Kwas lecz cytrynowy
jesli cos takiego juz gdzies jest to przepraszam... nie znalazlem... interesuja mnie doswiadczenia tylko i wylacznie z kwasem cytrynowym, co mozna z nim zrobic procz otrzymywania zelaza piroforycznego i reakcji z NaHCO3??? kazdy pomysl jest dobry
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
25 kwi 2006, o 19:49
jaozyrys
@MODERATOR
W zasadzie wszystkie reakcje do których wykonania potrzebne jest lekko kwasne środowisko ;p Nawet HMTD można zrobić, nie żebym zachęcał bo nie ta komnata Poza tym z kationami miedzi daje kompleks cytrynaniowy - śliczny granatowy kolor, i pewnie mozna jakieś estry z nim porobić... (chociaz nie wiem jak ma się to do grup -OH które tenże kwas zawiera)
25 kwi 2006, o 19:59
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
No i kwas acetonodikarboksylowy mozna zrobic... ale do czego to już tajemnica;P pozatym potrzebne jest jeszcze oleum czyli marny pomysl.
_________________ Do we get it? NO! Do we want it? YEAH! This is the new shit.Stand up and admit.
26 kwi 2006, o 20:52
Richy
Ja zrobiłem z wodorotlenku miedzi i kwau cytrynowego cytrynian miedzy... śliczy, niebieski już nawet wytrąciły się kryształy, jednak, kiedy próbowałem po prostu wykrystalizowac cały nad świeczką, to był tak gęsty i żelowaty... po prostu od pewnego momentu woda juz trudniej odparowuje...
27 kwi 2006, o 15:04
Anonymous
Kwasu cytrynowego możesz użyć np. do zmywania plam po KmNo4(można także innymi kwasami,lecz ten jest najtańszy):)
28 kwi 2006, o 21:14
Anonymous
możesz zrobic coś takiego, całkiem myslę ciekawego: bierzesz NaHCO3 (soda oczyszczona, do dostania w sklepach spożywczych, w makro jest nawet w opak. 0,5 kg) do jakiegoś pojemnika wsypujesz i wlewasz do tego roztwór kwasu cytrynowego z DETERGENTEM (płyn do mycia naczyń) -> piana
albo:
mieszasz na sucho NaHCO3 i kw. cytrynowy i zalewasz wodą z detergentem - efekt powinien być podobny
możesz dodać do tego swojego roztworu kw. cytrynowego jakiegoś barwnika, najciekawszy efekt powinien być po dodaniu wskaźnika pH - polecam SOK Z ARONII, ew. porzeczki (inne być może też się nadają, ale te są b. dobre - sprawdzałem je pod tymi względami)
ja robiłem jeszcze coś takiego: strącałem CuCO3 z roztworu CuSO4 przy pomocy NaHCO3, osuszyłem tak w miarę i dodawałem kw. cytrynowego. Efekty dość nawet ciekawe - nawet bez środka powierzchniowo czynnego robiła się piana, a pęcherzyki CO2 wydzielały się długo (pewnie nawet z 10 minut, moze i dłużej) no i całość trochę zmieniała kolory (nie jakoś spektakularnie może - ale odcienie się zmieniały)
6 maja 2006, o 23:55
przemoj84
Dołączył(a): 24 gru 2007, o 11:50 Posty: 24 Lokalizacja: Wrocław
mikor napisał(a):
No i kwas acetonodikarboksylowy mozna zrobic... ale do czego to już tajemnica;P pozatym potrzebne jest jeszcze oleum czyli marny pomysl.
Wcale nie jest oleum potrzebne, wystarczy stężony kw. siarkowy i temp. 65-70 st. C przez 1/2 h albo KMnO4.
EDIT: Ale nie opiszę procesu (co najwyżej mogę dać odnośniki literaturowe), bo jeszcze wpadnie w niepowołane ręce.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 35 gości