czytałem że kleje sekundowe takie jak ( kropelka , super glue, ) zawierają cyjanoakryle, co to są za związki bo nie moge się nigdzie dowiedzieć , czy one składają się z cyjanowodoru i czegoś jeszcze? prosze o odpowiedz !
21 kwi 2006, o 23:58
nicnowego
@MODERATOR
dziś promocja - ten post zostaje.
_________________ nihil novi sub sole
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
22 kwi 2006, o 00:43
sativ
Zasłużony dla forum
Tak jeszcze zapytam- promocja " 29 tematow do kosza, 30 zostaje " Sory, ale jak zobaczylem smietnik....
Pozdro
23 kwi 2006, o 22:00
nicnowego
@MODERATOR
czytałeś w koszu czy tylko policzyłeś?
_________________ nihil novi sub sole
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
23 kwi 2006, o 22:59
DJ Maciekk
Gęstniejący super glue...
Być może nie w pełni na temat...
Posiadam buteleczkę z klejem takim jak super glue. Jest go tam jeszcze trochę, ale zaczyna to gęstnieć - a zostało go tam jeszcze trochę. Chciałbym się dowiedzieć, czy, oraz czym można go rozcieńczyć i zabezpieczyć przed zaschnięciem?
P.S. Miałem 2 takie butelki, jednak w drugiej korek tak mocno przysechł, że nie mogłem go odkręcić. Przelałem do małego (sprawdzałem szczelność) słoiczka, ale wtedy stwardniało :/
Pzdr DJ Maciekk
15 wrz 2009, o 00:09
nitrogen
Dołączył(a): 30 kwi 2009, o 23:52 Posty: 15 Lokalizacja: Legnica
Re: CYJANOAKRYLE występowanie w klejach sekundowych
Anonymous napisał(a):
czytałem że kleje sekundowe takie jak ( kropelka , super glue, ) zawierają cyjanoakryle, co to są za związki bo nie moge się nigdzie dowiedzieć , czy one składają się z cyjanowodoru i czegoś jeszcze? prosze o odpowiedz !
Sam kiedyś o tym myślałem i tak sobie myślę, bo cyjanoakryle to długie łańcuchy i polimerowe i zastanawia mnie czy można je oderwać przez ogrzanie na przykład z KCL i czy nie wyjdzie z tego cyjanek potasu Albo sam ich termiczny rozkład nie tworzy HCN w formie gazu sam śmierdzi kiedy wiążę poliamidowe nitki.
19 wrz 2009, o 23:51
jaras0303
ja gdzieś czytałem że taki klej już zaschnięty ogrzewasz do 350 *c i chłodzisz
zrobi się taki czarnawo-brązowy
mielisz i acetonem wypłukukujesz coś co już bez acetonu jest trujące i bebe w ogóle 3 plusiki prz czaszce
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości