sól potasu i kwasu prop-2-olan-owego potasu napewno źle ale z takim związkiem to ja się nie spotkałem. wiem mniej więcej jak on sie tworzy ale jak go nazwać :/
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
20 kwi 2006, o 20:13
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
na mój gust: sól potasowa mleczanu potasu, ale to brzmi jak masło maślane, lub też bardziej systematycznie: sól potasowa 2-hydroksypropanianu potasu, też jak masło maślane
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
20 kwi 2006, o 21:02
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Mleczanolan dipotasu nie jest źle, wiadomo przynajmniej o co chodzi. Angielska nazwa systematyczna to potassium 2-oxidopropanoate, czyli (hm) 2-oksydopropanian potasu?
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
20 kwi 2006, o 21:58
Anonymous
tweenk mi sie nie wydaje zeby to bylo dobre(2-oksydopropanian potasu) bo nie wiadomo czy jest podstawienie za wodor i przy grupie hyudroksylowej i karboksylowej
jak dla mnie sól potasowa 2-hydroksypropaniolanu potasu(az jezyk mozna sobie na tym polamac )
co o tym myslicie?
22 kwi 2006, o 12:20
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
Merdol tam nie masz grupy hydroksy.. 2-potasoksypropionian potasu hehe moze tak?;)
22 kwi 2006, o 13:08
Anonymous
no tak nie zauwazylem no to bedzie sól potasowa 2-oksypropaniolanu potasu mikor musi byc ta koncowka olan bo pochodzi od alkocholanu
22 kwi 2006, o 13:18
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
o przepraszam, grupa COOH jest starsza od OH, stąd w nazwie powinien się pojawić propionian. Nazwa sól potasowa 2-hydroksypropionianu potasu wydaje się słuszna, bo mozna na jej podstawie odtworzyć wzór strukturalny
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
23 kwi 2006, o 18:51
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
Sól dwupotasowa kwasu mlekowego
sól dwupotasowa kwasu alfa-hydroksypropionowego
sól dipotasowa kwasu 2-hydroksypropanowego
nazwa związku wywodzi się od nazwy macierzystego węglowodoru, (propan), w którym jeden atom wegla został utleniony do grupy karboksylowej, a inny został "wymieniony" na hydroksyl.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości