, ze moze wyjść Mg(OH)2 ii H2SO4 (chyba, że elektrody będą inne niż nierozpuszczalne). Mówimy teraz o elektrolizie w roztorze, prawda?
21 kwi 2006, o 23:08
Szynszyl
Tak. elektroliza w r-rze. A gdyby tak wziasc 2 szklanki, w jedna paleczke weglowa + , w drugiej paleczka weglowa - , husteczka nasaczona r-rem MgSO4, elektrolit tenże sam i podłączyć ? w jednym H2SO4 a w drugim Mg(OH)2 wtedy nie powstawalby na nowo MgSO4..... co wy na to ?
21 kwi 2006, o 23:16
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
Cytuj:
najbardziej zakwasza glebe to co lubicie AA
do zakwaszania raczej stosuje się (NH4)2SO4.
PS: kto powiedział że lubię AA
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości