Układ okresowy pierwiatków, pierwiastki, grupy itp.
Autor
Wiadomość
Anonymous
Układ okresowy pierwiatków, pierwiastki, grupy itp.
Witam.
Bardzo cieszę się, że znalazłem takie forum jak to. Długo szukałem i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytnaia.
1. Jak zmienia się aktywność chemiczna w grupie litowców, berylowców, borowców, węglowców, azotowców, tlenowców i fluorowców.
2. Mangan występuje na +2, +3, +4, +5, +6 i +7 stopniu utlenienienia. Jak wygląda poszczególny kolor tego pierwiastka oraz jaki charakter mają tlenki Manganu i jaki mają kolor.
3. Jak zmieniają się właściwości metaliczne pierwiastków w grupach 1,2,3,4,5,6,7? Co to są w ogóle właściwości metaliczne i jakie możemy wyróżnić
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
21 kwi 2006, o 22:36
Anonymous
Mangan na +2-bladoróżowy, a właściwie biały roztwór(kation), biały, opalizujący osad(wodorotlenek). Na +4 brunatny osad(tlenek). Na +6 zielony roztwór(anion manganianowy(VI)). na +7 fioletowy roztwór(anion manganianowy(VII)). Nie spotkałem się z +3 i +5 stopniem utlenienia.
Mangan(V) tworzy anion manganianowy(V), MnO4(3-), daje nam to kolor niebieski, mozna otrzymac to cos np. utleniajac jodki nadmangianem potasu w srodowisku silnie zasadowym.
Mangan(III) wystepuje jako fioletowe kationy Mn(3+), jest np. taki zwiazek jak siarczan manganu(III) ktory powstaje np. przez rozpuszczenie Mn2O3 (czarny proszek) w kwasie siarkowym lub ogrzewania MnO2 ze stezonym kwasem siarkowym.
22 kwi 2006, o 00:53
stsiek
Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43 Posty: 108 Lokalizacja: prawie Białystok
Re: Układ okresowy pierwiatków, pierwiastki, grupy itp.
bielak napisał(a):
1. Jak zmienia się aktywność chemiczna w grupie litowców, berylowców, borowców, węglowców, azotowców, tlenowców i fluorowców.
U litowcow i berylowcow rosnie raz ze wzrostem nr okresu, a w bloku p odwrotnie(przynajmniej tak mnie w szkole uczono:p)
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
ksiazkado gimnazjum klasa 1 albo 2 ... ;/ przy czym o manganie napewno jest na necie i chyba na wikipedii ... słabo szukasz ;/
takie informacje podaje sie gimnazjalistom do zeszytu ...
// czemu mam wrazenie ze jestes gimnazjalistom ktoremu niechce sie zrobic zadania domowego ? )
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie *** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
kliksiu wszyscy w dziale Chemia - zadania sa takimi ktorzy szukaja jelenia. A w gimnazjum nie omawia sie stopni utlenienia i chemii manganu chyba;)
22 kwi 2006, o 13:34
Anonymous
Witam.
Cytuj:
ksiazkado gimnazjum klasa 1 albo 2 ... ;/ przy czym o manganie napewno jest na necie i chyba na wikipedii ... słabo szukasz ;/ takie informacje podaje sie gimnazjalistom do zeszytu ... // czemu mam wrazenie ze jestes gimnazjalistom ktoremu niechce sie zrobic zadania domowego ? Smile)
Chciałem od razu zaznaczyć, że nie jestem gimnazjalistowm, jestem w 2 klasie liceum o profilu biol-chem.
Co do Manganu to mam pewną wiedzę, ale chyba po to jest to forum, żeby dowiedzieć się lub potwerdzić to co się wie.
Mam jeszcze kilka pytań, a mianowicie:
1. 6H2O + Al + 2NaOH ---> Na2[Al(OH)4] (-2) + 3H2
Jest to reakcja, która świadczy o tym, że Glin jest amfoteryczny. Czy dobrze jest napisana, czy coś trzeba poprawić?
2. Na jakich stopniach utlenienia występują węglowce. Ogólnie jaki jest przedział ( bez podziału na poszczególne pierwiastki)
-O2 - O3(ozon) - O4(co to jest nie mogę nic o tym znaleść)
8. Zmiana mocy Fluorowców ze względu na:
- położenie w układzie okresowym: czym niżej w grupie, tym ich moc jest mniejsza (?)
- st. utlenienia : flurowce występuja na +1, +2, +3, +5, +7 stopniu, wynika z tego, że czym większy stopień tym większa moc, można to rozważyć na przykładzie kwasów tlenowych Chloru (Cl) np.
HClO4: Cl na +7, jest to mocny kwas, HClO: Cl na +1, słaby kwas.
Czy dobrze to napisałem, proszę mnie poprawić.
9. Właściwości utleniające Chloru (Cl):
np. Mg + Cl2 ---> MgCl2 : Mg pod wpływem Cl utlenił sie z 0 na +2, czy taką reakcją można udowodnić właściwości utleniające Chloru?
Odpowiem wybiorczo co mi sie rzucilo na pierwszy rzut oka
1. Co ma oznaczac "-2"? Wzor tego tetrahydroksoglinianu jest niepoprawny, przeciez to jest Al(3+) i 4 OH(-), wiec ladunek anionu jest (-) tzn jest Al(OH)4(-), stad sol to jest NaAl(OH)4.
3. Krzem nie rozpuszcza sie w kwasach, reaguje jedynie z mieszanina HF i HNO3 dajac SiF4.
W alkaliach rozpuszcza sie dajac krzemiany.
Wynika stad, ze obie te reakcje zapisane sa zle.
4. Bielanski nie odnotowuje kwasu/anionu pirokrzemowego/pirokrzemianowego, ale poszukam jeszcze.
5. Chodzi o rozklad termiczny? Jesli tak, to zapewne (NH4)2CO3 -> 2NH3 + CO2 + H2O.
6. Tak są cztery odmiany alotropowe fosforu, przynajmniej o tylu wiem.
Fosfor biały - reaktywny i świeci
Czerwony- nie toksyczny po podgrzaniu przechodzi w biały
Fioltetowy- krystaliczny i bierny chemicznie
Czarny-podobny do grafitu, bierny chem. półprzewodnik.
7 o O4 gdzieś słyszałem chyba nawet na naszym forum ktoś coś o tym pisał. Czy tlen singletowy to odmiana alotropowa? Bo jeśli tak to masz następną *O-O*
8. zależy co rozumiesz przez moc bo jeżeli reaktywność to tak jest mniejsza, jeżeli jednak chodzi o kwasy to im niżej tym kwasy są mocniejsze. (fluorowcowodory)
9. Można ale lepsza jest 3Cl2 + 2Fe ----> 2FeCl3, do chloru wrzucasz żażące się żelazo i powsaje FeCl3 .
10. MEtoda jest taka że wystarczy dodać takowy tlenek do wody i sprawdzić odczyn powstałego związku. Jeżeli chodzi o stopień utlenienia a włąsciwości to chyba nie ma metody.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
22 kwi 2006, o 17:33
Anonymous
Dzięki wszystkim za odpisanie i za wytłumaczenie.
3. Si + 4HF ----> SiF4 + 2H2
Si + NaOH ---> Na2SO3 + 2H2 (metakrzemian sodu)
Poprawiłem te reakcje i chyba teraz są dobre.
Mam jeszcze pytanie do tej drugiej reakcji.
Wiem, że SO3 w tej soli pochodzi od kwasu metakrzemowego H2SiO3.
Czy jest możliwość, żeby powstało coś takeigo:
Si + 4NaOH ---> Na4SiO4 + 2H2 ortokrzemian, SiO4 pochodzi od kwasu ortokrzemowego H4SiO4
Podbijam temat, ponieważ te informacje potrzbne mi są na poieniedziałek, więć jeśli ktoś może mi pomóc będę bardzo wdzięczny.
22 kwi 2006, o 23:38
karjak15
**
bielak napisał(a):
SiO2 + PbO ----> ? co powstanie ?
Na moje oko powstanie PbSiO3 ale głowy nie dam
W tym temcie poruszony był również temat tlenu czteroatomowego O4. Było o nim w tekście źródłowym rejonowego konkursu chemicznego w moim rejonie. Poniżej screen:
Mam nadzieję że to trochę pomogło
23 kwi 2006, o 01:12
Pasterz
Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32 Posty: 138 Lokalizacja: Warszawa
hmm szkło składa sie z tlenków o ile dobrze pamietam czyli jedyna reakcja chemiczna to bedzie Na2CO3>temp>Na2O+CO2 i powstaje szkoło XSiO2(kropa)XNa2O X to liczba w zależności od składu.Tak przynajmniej wywnioskowałem sobie z "Drapały"
23 kwi 2006, o 02:50
Anonymous
Cytuj:
W tym temcie poruszony był również temat tlenu czteroatomowego O4. Było o nim w tekście źródłowym rejonowego konkursu chemicznego w moim rejonie. Poniżej screen:
Wielki dzięki. Ten screen bardzo mi się przydał.
Pozdrawiam
23 kwi 2006, o 10:07
kliksiu
tylko ozon jest bezbarwny nie niebieski a tak ogolnie to sorki ze wzielem cie za leniwego gimnazjaliste poprostu moj progrecznik do chemii z LO Podaje info o ukladzie okresowym i o manganie , autorstwa : Czerwiński Czerwińska WSiP
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie *** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
23 kwi 2006, o 10:21
Anonymous
Nic się nie stało....
23 kwi 2006, o 10:27
Pasterz
to jest leniwym licealistą pierwsza pozycja po wpisaniu w google "kolory manganu" http://www.mlyniec.gda.pl/~chemia/kolory.htm Albo nie chciało ci się podręczników kupić albo nie zajrzałeś do nich.Nie sądzę abyście dostali pracę domową na którą odpowiedzi nie ma w podręczniku lub nauczyciel nie mówił na lekcji no może z wyjątkiem tego O4 bo o nim to i ja pierwsze słysze
Ostatnio edytowano 23 kwi 2006, o 10:41 przez Pasterz, łącznie edytowano 1 raz
23 kwi 2006, o 10:33
Anonymous
Nadmanganian potasu - związek o silnie fioletowym zabarwieniu (jon nadmanganowy), silny utleniacz, który:
*
w środowisku kwaśnym redukuje się do manganu dwuwartościowego (sole bezbarwne np. MnCl2, MnSO4)
[ Jak ostatnio zauważył jeden z internautów, sole manganu dwuwartościowego są jasnoróżowe a nie bezbarwne. Sprawa barwy związków, jonów, kompleksów i innych form to materia dość złożona i nie ma tu miejsca na jej dokładniejsze wyjaśnianie. Możemy przyjąć (choć to nie do końca prawda), że w rozcieńczone roztwory soli dwuwartościowego manganu są praktycznie bezbarwne, szczególnie jeśli obserwujemy je po zredukowaniu ciemnofioletowego roztworu nadmanganianu. ]
* w środowisku zasadowym przechodzi z Mn(VII) do Mn(VI) - manganiany o zabarwieniu zielonym,
* zaś w środowisku obojętnym po redukcji wytrąca się brunatny osad tlenku manganu (IV) MnO2
Chodziło mi o kolory Manganu na poszczególnym stopniu utlenienia w stanie wolnym, nie jako jakiś jon w związku (nie wiem czy takie coś istniej e dlatego się pytam) tak już ktoś wcześniej napisał o Maganie jest na wikipedii, skorzystałem z tego.
Gadki typu leniwy liecealista możecie sobie odstawić.
Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
23 kwi 2006, o 10:39
Pasterz
Cytuj:
Chodziło mi o kolory Manganu na poszczególnym stopniu utlenienia w stanie wolnym, nie jako jakiś jon w związku (nie wiem czy takie coś istniej e dlatego się pytam) tak już ktoś wcześniej napisał o Maganie jest na wikipedii, skorzystałem z tego.
Jednak jesteś leniwym gimnazjalistom
23 kwi 2006, o 10:43
kliksiu
mangan nie w związku ma tylko jeden stopień utlenienia kolego i jest to stopień = 0 na nim ma metaliczną barwę i połysk (tak pisze książka oczywiście)
23 kwi 2006, o 10:44
Anonymous
Tak, wszyscy macie rację. Dopiero teraz zrozumiałem oco chodzi. Przyznaje się, jest to mój błąd, albo niedopatrzenie.
Mangan w stanie wolnym występuje na "0" stopniu utlenienia czyli ma barwe srebrzysto biała z metalicznym różowym połyskiem (wg mojej książki od chemi). Natomiast w związkach mangan przyjmuje różny kolor zależny od stopnia utlenienia.
Jeszcze raz przepraszam za mój głupi błąd. Wszystko zaczyna mi się mieszać, ale spokojnie, jakoś to muszę opanować.
Pozdrawiam.
23 kwi 2006, o 12:57
kliksiu
bielak napisał(a):
Natomiast w związkach mangan przyjmuje różny kolor zależny od stopnia utlenienia.
Pozdrawiam.
nie mangan tylko związki manganu całe przyjmują kolor w zależności od stopnia utleniania pierwiastka głównego ) ale chodzi nam o to samo
ps czemu Quote niedziała ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość